Menú

Projectes d'educació pel desenvolupament

Projectes d'educació per al desenvolupament

S'entén per Educació per al desenvolupament (Epd) com el procés educatiu emancipador orientat a la transformació social. Persegueix, per tant, un canvi d'actituds i pràctiques a partir de la consciència crítica de la ciutadania sobre les desigualtats i els conflictes al món.

Des d'aquest plantejament, impulsa la construcció d'una societat compromesa amb el desenvolupament, la justícia, els drets humans i la sostenibilitat en el seu entorn més proper i també en l'àmbit internacional, implicant el conjunt d'agents socials en el canvi d'actituds i pràctiques necessari per fer-ho possible.

Els principals projectes d'educació pel desenvolupament es centren en la defensa dels Drets Humans i la consecució dels Objectius de Desenvolupament sostenible :

  • Projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans
  • Projecte Vacances en Pau
  • Re@cciona
Projectes d'educació per al desenvolupament

PROJECTE: Ciutats Defensores dels Drets Humans

El projecte Ciutats Defensores de Drets Humans  del qual forma part Vilanova i la Geltrú és una iniciativa de diferents municipis que facilita l'estada a les ciutats participants a 6 destacats defensors i defensores dels Drets Humans durant una setmana o dues. Cada ciutat organitza nombroses activitats de sensibilització sobre l'activisme a favor dels drets humans i de les persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets. 

Els defensors i defensores de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, normalment a escala local o regional. El què els identifica com a "defensors" és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d'entitats no governamentals; treballadors públics de l'àmbit de la justícia, les Procuradories, Defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d'organitzacions internacionals, professionals d'altres àmbits.

Els i les defensores dels Drets Humans (DH)

Qui són els defensors i defensores dels Drets Humans?

Hassanna Aalia, defensor dels drets del poble sahrauí

Sàhara Occidental

Protesta no violenta contra l'ocupació

Va néixer fa poc més de trenta anys a Al-Aaiun, la ciutat més important dels territoris ocupats del Sàhara Occidental. Al maig del 2005, en el marc de les mobilitzacions contra l'ocupació marroquina que van tenir lloc a Al-Aaiun i altres ciutats, es va començar a involucrar en la lluita pels drets del poble sahrauí.

Aalia ha desenvolupat el seu activisme a través de nombroses associacions i grups que lluiten de manera pacífica en els territoris ocupats. El seu objectiu ha estat, i continua sent, “denunciar les greus violacions de drets humans i trencar el bloqueig informatiu que exerceix l'ocupant marroquí”

Amanda Quijano, defensora dels drets de les dones a l'espai públic

El Salvador

Drets sexuals i reproductius
Colectiva feminista

La Colectiva Feminista, referent en la lluita de les dones del Salvador, compleix enguany 15 anys de trajectòria. L'aniversari és el resultat d'un important esforç col·lectiu per posar els drets de les dones a l'agenda política i institucional salvadorenca, així com per enfortir les capacitats de les dones de cara a transformar les relacions de poder que les col·loquen en una posició subordinada respecte dels homes. En aquest esforç col·lectiu participa, des del 2013, l'activista salvadorenca Amanda Quijano.

Llicenciada en Relacions Internacionals per la Universitat del Salvador i màster en Desenvolupament Local, Quijano forma part de l'equip de San Salvador de la Colectiva Feminista. Coordina temes vinculats a la joventut i els drets sexuals i reproductius.

A banda, Quijano és també consultora per a diferents organismes nacionals i internacionals, especialment en temes relacionats amb els drets col·lectius i individuals de dones, adolescents i nenes. Ha impartit diversos tallers, tant per a joves com per a persones adultes, i ha participat en investigacions socials sobre qüestions vinculades al feminisme i els drets de les dones.

Edda Pando, defensora dels drets de les persones migrades i refugiades

Edda Pando (Itàlia)

Drets de les persones migrades i refugiades
Associazione Todo Cambia

L'Edda Pando estudiava Ciències de la Comunicació a la Universitat de Lima quan, l'any 1990, el govern d'Alberto Fujimori va impulsar una sèrie de mesures econòmiques conegudes com el paquetazo. Això va provocar un fort increment del preu de la universitat i Pando va haver de deixar els seus estudis.

Va arribar a Itàlia a l'abril de 1991, i tres mesos després va descobrir que ja no es podia quedar legalment al país. Va decidir quedar-s'hi igualment, i va començar a treballar netejant cases. Al juny va conèixer grups polítics afins als que freqüentava al Perú, i va reprendre la militància. Tres anys després, al 1994, va aconseguir regularitzar-se.

L'any 2001 va fundar juntament amb altres persones l'Associazione Todo Cambia, de la qual és actualment presidenta. Todo Cambia és una entitat formada per gent que viu a Milà, immigrada o no, que lluita contra el racisme i pels drets de les persones migrades. De Todo Cambia sorgiria la demanda d'una Universitat Migrant, que va celebrar la primera edició l'any 2007 i que es va establir com a associació autònoma a partir de 2012.

Leonard Rentería, defensor de la pau i el desenvolupament

Colòmbia

Activisme social artístic per a la construcció de la pau i el desenvolupament
Eleggua Comunicaciones

És un activista colombià que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura. És poeta i raper, i és també estudiant universitari de Psicologia. Ha participat en diverses iniciatives socials i comunitàries, però actualment les seves energies se centren en el projecte d'Eleggua Comunicaciones. Rentería n'és el creador i el director. A través d'aquesta organització, busca “visibilitzar realitats i apostar per la transformació col·lectiva del territori”, en paraules de l'activista.

A més, Rentería és secretari de la Plataforma d'organitzacions juvenils de Buenaventura, que s'emmarca en la llei nacional de joventut (Llei 1622). Participa també en la taula de joventut del comitè del Paro Cívico –un moviment cívic que al 2017 va liderar una forta protesta de 22 dies– i al Consell de Política Social del seu municipi. A través de l'emissora RCN Radio, analitza notícies i fets vinculats a la corrupció a Buenaventura, i des del novembre compta amb una secció de denúncia de la corrupció als informatius locals Fin de Semana Noticias.

PROJECTE: Re@cciona

El Projecte Reacciona s'emmarca dins les activitats de sensibilització del Servei de Participació, Cooperació i Agermanaments i es dirigeix al públic jove dels nostres instituts. La seva finalitat és incidir en el foment del compromís cívic i l'educació en els valors del nostre jovent.  Esdevé una eina ideal per treballar a les aules el foment de la cultura de la pau, la presa de consciència de les desigualtats i la vulneració dels drets humans. Ha volgut promoure, sempre, la reflexió crítica i la implicació del jovent, tot utilitzant un format ben atraient, engrescador i dinàmic com és un “taller de cinema”.

El projecte Reacciona s'ofereix a totes les escoles i instituts de la ciutat a través del PROGRAMA D'ANIMACIÓ EDUCATIVA (PAE).

S'entén el Projecte Reacciona com un treball d'equip: l'equip de la Regidoria de Cooperació i Oxfam Intermón com a organitzadors, l'equip tècnic de Taller de Cinema com a dinamitzadors, el centre educatiu, professorat i l'alumnat. Paral·lelament es compte amb el suport de les entitats col·laboradores amb el projecte.

El llenguatge audiovisual és idoni per treballar projectes de sensibilització, és estimulant, fomenta el treball en equip, la participació i l'experimentació d'emocions perquè t'obliga a posar-te “en la pell de l'altre”. Els i les alumnes han d'escollir i treballar Objectius de Desenvolupament (ODS) que les Nacions Unides varen acordar per al 2030.

PROJECTE: Vacances en Pau

Vacances en Pau

La manifestació més visible de la solidaritat i el compromís humanitari de Vilanova i la Geltrú amb el poble sahrauí és el projecte Vacances en Pau.

Fa més de 20 anys que Acció Solidària amb el Sàhara, entitat que treballa per la difusió i lluita per la llibertat del poble saharaui, organitza l'acollida d'infants sahrauís durant els mesos d'estiu a casa de famílies vilanovines.  

Actualment el projecte està plenament consolidat a Vilanova i la Geltrú. Cada any una vintena d'infants sahrauís d'entre 9 i 12 anys, que viuen als campaments de refugiats al desert d'Argèlia venen a la ciutat, en qualitat de petits ambaixadors. Els mesos de juliol i agost, són un dels període més durs per viure al desert, degut a les altes temperatures; i és per això, que a través d'aquest projecte, se'ls dóna l'oportunitat de poder passar un estiu diferent. A més a més, de conèixer noves coses, viure experiències que mai oblidaran i divertir-se, aquesta estada pretén detectar possibles problemes de salut i proporcionar una atenció mèdica i una alimentació equilibrada a aquests infants.

Vacances en Pau
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord