Menú

Projectes d'educació per la ciutadania global

Activitats Ciutats Defensores Drets Humans 2021

L'edició d'enguany se centra en la defensa de la terra i el medi
ambient, amb intersecció en la defensa dels drets de les persones
migrades i refugiades, el dret a la pau i els drets de les dones i del
col·lectiu LGBTIQ+

Edició IX Ciutats Defensores
Títol 2
Títol 3

Projectes d'Educació per la Ciutadania Global

S'entén per Educació per la Ciutadania Global el procés educatiu emancipador orientat a la transformació social. Persegueix, per tant, un canvi d'actituds i pràctiques a partir de la consciència crítica de la ciutadania sobre les desigualtats i els conflictes al món.

Des d'aquest plantejament, impulsa la construcció d'una societat compromesa amb el desenvolupament, la justícia, els drets humans i la sostenibilitat en el seu entorn més proper i també en l'àmbit internacional, implicant el conjunt d'agents socials en el canvi d'actituds i pràctiques necessari per fer-ho possible.

Els principals projectes d'educació pel desenvolupament es centren en la defensa dels Drets Humans i la consecució dels Objectius de Desenvolupament sostenible :

  • Projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans
  • Projecte Vacances en Pau
  • Re@cciona
Projectes d'Educació per la Ciutadania Global

PROJECTE: Ciutats Defensores dels Drets Humans

El projecte Ciutats Defensores de Drets Humans  del qual forma part Vilanova i la Geltrú és una iniciativa de diferents municipis que facilita l'estada a les ciutats participants a destacats defensors i defensores dels Drets Humans durant una setmana o dues. Cada ciutat organitza nombroses activitats de sensibilització sobre l'activisme a favor dels drets humans i de les persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets. 

Els defensors i defensores de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, normalment a escala local o regional. El què els identifica com a "defensors" és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d'entitats no governamentals; treballadors públics de l'àmbit de la justícia, les Procuradories, Defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d'organitzacions internacionals, professionals d'altres àmbits.

Els i les defensores dels Drets Humans (DH)

Qui són els defensors i defensores dels Drets Humans?

XI Edició Ciutats Defensores Drets Humans

El 18 de maig s'ha realitzat l'acte d'inauguració de Ciutats Defensores dels Drets Humans, al teatre Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat. 

L'acte conduit per representants polítics de la ciutat i d'altres municipis ha donat pas a la intervenció de les defensores dels Drets Humans.

La Campanya central de l'edició d'enguany està enfocada al Dret a la terra i el Dret al Medi Ambient amb intersecció en la defensa del Drets de les persones migrades i refudiades, el Dret a la Pau i els Drets a les Dones i del col.lectiu LGTIQ+.

Les defensores dels drets humans que han intervingut han destacat:

Leiria Vay de Guatemala, que ha destacat "que les persones que lluitem per defensar la mare terra i la vida com criminalitzades i assassinades". A Guatemala han obert a les  transnacionals que han portat acaparament de terres i semi esclavitud".

Czarina Musni de Filipines ha remarcat que "als advocats que defensem les víctimes de vulneracions de drets humans sens assetja, sens criminalitza. No és un atac personal, sinó a l'estat de dret i al dret fonamental de les persones de poder denunciar les vulneracions.

Luz Marina Hache de Colòmbia ha destacat "el meu lloc no és aquí, és a Colòmbia, però per denunciar que 50 famílies tenen el monopoli del país he hagut de sortir dos cops. Volem una vida digna, només demanem que se'ns repectin els drets humans i tinguem salut, educacio i treball".

Regina Zoe Magallón de Mèxic destaca "les dones trans hem lluitat molt perquè se'ns respecti els nostres drets. Cap partit ha permès que una dona trans arribi al poder. Com a dones trans tenim dret a participar políticament i sens nega. Tampoc tenim dret a la salut ni al mercat laboral. No se'ns dona oportunitat".

 

XI Edició Ciutats Defensores Drets Humans

Defensores de Ciutats Defensores dels Drets Humans, XI edició

PROJECTE: Re@cciona

El Projecte Reacciona s'emmarca dins les activitats de sensibilització del Servei de Participació, Cooperació i Agermanaments i es dirigeix al públic jove dels nostres instituts. La seva finalitat és incidir en el foment del compromís cívic i l'educació en els valors del nostre jovent.  Esdevé una eina ideal per treballar a les aules el foment de la cultura de la pau, la presa de consciència de les desigualtats i la vulneració dels drets humans. Ha volgut promoure, sempre, la reflexió crítica i la implicació del jovent, tot utilitzant un format ben atraient, engrescador i dinàmic com és un “taller de cinema”.

El projecte Reacciona s'ofereix a totes les escoles i instituts de la ciutat a través del PROGRAMA D'ANIMACIÓ EDUCATIVA (PAE).

S'entén el Projecte Reacciona com un treball d'equip: l'equip de la Regidoria de Cooperació i Oxfam Intermón com a organitzadors, l'equip tècnic de Taller de Cinema com a dinamitzadors, el centre educatiu, professorat i l'alumnat. Paral·lelament es compte amb el suport de les entitats col·laboradores amb el projecte.

El llenguatge audiovisual és idoni per treballar projectes de sensibilització, és estimulant, fomenta el treball en equip, la participació i l'experimentació d'emocions perquè t'obliga a posar-te “en la pell de l'altre”. Els i les alumnes han d'escollir i treballar Objectius de Desenvolupament (ODS) que les Nacions Unides varen acordar per al 2030.

PROJECTE: Vacances en Pau

Vacances en Pau

La manifestació més visible de la solidaritat i el compromís humanitari de Vilanova i la Geltrú amb el poble sahrauí és el projecte Vacances en Pau.

Fa més de 20 anys que Acció Solidària amb el Sàhara, entitat que treballa per la difusió i lluita per la llibertat del poble saharaui, organitza l'acollida d'infants sahrauís durant els mesos d'estiu a casa de famílies vilanovines.  

Actualment el projecte està plenament consolidat a Vilanova i la Geltrú. Cada any una vintena d'infants sahrauís d'entre 9 i 12 anys, que viuen als campaments de refugiats al desert d'Argèlia venen a la ciutat, en qualitat de petits ambaixadors. Els mesos de juliol i agost, són un dels període més durs per viure al desert, degut a les altes temperatures; i és per això, que a través d'aquest projecte, se'ls dóna l'oportunitat de poder passar un estiu diferent. A més a més, de conèixer noves coses, viure experiències que mai oblidaran i divertir-se, aquesta estada pretén detectar possibles problemes de salut i proporcionar una atenció mèdica i una alimentació equilibrada a aquests infants.

Vacances en Pau
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord