Menú

Projectes d'educació per la ciutadania global

Projectes d'Educació per la Ciutadania Global

S'entén per Educació per la Ciutadania Global el procés educatiu emancipador orientat a la transformació social. Persegueix, per tant, un canvi d'actituds i pràctiques a partir de la consciència crítica de la ciutadania sobre les desigualtats i els conflictes al món.

Des d'aquest plantejament, impulsa la construcció d'una societat compromesa amb el desenvolupament, la justícia, els drets humans i la sostenibilitat en el seu entorn més proper i també en l'àmbit internacional, implicant el conjunt d'agents socials en el canvi d'actituds i pràctiques necessari per fer-ho possible.

Els principals projectes d'educació pel desenvolupament es centren en la defensa dels Drets Humans i la consecució dels Objectius de Desenvolupament sostenible :

  • Projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans
  • Projecte Vacances en Pau
  • Re@cciona
Projectes d'Educació per la Ciutadania Global

PROJECTE: Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ciutats Defensores

El projecte Ciutats Defensores de Drets Humans  del qual forma part Vilanova i la Geltrú és una iniciativa de diferents municipis que facilita l'estada a les ciutats participants a destacats defensors i defensores dels Drets Humans durant una setmana o dues. Cada ciutat organitza nombroses activitats de sensibilització sobre l'activisme a favor dels drets humans i de les persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets. 

Qui són els defensors i defensores dels Drets Humans?

Els defensors i defensores de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, normalment a escala local o regional. El què els identifica com a "defensors" és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d'entitats no governamentals; treballadors públics de l'àmbit de la justícia, les Procuradories, Defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d'organitzacions internacionals, professionals d'altres àmbits.

Els seus principis són la igualtat, la no discriminació i la dignitat humana, bastant-se en les normes internacionals dels drets humans.
Sovint la seva tasca comporta un risc per a la seva integritat física i mental, sent molts cops objecte d'atacs i amenaces, tant per part d'agents governamentals com per part d'altres actors (terratinents, paramilitars, càrtels de delinqüència organitzada, etc).
Milers han estat detingudes, criminalitzades, privades de llibertat, desaparegudes forçosament i assassinades amb l'objectiu de silenciar les seves lluites.  

Ciutats Defensores

PROJECTE: Re@cciona

El Projecte Reacciona s'emmarca dins les activitats de sensibilització del Servei de Participació, Cooperació i Agermanaments i es dirigeix al públic jove dels nostres instituts. La seva finalitat és incidir en el foment del compromís cívic i l'educació en els valors del nostre jovent.  Esdevé una eina ideal per treballar a les aules el foment de la cultura de la pau, la presa de consciència de les desigualtats i la vulneració dels drets humans. Ha volgut promoure, sempre, la reflexió crítica i la implicació del jovent, tot utilitzant un format ben atraient, engrescador i dinàmic com és un “taller de cinema”.

El projecte Reacciona s'ofereix a totes les escoles i instituts de la ciutat a través del PROGRAMA D'ANIMACIÓ EDUCATIVA (PAE).

S'entén el Projecte Reacciona com un treball d'equip: l'equip de la Regidoria de Cooperació i Oxfam Intermón com a organitzadors, l'equip tècnic de Taller de Cinema com a dinamitzadors, el centre educatiu, professorat i l'alumnat. Paral·lelament es compte amb el suport de les entitats col·laboradores amb el projecte.

El llenguatge audiovisual és idoni per treballar projectes de sensibilització, és estimulant, fomenta el treball en equip, la participació i l'experimentació d'emocions perquè t'obliga a posar-te “en la pell de l'altre”. Els i les alumnes han d'escollir i treballar Objectius de Desenvolupament (ODS) que les Nacions Unides varen acordar per al 2030.

PROJECTE: Vacances en Pau

Vacances en Pau

La manifestació més visible de la solidaritat i el compromís humanitari de Vilanova i la Geltrú amb el poble sahrauí és el projecte Vacances en Pau.

Fa més de 20 anys que Acció Solidària amb el Sàhara, entitat que treballa per la difusió i lluita per la llibertat del poble saharaui, organitza l'acollida d'infants sahrauís durant els mesos d'estiu a casa de famílies vilanovines.  

Actualment el projecte està plenament consolidat a Vilanova i la Geltrú. Cada any una vintena d'infants sahrauís d'entre 9 i 12 anys, que viuen als campaments de refugiats al desert d'Argèlia venen a la ciutat, en qualitat de petits ambaixadors. Els mesos de juliol i agost, són un dels període més durs per viure al desert, degut a les altes temperatures; i és per això, que a través d'aquest projecte, se'ls dóna l'oportunitat de poder passar un estiu diferent. A més a més, de conèixer noves coses, viure experiències que mai oblidaran i divertir-se, aquesta estada pretén detectar possibles problemes de salut i proporcionar una atenció mèdica i una alimentació equilibrada a aquests infants.

Vacances en Pau
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord