Menú

Accions de sensibilització

Sobreviure al camp de maduixes

Exposició fotogràfica de Pablo Tosco, fotoperiodista.

Entre 14.000 y 19.000 temporeras marroquís viatgen cada any des del nord de l'Àfrica al sud d'Espanya per a treballar durant uns mesos als camps de fruits vermells a canvi d'un sou digne per a mantenir les seves famílies. Migren a la província de Huelva amb un visat per la via de contractació en origen, una estructura legal que dona protecció, tot i així pateixen tot tipus d'abusos i maltractaments una vegada arriben a les finques agrícoles. Ara les jornaleres s'ha atrevit a aixecar la veu denunciant situacions d'explotació laboral, assetjament i agressions sexuals.

“El convenio colectivo del sector es el que es encuentra peor pagado en el Estado español. Cada vez hay menos espanyoles trebajando en el campo, pero los frutos rojos continua siendo el motor agrícola de la zona y por eso, contratan a mujeres en Marruecos ya que ellas lo aguantan casi todo”, explica José Antonio Brazo Regalado, representante del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) en Huelva.

La majoria de les dones entrevistades expliquen que les promeses sobre les condicions de treball no tenen res a veure amb la realitat una vegada en troben a Huelva: casetes d'obra on viuen amuntegades fins a 18 persones , hores de treball sense remunerar, insults per a que reballin més ràpid sota l'amenaça de quedar-se sense sou aquell dia i, la resistència dels seus supervisors a portar-les al metge quan tenen problemes de salut.

La exposició és el resultat d'una investigació periodística on es mostra la vulnerabilitat d'aquestes persones, la majoria són pobres, analfabetes i amb fills/es menors a càrrec.

Inauguració: 30 de maig, a les 18 h al Museu Romàntic Can Papiol al carrer Major, 32

Exposició de l'1 al 13 de juny al Centre Cívic Sant Joan als Jardins de Francesc Macià, s/n

Sobreviure al camp de maduixes

Exposició Berracas

Berracas és un projecte que explica la història d'un grup de dones supervivents al conflicte armat a Colòmbia. El nom Berracas significa “dones lluitadores i apoderades que troben la força necessària per sortir endavant”.

Aquesta exposició explica la història de 10 dones supervivents al conflicte armat a Colòmbia que a través de la narració aconsegueixen superar el dolor, reivindicar una memòria històrica plural i feminista i recuperar el teixit social a la societat colombiana.

I per què són dones? Són les dones les principals víctimes dels conflictes armats, pateixen discriminació sistemàtica i humiliacions com a tàctica, són les que pateixen la pèrdua dels seus fills, dels seus pares i de les seves parelles. Són les que guarden les ferides internes que mai acabaran de cicatritzant, ferides que intenten curar el silenci i la indiferència de les institucions i la societat.

A Colòmbia, han estat les dones les que han assumit el rol de teixidores de la reconciliació. Han decidit reivindicar els seus drets com a víctimes, assumint el paper actiu en la construcció de la seva veritat i del perdó lluny dels discursos polaritzats present a la societat colombiana.

En definitiva, és un projecte periodístic que difon les veus de les dones víctimes del conflicte armat, com a símbol de fortalesa moral i de dinamisme social.

La exposició és un mapeig documental i conceptual, sobre les situacions de dones víctimes, el concepte víctima-supervivent, sobre les organitzacions de dones que treballen per la pau, el paper de la memòria històrica. La exposició itinerant presenta el material fotogràfic i audiovisual recollit al projecte i, que dona forma narrativa i artística a les veus de les dones.

Exposició Berracas

Exposició fotogràfic Dones trencant barreres

Exposició per visibilitzar dones inspiradores de la Mediterrània, que trenquen estereotips de gènere en la seva vida diària, per tal de promoure la igualtat a les seves ciutats i comunitats.

Dones que transformen impulsa ponts i vincles entre les dues riberes de la Mediterrània. És una campanya de sensibilització i educació per a la ciutadania global (ECG) que té per objectiu posar en valor les lluites que duen a terme les dones per accedir a espais de participació política i social des d'una mirada transversal feminista i antiracista.

Exposició Drawing4 equality - Dones

L'exposició “Drawing 4 Equality. Desafiant els rols de gènere a les dues ribes de la Mediterrània” integra 20 il·lustracions seleccionades de més de 200 artistes de 30 països que van presentar les seves obres al concurs artístic promogut conjuntament per l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i la Fundació de Dones Euromediterrànies (FFEM) sobre les percepcions i visions dels rols de gènere en la societat.
Il·lustracions d'artistes d'Alemanya, Bulgària, Egipte, Espanya, França, Jordània, Marroc, Montenegro, Romania, Síria i Tunísia que busquen enderrocar les barreres i estereotips de gènere i visibilitzar les desigualtats de gènere presents en la societat a través de l'art i el feminisme.

Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya 2023

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú forma part de les activitats de sensibilització ciutadana a través del Festival Itinerant de Cinemes Aficans a Catalunya (FICAC).

L'objectiu general és contribuir a la construcció d'una societat antiracista, inercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social, i apropant a l'audiència les cinematografia africana per trencar prejudicis.

El Festival també vol reivindicar la qualitat del cinema africà com un reflex de noves mirades narratives més contempòranies, programant una selecció del millor cinema realitzat a l'Àfrica i per la seva diàspora.

Es tracta de contribuir a superar l'imaginari social basat en l'exotització i la deshumanització de la població africana i afrodescendent, organitzant diverses activitats de reflexió crítica al voltant de les pel.lícules projectades.

És per això que aquest any es projectaran tres films - documentals relacionats amb la migració, el colonialisme i, la perspectiva de gènere.

Les projeccions es faran al Círcol Catlòlic amb entrada gratuïta.

Eix migració - L'últim refugi, dimecres dia 4 d'octubre a les 19 h.

Eix colonialisme - Tug of war, dimecres dia 4 d'octubre a les 19 h.

Eix femenismes i perspectiva de gènere - Masquerade i Lingui, dimecres dia 22 de novembre a les 19 h.

Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya 2023

Cinèforum "Berracas"

Emissió del film - documental Berracas. Sobreviure al conflicte per viure en pau.

Aquest documental se situa al país de Colòmbia, és el fruit de dos anys d'investigació. Ens explica la història de dones víctimes-supervivents del conflicte armat colombià al departament de Tolima. A través de la narració d'aquestes dones, cerquen superar el dolor, reivindicar una memòria històrica plural i feminista i, recuperar el teixit social en la societat colombiana.

El nom 'Berracas' s'anomena a les dones lluitadores, empoderades, que troben sempre la força necessària per sortir endavant.

En la emissió del documental, ens acompanyarà les dues directores, Laura Casamitjana i Elena Bulet.

Cinèforum "Berracas"

Exposició Dones en Lluita

Exposició de Dones en Lluita és una exposició que es mantindrà oberta a la ciutadania des del 16 al 30 de novembre.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb Amnistia Internacional Catalunya i, amb la col·laboració de Diputació de Barcelona inaugura el proper divendres 18 de novembre a un acte a càrrec d'Amnistia i de Isabel Garcia, tècnica especialitzada en violència i Igualtat de les Dones. L'acte serà al Mercat Central Onze de Setembre a els 19 h al hall.

La exposició aborda els drets humans de les dones al ón i les seve lluites mitjançant diferents situacions que visibilitzen la vulneració dels seus drets, juntament amb històries de dones, moviments d'activistes i defensores que lluiten per canviar aquesta situació, amb exemples a diferents països i continents.

Consta de panels amb fotografies i textos que tracten els següents temes:

“Valentes” mostrant com les defensores de drets humans treballen contra la injustícia i arrisquen la seva llibertat i la seva vida per defensar els drets de les dones i de tota la comunitat

“Guardianes de la natura”, on s'aborda la defensa de la terra, del clima i del medi ambient

“Drets no hipotecats”, per visibilitzar com les dones fan front a les retallades de drets econòmics i socials

 “Guerra a les dones” amb la denúncia de la violència de gènere quepateixen les dones als conflictes armats; “Un lloc segur on viure i treballar” per presentar la situació de les dones migrants i refugiades i les seves aliances per tirar endavant

“Sense demanar permís”, visibilitzant la revolta de les dones per participar a la vida pública

 “És el meu cos i només jo decideixo”, on es tracta la lluita contra la violència sexual i la criminalització de l'avortament en alguns països i, finalment

 “Celebrem!” espresenten fites aconseguides recentment.



 

Exposició Dones en Lluita

Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

Aquest any 2022, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú forma part de les activitats de sensibilització ciutadana a través del Festival Itinerant de Cinemes Aficans a Catalunya (FICAC).

L'objectiu general és contribuir a la construcció d'una societat antiracista, inercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social, i apropant a l'audiència les cinematografia africana per trencar prejudicis.

El Festival també vol reivindicar la qualitat del cinema africà com un reflex de noves mirades narratives més contempòranies, programant una selecció del millor cinema realitzat a l'Àfrica i per la seva diàspora.

Es tracta de contribuir a superar l'imaginari social basat en l'exotització i la deshumanització de la població africana i afrodescendent, organitzant diverses activitats de reflexió crítica al voltant de les pel.lícules projectades.

És per això que aquest any es projectaran tres films relacionats amb la migració, el colonialisme i, la perspectiva de gènere.

Les projeccions es faran al Círcol Catlòlic amb entrada gratuïta.

Eix migració - Wallinga i Wallay, dimecres dia 28 de setembre a les 11 h.

Eix colonialisme - L'home de Salacot i Manoliño Ngwema, dimecres dia 26 d'octubre a les 19 h.

Eix femenismes i perspectiva de gènere - Al Sit i Supa Modo, projecció adreçada a la ciutadania i als centres educatius el proper dimarts 29 de novembre a les 10 h

 

Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

Dia Internacional dels Drets Humans

Les Nacions Unides declaren el 10 de desembre del 1948 la Declaració Universal dels Drets Humans.

La Regidoria de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es proposa com a un dels seus objectius, sensibilitzar a la ciutadania entorn el coneixement i el respecte dels Dret Humans. 

Es commemora el Dia Internacional dels Drets Humans, donant visibilitat al hastag #defensemelsdretshumans.

Entorn el dia Universal dels Drets Humans es realitzen activitats de sensibilització a la ciutadania:

  • Projecció de la pel·lícula La dona il·legal, amb la presència del Ramón Térmens, director i, Daniel Faraldo, protagonista principal, amb al col.laboració de Amnistia Internacional.
  • Projecció del documental La justa trama de l'associació Garraf Coopera.
  • Campanya la defensa dels Drets Humans al món de Ciutats Defensores dels Drets Humans: recollida de signatures pels defensors/es empresonats/des. Més informació: www.Les persones empresonades per defensar els drets humans compten amb tu, signa ara!
Dia Internacional dels Drets Humans

Dia Internacional de les persones defensores dels drets humans

Amb motiu del Dia Internacional Drets Humans, aquest any 2020 al llarg de la setmana es realitzen una sèrie d'activitats a les xarxes difonen els Drets Humans.

Entre elles, hem publicat el vídeo “Per què defensem els drets humans?”

On hem comptat amb la participació de Aisha Dabo, Ricard Valentí i Valdênia Paulino

És aquest el món que vols? Una Vilanova i la Geltrú més solidària

La superació de les desigualtats i les injustícies entre els països del Nord i del Sud tan sols és possible si es percep com una responsabilitat compartida si no compta amb la implicació de tota la societat.

Per aquest motiu l'Ajuntament treballa conjuntament amb les entitats de cooperació en la programació d'accions i activitats de sensibilització amb l'objectiu de promoure el compromís solidari envers altres pobles i cultures.

Les accions s'articulen entorn al programa:  És aquest el món que vols? Propostes per a una Vilanova i la Geltrú més solidària, un conjunt d'activitats d'educació en valors entorn el comerç just i el foment dels drets humans i la cultura de pau. Les activitats s'adrecen a tota la ciutadania però incidint molt especialment en els infants i joves de la ciutat. 

És aquest el món que vols? Una Vilanova i la Geltrú més solidària

Accions per transformar el món des de la nostra vila

ACTIVITATS DESTACADES

Mostra D'Entitats de Cooperació

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú dóna a conèixer a la ciutadania, les entitats de cooperació de la ciutat, els seus projectes i les seves activitats a través de l'organització, cada any, de la  Mostra d'entitats de cooperació.

La Mostra d'entitats de cooperació es fa coincidir amb dates properes al Dia Internacional contra de la pobresa (16 d'octubre).

Campanyes de Sensibilització

La nostra ciutat ha estat sempre compromesa amb la defensa dels drets humans i la solidaritat. Davant de tragèdies i catàstrofes humanitàries, aquest Ajuntament solidari posa en marxa diferents campanyes de sensibilització ciutadana.

Algunes de les campanyes que s'han realitzat són:

  • Una flor per Àfrica. Campanya d'emergència per la Banya d'Àfrica (octubre 2011 - IV Mostra Entitats)
  • Jo dono la cara contra la pobresa (octubre 2012 - V Mostra Entitats)
  • Vilanova amb Nepal ( abril 2015 )
  • Vilanova amb els refugiatscampanya "casa nostra, casa vostra" ( setembre 2015)
  • campanya d'emergència per les inundacions als campaments de refugiats Saharauís de Tindouf (octubre 2015)
  • Campanya Som Aigua ( novembre 2018)
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord