BICENTENARI DEL NAIXEMENT DE VÍCTOR BALAGUER (1824-2024)
L'11 de desembre de 1824 naixia a Barcelona l'escriptor i polític català Víctor Balaguer i Cirera, fundador de la Biblioteca Museu que porta el seu nom a la Vilanova i la Geltrú. Aquest 2024, doncs, es compleixen 200 anys del seu naixement. La trajectòria de Balaguer, tant acadèmica com professional, es desplega en múltiples àmbits: el periodisme, la història, la literatura, la política... Personatge cabdal de la Renaixença, mestre del Gai Saber, autor del nomenclàtor de l'Eixample de Barcelona, ministre de Foment i d'Ultramar, senador i filantrop, la seva figura ha estat tractada i revisada en nombroses ocasions, com en deixa constància una selecta bibliografia dedicada al personatge.
La commemoració del bicentenari del seu naixement vol reivindicar el seu llegat patrimonial i cultural, on sobresurt, sens dubte, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Una institució creada, conceptualitzada, fundada i finançada pel mateix Balaguer, que va obrir portes oficialment l'any 1884 a tocar de l'estació de ferrocarril de la ciutat costanera de Vilanova i la Geltrú, en una data molt primerenca en el context de la museologia catalana. L'efemèride, a més, coincideix amb la reobertura de la Biblioteca Museu després de dos anys tancada per obres de renovació del sistema climàtic de l'edifici.
Tota la informació i l'agenda d'activitats previstes a www.victorbalaguer.cat i a www.anyvictorbalaguer.cat.
BIFEEC - BIENNAL DE FOTOGRAFIA ECLÈCTICA EXPERIMENTAL I CREATIVA 2024
Del 5 al 27 d'octubre de 2024 - Inauguració: dissabte 5 d'octubre a les 12 h, als jardins del Museu Romàntic can Papiol
L'any 2011 el Col·lectiu Blauet inicià una col·laboració amb la direcció de l'Hotel Cèsar per engegar un projecte artístic inèdit, el TERRATDART. L'any 2013 es creà la BIFEC (Biennal de fotografia experimental Cèsar), que aquest 2024 convoca la cinquena edició, amb el repte de sortir de l'espai fundacional.
Un total de 49 creatius exposaran a diferents espais de la ciutat, creant un itinerari artístic. Es tracta d'explorar nous suports, dins les imatges estàtiques, on cada creatiu s'expressi lliurement, aportant noves mirades crítiques i originals. En multiplicar els espais expositius, es podrà realitzar un circuit, on tothom podrà gaudir de les creacions fotogràfiques fusionades amb el patrimoni local.
Els espais expositius que acolliran aquesta Biennal són l'Hotel Cèsar, l'Espai Far, la Casa de Santa Teresa de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Taulell Grup JR, Teixits La Rosa, la Biblioteca Joan Oliva i Milà, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, El Foment Vilanoví, l'Arxiu Comarcal del Garraf (Castell de la Geltrú), l'Espai U EMAID, el Museu Romàntic Can Papiol, el Centre d'Art Contemporani La Sala i el CIRMAC Masia d'en Cabanyes.
Coordinació: Joan Nadal i Xavier Pascual.
Col·labora: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Vilanova i la Geltrú compta amb un important llegat patrimonial de diferents èpoques: la Geltrú medieval, amb el castell i els vestigis de les muralles; la primera expansió de la Vilanova d'època moderna, amb els seus carrers tortuosos i els primers grans casals; la forta petjada històrica del segle XIX, quan la ciutat va ser coneguda com l'Havana Xica; i la història més recent del segle XIX, que també ha deixat importants espais i figures de record.
Residències, monuments, places i carrers, personatges il·lustres... Els voleu descobrir?