Menú

BICENTENARI DEL NAIXEMENT DE VÍCTOR BALAGUER (1824-2024)

L'11 de desembre de 1824 naixia a Barcelona l'escriptor i polític català Víctor Balaguer i Cirera, fundador de la Biblioteca Museu que porta el seu nom a la Vilanova i la Geltrú. Aquest 2024, doncs, es compleixen 200 anys del seu naixement. La trajectòria de Balaguer, tant acadèmica com professional, es desplega en múltiples àmbits: el periodisme, la història, la literatura, la política... Personatge cabdal de la Renaixença, mestre del Gai Saber, autor del nomenclàtor de l'Eixample de Barcelona, ministre de Foment i d'Ultramar, senador i filantrop, la seva figura ha estat tractada i revisada en nombroses ocasions, com en deixa constància una selecta bibliografia dedicada al personatge.

La commemoració del bicentenari del seu naixement vol reivindicar el seu llegat patrimonial i cultural, on sobresurt, sens dubte, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Una institució creada, conceptualitzada, fundada i finançada pel mateix Balaguer, que va obrir portes oficialment l'any 1884 a tocar de l'estació de ferrocarril de la ciutat costanera de Vilanova i la Geltrú, en una data molt primerenca en el context de la museologia catalana. L'efemèride, a més, coincideix amb la reobertura de la Biblioteca Museu després de dos anys tancada per obres de renovació del sistema climàtic de l'edifici.

Tota la informació i l'agenda d'activitats previstes a www.anyvictorbalaguer.cat.

museusvng-2024-2
  • Biennal de fotografia eclèctica, experimental i creativa

La Biennal de fotografia eclèctica, experimental i creativa (BIFEEC) arriba a diferents espais de la ciutat

Enguany la BIFEEC arriba a la seva cinquena edició amb el repte de sortir de l'espai fundacional, l'Hotel Cèsar, i obrir-se a diferents espais de la ciutat. L'objectiu és explorar nous suports, noves expressions i noves mirades. Els projectes s'exposaran en espais municipals (Espai Far, Centre d'Art Contemporani la Sala, Museu Romàntic Can Papiol, entre d'altres) i en alguns espais privats. La diversitat d'espais expositius permetrà crear un circuit fotogràfic per la ciutat.

La Biennal BIFEEC se celebrarà durant el mes d'octubre. Les persones interessades a participar-hi han d'omplir el full d'inscripció i enviar-lo omplert a l'adreça bifeec.vng@gmail.com abans del 30 d'abril de 2024. 

La Biennal és una iniciativa comissariada pels artistes Joan Nadal i Xavier Pascual, i compta amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l'Institut de Patrimoni Cultural de Vilanova i la Geltrú i l'Hotel César.

 

Orígens de la Biennal:

L'any 2011, i amb l'objectiu d'impulsar tota una sèrie d'activitats artístiques, es va iniciar una col·laboració amb l'Hotel Cèsar de Vilanova i la Geltrú, i es va presentar el Terratdart, una iniciativa pionera a la comarca que exposava obres a l'aire lliure, realitzades per diferents artistes i estudiants d'art del territori. Més tard, l'any 2016, arrencaria la BIFEEC, la Biennal de fotografia eclèctica, experimental i creativa, que recollia diferents treballs originals d'autores i autors.

Totes dues iniciatives van ser coordinades pels artistes Joan Nadal Xavier Pascual, amb el suport del "Col·lectiu Blauet", grup artístic del Penedès-Garraf que explora noves possibilitats dins les arts plàstiques, i amb l'objectiu de promoure les arts plàstiques i dinamitzar i enriquir la cultura a la comarca: aglutinar artistes, visibilitzar les obres de dones i facilitar el debat i la reflexió envers l'acte creatiu.

El patrimoni de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú compta amb un important llegat patrimonial de diferents èpoques: la Geltrú medieval, amb el castell i els vestigis de les muralles; la primera expansió de la Vilanova d'època moderna, amb els seus carrers tortuosos i els primers grans casals; la forta petjada històrica del segle XIX, quan la ciutat va ser coneguda com l'Havana Xica; i la història més recent del segle XIX, que també ha deixat importants espais i figures de record. 
Residències, monuments, places i carrers, personatges il·lustres... Els voleu descobrir?

El patrimoni de Vilanova i la Geltrú

Altres enllaços d'interès

  • Ticketmuseus
  • Itineraris culturals
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord