Menú

Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ciutats Defensores dels Drets Humans

El projecte Ciutats Defensores de Drets Humans, del qual forma part Vilanova i la Geltrú, és una iniciativa de diferents municipis que facilita l'estada a les ciutats participants a destacats defensors i defensores dels Drets Humans durant una setmana o dues.

El projecte forma part d'un plantejament que impulsa la construcció d'una societat compromesa amb el desenvolupament, la justícia, els drets humans i la sostenibilitat en el seu entorn més proper i també en l'àmbit internacional, implicant el conjunt d'agents socials en el canvi d'actituds i pràctiques necessari per fer-ho possible.

Cada ciutat organitza nombroses activitats de sensibilització sobre l'activisme a favor dels drets humans i de les persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.

Els defensors i defensores de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, normalment a escala local o regional. El què els identifica com a "defensors" és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d'entitats no governamentals; treballadors públics de l'àmbit de la justícia, les Procuradories, Defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d'organitzacions internacionals, professionals d'altres àmbits. La educació per la Ciutadania Global és el procés educatiu emancipador orientat a la transformació social. Persegueix, per tant, un canvi d'actituds i pràctiques a partir de la consciència crítica de la ciutadania sobre les desigualtats i els conflictes al món.

Els principals objectius del projecte és la defensa dels Drets Humans i la consecució dels Objectius de Desenvolupament sostenible.

Ciutats Defensores dels Drets Humans

Edició XII Ciutats Defensores dels Drets Humans

La XII edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans consta de dues gires: la gira de primavera, entre el 25 d'abril i el 4 de maig de 2022, i la gira de tardor, entre el 3 i l'11 d'octubre de 2022. En aquestes dates, diverses persones defensores dels drets humans són a Catalunya per fer activitats de sensibilització i d'incidència política i social. En aquesta edició ens hem centrat en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades. 

ELS DEFENSORS I DEFENSORES DE LA GIRA DE PRIMAVERA

Nataniel Hernández, Mèxic

Nataniel Hernández és activista i advocat del Centre de Drets Humans Digna Ochoa, a la regió de Chiapas, a la frontera sud de Mèxic. A finals del 2018, quan va començar a caminar la primera caravana migrant des de Centreamèrica i Chiapas es va convertir en la primera parada de la ruta van néixer noves necessitats i els i les activistes del Centre de Drets Humans Digna Ochoa van redefinir prioritats; van començar a assistir aquests grups heterogenis que fugien de la violència, la manca d'oportunitats i la discriminació. Quatre anys més tard, sense desatendre les seves lluites deganes, continuen assistint als qui travessen Chiapas en el seu camí cap als Estats Units.

“No existeix un model d'atenció sostenible a aquesta crisi humanitària, sinó que només es busca contenir el flux de migrants a Amèrica del Nord.”

Llegeix aquí l'entrevista completa a Nataniel Hernández

Morena Hererra, El Salvador

Morena Herrera és, possiblement, una de les activistes feministes més conegudes d'El Salvador. Vinculada a la lluita pels drets humans i la llibertat, el seu activisme s'inicia dins el context del moviment estudiantil.

Morena Herrera assegura que va començar a presenciar com hi havia situacions patides per les dones que no s'entenien, i en aquest context fou quan ella va començar a lluitar i treballar per la despenalització de l'avortament i pels drets de les dones del seu país. És una de les fundadores de la Colectiva Feminista para el Desarrollo Local, que treballa pels drets de les dones salvadorenyes en diferents àmbits i que busca tenir una incidència tant nacional com local.

“ L'avortament s'ha de veure com una qüestió de democràcia, de justícia social i de salut individual i comunitària.”

Llegeix aquí l'entrevista completa a Morena Herrera 

Campanya Defensa dels Drets Humans

Vilanova i la Geltrú és un dels municipis participants de Ciutats Defensores dels Drets Humans, enguany es llança #DefensemElsDretsHumans, una campanya per denunciar la criminalització i empresonament de les persones que defensen els drets humans arreu del món i per reclamar-ne l'alliberament a Hondures, Iran, Bahrain i la Xina.

Aquesta campanya denuncia la criminalització i empresonament de les persones que defensen els drets humans arreu del món i per reclamar-ne l'alliberament als governs d'Hondures, Iran, Bahrain i la Xina. 

Sota l'etiqueta #DefensemElsDretsHumans, la campanya vol visibilitzar la instrumentalització del sistema judicial i del dret penal per reprimir l'activisme pels drets humans a diversos països. En aquest sentit, es destaca que, actualment, qui més pateixen aquesta criminalització són persones vinculades amb el moviment ecologista: segons l'organització de defensa dels drets humans Front Line Defenders, de les 331 persones defensores de drets humans assassinades el 2020, el 69% defensava la terra, els drets dels pobles indígenes i el medi ambient.

Així mateix, la campanya té l'objectiu de recollir signatures per reclamar l'alliberament dels activistes de quatre casos de criminalització emblemàtics: vuit activistes pel dret a l'aigua al Guapinol, Hondures, que fa dos anys que estan en presó preventiva; Nasrin Sotoudeh, una advocada iraniana condemnada a trenta-vuit anys de presó i 148 fuetades per defensar els drets de les dones; l'economista i defensor dels drets els drets de la minoria uigur a la Xina, Ilham Tohti, empresonat des del 2014 i l'històric activista condemnat a cadena perpètua per la defensa dels drets humans a Bahrain, Abdulhadi Al-Khawaja.

És un projecte impulsat conjuntament amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, l'Institut de Drets Humans de Catalunya i l'Institut Català Internacional per la Pau amb la participació de 27 municipis catalans i altres institucions, entre elles la Diputació de Barcelona, implicats en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. 

La iniciativa celebra la seva 11a edició enguany, amb la participació de 14 reconeguts defensors i defensores dels drets humans que durant tot l'any en diverses activitats com xerrades a centres educatius, trobades virtuals de sensibilització i d'incidència política i social que s'han organitzat en els municipis participants.

Per més informació sobre la campanya #DefensemElsDretsHumans, o per adherir-s'hi, consulta la web de Ciutats Defensores.

Campanya Defensa dels Drets Humans
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord