Menú

Informació sanitària

Mesures de prevenció individual

Recomanacions generals

Per prevenir el virus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:

  • Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
     
  • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
     
  • Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
     
  • Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.

    Per més informació seguiu els canals oficials del Departament de Salut de la Generalitat
Recomanacions generals

Recomanacions per quan anem a comprar

Quan aneu a comprar heu de seguir un seguit de recomanacions per minimitzar el risc de contagi i preservar la vostra seguretat i la dels altres

  • Eviteu sortir si teniu símptomes respiratoris o febre. 
  • Sortiu a fer la compra només quan sigui necessari 
  • Porteu a mà un desinfectant alcohòlic per a les mans i feu-lo servir sovint.
  • Preferentment, porteu la vostra pròpia bossa o carretó d'anar a comprar 
  • Si agafeu carretons o cistelles del supermercat desinfecteu la zona de contacte 
  • Feu servir guants d'un sol ús per agafar els aliments i toqueu-los el mínim possible
  • Aneu en compte amb tot allò que toqueu, com manetes de portes i expositors, pantalles, teclats per al pagament, botons dels ascensors, diners, etc.
     
  • Mantingueu sempre la distancia mínima de seguretat de dos metres amb altres persones 

    Més informació: Agència catalana de seguretat alimentària 
Recomanacions per quan anem a comprar

Els aliments: trasllat, manipulació i conservació

Conservació. Cuina de l'aprofitament

La situació actual ha suposat un canvi d'hàbits en quant a la nostra alimentació. Sovint tenim tendència a comprar més quantitat de la necessària i per tant acumulem un volum elevat de menjar.
No organitzar bé el nostre rebost i la nevera fa que correm el risc que molts d'aquests aliments es facin malbé i els haguem de llençar.
Per evitar aquest malbaratament alimentari, l'Agencia Catalana de Seguretat Alimentària ens dona un seguit de consells: 

  • Revisar i reorganitzar la nevera
  • Comprovar les dates de caducitat i consum preferent
  • Congelar els aliments que no s'han de consumir aviat
  • Si sobre menjar elaborat, utilitzar-lo per fer altres plats. A les xarxes hi ha moltes receptes de la Cuina de l'aprofitament
  • Seguir les normes bàsiques d'higiene: netejar, separar, coure i refredar
  • Rentar-se les mans abans i després de tocar els aliments, i sempre que sigui necessàri.

Més informació

Conservació. Cuina de l'aprofitament

Neteja i manipulació dels aliments

La correcta manipulació i rentat dels aliments és un hàbit que caldria seguir sempre, si bé en l'actualitat i davant la situació d'alarma per #coronavirus és del tot recomanable.
L'agencia catalana de seguretat alimentària fa un seguit de recomanacions, entre les quals hi ha:

  • Abans de rentar les verdures, rentar-se bé les mans amb aigua i sabó
  • Rentar tots els productes abans de pelar-los, tallar-los i preparar-los per coure'ls i consumir-los.
  • Utilitzar superfícies de treball i estris (ganivets, raspalls, etc.) nets, secs i que no hagin estat en contacte amb altres aliments.
  • Rentar les fruites i les verdures sota el raig d'aigua, senceres i amb la pell.
  • Es poden desinfectar els vegetals submergint-los en una solució d'hipoclorit de sodi (lleixiu apte per a ús alimentari), respectant la concentració que indiqui el fabricant (màxim 5 minuts) i després tornar a esbandir sota l'aigua.
  • No trossejar els vegetals abans de netejar-los i desinfectar-los.
  • Rebutjar les fulles exteriors i aquelles fruites i verdures amb fongs, ferides, talls o zones madures fetes malbé
  • Tornar a rentar els vegetals amb aigua, una vegada pelats i tallats.
  • Eixugar els productes nets amb tovalloles de paper o amb un drap net i sec
  • Mantenir les verdures netes i seques en refrigeració fins al moment de fer les servir o consumir-les.

Més informació

Neteja i manipulació dels aliments

Servei a domicili i menjars preparats

Els establiments del sector alimentari amb servei directe al públic han de seguir un seguit de recomanacions (Consulteu Aquí)

Els establiments del sector alimentari que realitzin repartiments a domicili han de seguir aquestes recomanacions. (Consulteu Aquí)

Servei a domicili i menjars preparats

Mesures de prevenció contacte persones de risc

Les persones que porten aliments i productes de primera necessitat a persones confinades, (edat avançada, malaltia o condició física) han de prendre un seguit de mesures de protecció.

  • Abans de portar els aliments comprovar la temperatura. Si fos superior a 37ºC no s'hi pot anar. 
     
  • En recollir la comanda, sigui menjar, productes de farmàcia, de neteja, etc, cal rentar-se les mans amb una solució hidroalcohòlica, abans de posar-la en un recipient per al transport.(1)
     
  • En arribar al domicili de la persona que ha de rebre el servei, cal tornar-se a rentar les mans amb solució hidroalcohòlica i a continuació col·locar-se una mascareta. La seva funció és evitar que gotes de secrecions arribin fins a la persona que rep el servei.
     
  • En cas que no es disposi de mascaretes es mantindrà la distància de seguretat d'1'5 m. amb la persona vulnerable. Per això, abans de que obri la porta se li deixarà el recipient obert perquè l'usuari agafi la comanda.
     
  • En acabar, i amb les mans netes, es retirarà la mascareta. Es poden utilitzar mascaretes d'un sol ús o bé de teixit reutilitzables (previament rentades a altes temperatures)
     
  • Evitar tocar-se la cara durant tot el procès, si no s'ha rentat les mans. També resulta útil la utilització de guants (no reutilitzables) 
  1. Transportador: S'aconsella utilitzar un tipus nevera amb tapa i fàcil de netejar. 

 

Mesures de prevenció contacte persones de risc

Mesures preventives establiments autoritzats

Si sou propietàris i/o responsables de comerços, empreses i establiments autoritzats a obrir aquests dies:

Promoveu mesures per a la higiene respiratòria i la tos, així com el rentat freqüent de les mans. Entre altres, tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.

  •  Netegeu sovint les superfícies amb els productes habituals. Elimineu, en la mesura que sigui possible, els objectes que siguin difícils de netejar
     
  •  Faciliteu mitjans per la rentada freqüent de mans amb aigua i sabó.
     
  •  Proporcioneu, a totes les ubicacions de l'empresa, els subministraments suficients i assequibles per la higiene personal (per exemple, productes per a la higiene de les mans, tovalloletes o mocadors de paper d'un sol ús per eixugar-se les mans i recipients per llençar-los amb tapa i pedal quan sigui possible).
     
  • Recomanem disposar d'un nombre suficient de dispensadors amb solucions hidroalcohòliques atenent les característiques dels espais i de la seva ocupació i garantir-ne el reompliment.
     
  • Recomanem la ventilació adequada dels espais i dels llocs de treball, si és possible, de manera natural (obrint les finestres)

 

Mesures preventives establiments autoritzats

Mesures per als establiments d'hostaleria i restauració per fer front a la COVID-19

  • Quins són els serveis autoritzats?
  • Com s'han de reorganitzar els espais a les terrasses i a l'interior dels locals?
  • Com ha de ser la higiene i desinfecció de l'establiment?
  • Quines mesures de seguretat alimentària cal tenir encompte?
Mesures per als establiments d'hostaleria i restauració per fer front a la COVID-19

Les pipes d'aigua i la COVID-19

Durant la pandèmia per COVID-19 no es permet l'ús compartit de pipes d'aigua, el seu ús serà només individual

Les pipes d'aigua i la COVID-19
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord