Menú

Coronavirus

Què és el Coronavirus?

El coronavirus és un tipus de virus que circula entre els animals però alguns d'ells també poden afectar a éssers humans i poden causar problemes respiratoris que majoritàriament produeixen simptomatologia lleu. El coronavirus SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i que es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. Majoritàriament, en un 80% dels casos només produeix símptomes lleus respiratoris. (Font: Departament de Salut)

Informació i material actualitzat en diferents idiomes sobre el Coronavirus

 

Què és el Coronavirus?

Departament de Salut de la Generalitat Catalunya

Informació i mesures complementàries per a la prevenció i control del #Coronavirus (enllaç)

Què és un estat d'alarma?

L'estat d'alarma està recollit a l'article 116 de la Constitució Espanyola i es desenvolupa en la Llei Orgànica 4/1981 d'Estat d'Alarma, Excepció i Setge per a situacions extraordinàries que fan impossible la normalitat, com desastres naturals o crisis sanitàries.

El declara el govern espanyol a través d'un decret i ho ha de notificar al Congrés. El termini màxim d'aplicació és de quinze dies però es pot allargar. En aquesta situació, l'Estat agafa sota el seu poder, centralitza, totes les competències de tots els organismes públics de l'Estat, civils i militars, públics i privats, i també pot limitar la circulació de persones i vehicles en hores i llocs determinats.

Tant les mesures com la durada han de ser "estrictament indispensables" per assegurar el restabliment de la normalitat i la seva aplicació s'ha de fer de forma proporcionada a les circumstàncies.

La llei preveu la declaració d'estat d'alarma en quatre tipus de situacions que suposin alteracions greus de la normalitat com "crisis sanitàries, epidèmies i situacions de contaminació greus".

Altres situacions en què es pot aplicar és en catràstrofes, calamitats o desgràcies com terratrèmols, inundacions, incendis o accidents de gran magnitud; la paralització de serveis públics essencials per a la comunitat o situacions de desproveïment de productes de primera necessitat."

  • L'estat d'alarma s'ha allargat fins l'11 d'abril 

Quines mesures s'han près?

Què podem fer mentre duri l'alarma per #coronavirus? 

  • Només podem sortir per comprar aliments, productes d'higiene i neteja o de farmàcia
  • També podem sortir per anar al metge o a treballar 
  • Podem sortir si hem tenir cura d'infants, gent gran i persones dependents
  • També està permés sortir de casa per anar al banc, a la benzinera o per una causa de força major

Aquestes disposicions són d'obligat compliment, no seguir-les pot comportar  denúncia per part dels agents de l'autoritat

Consulta aqui el ban municipal sobre l'estat d'alarma

Pels teus desplaçaments utilitza aquest document d'autoresponsabilitat publicat pel Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya
 

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord