Menú

5-05. Dia d'homenatge als morts als camps de concentració nazis.

El Consell de Ministres de l'Estat Espanyol va acordar instaurar el dia 5 de maig com a “Día de Homenaje a los espanyoles deportados y fallecidos en Mauthausen y en otros campos y a todas las víctimes del nazisme en España”.

La data coincideix amb la commemoració de l'alliberament el 1945, del camp de Mauthausen on van internats més de 7.500 persones. Amb la instauració d'aquest dia, tal i com es fa en altres països europeus,  es vol fer una acte d'homenatge per honorar la memòria d'aquestes persones i reconèixer que representen una part fonamental de la història i de les lluites per la llibertat i la democràcia.

Tal i com s'explica en Resolució de 29 de abril de 2019, (núm. 6338) aquestes persones van ser “Desprovistos de su nacionalidad española por decisión del gobierno franquista, declarados apátridas, los españoles en campos de concentración nazis padecieron innumerables atrocidades, perdiendo la vida cinco mil ciento diecisiete.Estos españoles, en su mayoría exiliados republicanos que abandonaron nuestro país al final de la Guerra de España, representan una parte fundamental de la memoria democrática de España y enlazan la historia de nuestro país con la historia de Europa. Su padecimiento y muerte constituyen un ejemplo insuperable del sacrificio mostrado como luchadores por la democracia y la libertad y se merecen un reconocimiento público al más alto nivel”.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord