Menú

La deportació als camps nazis

Introducció i justificació

Estudi realitzat per l'historiador vilanoví Xavier López Soler

1. Introducció

El setembre de 2001 Vilanova i la Geltrú inaugurava el monument a les víctimes de la deportació als camps nazis nascudes o residents en aquest municipi. Amb aquest monument s'iniciava, de la mateixa forma que a molts indrets de Catalunya, tota una voluntat política de dignificació de les víctimes de la deportació sortint del silenci que havien sofert durant anys i visualitzant una realitat històrica.

És per aquest motiu que al peu del monument s'hi van inscriure els noms dels deportats als camps, que es coneixien aleshores, i la següent llegenda: En record de les víctimes dels camps d'extermini nazi de la II guerra mundial, on van perdre la vida molts homes i dones d'aquesta ciutat, i de tot Europa, per raó de ser conseqüents amb les seves idees.

Amb la voluntat de continuar amb aquesta tasca de dignificació, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha pretès sumar-se al projecte Stolpersteine. El projecte pretén mostrar l'últim espai on residí cada deportat de la localitat (nascut o resident) a partir d'unes llambordes amb les seves dades més generals sobre el seu camí fins als camps nazis. A Catalunya municipis com Navàs, Manresa o Girona ja han participat en aquesta iniciativa monumental.

2. Justificació i aclariments

En aquest estudi es presenta la documentació detallada de cada deportat de la qual en tenim constància a dia d'avui, però, sobretot, el seu recorregut des de l'inici de l'exili (1939) fins l'alliberament dels camps o la seva mort.

Els llistats de morts i supervivents que es coneixen dels camps d'extermini nazi a Catalunya es fonamenten bàsicament en dos eixos. Per una banda, en la tasca que inicià Montserrat Roig a mitjan dels anys setanta amb els llistats de republicans morts als camps nazis, concretament a Mauthausen i Kommandos a Els catalans als camps nazis (1977). Per altra banda, i molt més recentment, amb l'aparició del llibre memorial de totes les víctimes dels camps nazis, realitzat a partir dels arxius dels mateixos camps: Livre-mémorial des déportés de France arrêtés par mesure de répression et dans certains cas per mesure de persécution 1940-1945 (París, 2004) Aquesta serà l'obra mare de la qual se'n crearà l'edició espanyola editada pel Ministeri de Cultura i elaborada i presentada per Sandra Checa i Benito Bermejo: Libro Memorial: Españoles deportados a los campos nazis 1940-1945. (2006). Amb l'aparició d'aquest llibre surten a la llum els deportats i les seves localitats natals. Més endavant, com a continuació d'aquest estudi i amb la voluntat de recopilar més dades dels deportats el Memorial Democràtic de Catalunya crea una plataforma digital amb les fitxes de cada deportat que són actualitzades constantment.

El present estudi es basteix a partir d'aquestes publicacions, però, sobretot, amb les dades més actualitzades que es troben a la plataforma digital del Memorial Democràtic de Catalunya. En aquest sentit, per completar més les dades locals, s'han consultat a l'Arxiu Comarcal del Garraf els padrons municipals de Vilanova i la Geltrú dels anys 1913, 1924, 1930 i 1936, i els cens de 1900 i 1910 per poder situar les residencies de cada deportat.

Els padrons i els cens municipals ens han permès localitzar les finques on residien, veure les relacions familiars, concretar i unificar criteris de forma definitiva amb els noms i cognoms (molts havien sofert canvis), contrastar les dates de naixement, i, per últim, conèixer les professions i els oficis de molts d'ells.

Per últim, amb la consulta arxivística de diverses publicacions locals s'ha conegut la trajectòria d'aquestes víctimes, en els casos que ha estat possible, però, també, a través d'algunes col·laboracions de famílies de les quals se'n té constància.

En definitiva, l'estudi ha servit per revisar dades, per completar alguns buits documentals, i per tenir una base per seguir investigant cada deportat. És per això que no podem dir que sigui una recerca finalitzada.

Introducció i justificació

Les víctimes

Les persones que han pogut estar documentats com a nascuts o residents a Vilanova i la Geltrú i dels quals se'n ha documentat cada cas, són:

Nascuts a Vilanova i la Geltrú:

Nascuts a altres indrets:

Altres:

Pendents d'investigació:

Persones que no es pot constatar la seva estada als camps nazis:

Persones que no es pot constatar la seva relació amb la localitat:

Les víctimes
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord