Menú

Marc legislatiu i tramitació

El desenvolupament de polítiques de Memòria Històrica ha anat acompanyat d'un marc legislatiu que dóna cobertura a l'impuls d'aquestes accions i amb conseqüències jurídiques

A la web municipal trobareu un ampli recull de diferents normatives d'interès general. Tanmateix, en cadascun dels apartats, podreu trobar algunes de les normatives de referència.

Normativa catalana

General

          La llista de reparació jurídica de víctimes del franquisme en dades obertes.

 

Retorn dels Papers de Salamanca


Retirada de símbols franquistes.

 • L'article 54.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya s'estableix que "la Generalitat ha de vetllar perquè la memòria històrica es converteixi en símbol permanent de la tolerància, de la dignitat dels valors democràtics, del rebuig dels totalitarismes i del reconeixement de totes les persones que han patit persecució a causa de llurs opcions personals, ideològiques o de consciència". D'aquest article es pot interpretar que la retirada de símbols feixistes té una justificació directa amb el rebuig del totalitarisme a Catalunya.
 • D'altra banda, pel que fa a les resolucions del Parlament de Catalunya, existeix la resolució 568/V, sobre la desaparició de la simbologia franquista: "El Parlament de Catalunya insta el Govern a:
  • Establir les negociacions pertinents amb el Govern espanyol, davant el manteniment de simbologia contrària al sistema democràtic i constitucional en la caserna militar del Bruc, situada a Barcelona, dependent del Ministeri de Defensa, perquè el govern espanyol desmantelli els dos escuts de la seva façana.
  • Fer extensiva aquesta petició a tots els símbols pre-constitucionals que encara són presents arreu de Catalunya, especialment a les plaques del Ministerio de la Vivienda del Govern de l'anterior règim".
  • Aquesta resolució estableix la clara intenció per part del Parlament de Catalunya de no seguir mantenint aquest tipus de símbols.
 • La resolució 931/VI sobre la retirada de totes les plaques amb l'emblema de la Falange dels habitatges de promoció pública, que es va adoptar a la sessió del 10/10/2001 de la Comissió de Política Territorial, en què es diu: "El Parlament de Catalunya insta el Govern a retirar en el termini màxim de sis mesos totes les plaques amb l'emblema de la Falange de tots els habitatges de promoció pública que siguin de titularitat de la Generalitat, i a promoure la retirada de les plaques dels edificis d'una altra titularitat pública".
Normativa catalana

Recull de legislació

També podreu trobar en diferents publicacions, reculls exhaustius sobre el marc legal de la Memòria Històrica tant a nivell Català, com estatal. Per exemple, la que ha fet el Ministeri de Justícia, mitjançant l'oficina de Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura que ha preparat una recopilar de normes relacionades amb la Memòria Història i que incorpora:
 

 • Les proposicions no de Llei i declaracions institucionals més destacades.
 • Les lleis, reals decrets-lleis, els decrets-llei, decrets, ordres, resolucions i instruccions.
 • També les legislacions de Catalunya, País Basc, Andalusia, Asturies, Cantabria, La Rioja, Múrcia, València, Aragó, Castella La Manxa, Canàries, navarra, Extremadura, Balears, Madrid i Castella Lleó.
Recull de legislació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord