L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va adherir-se a la crida que es va fer a les ciutats perquè elaboressin la seva pròpia agenda 21 local. L'any 1999, va elaborar l'Auditoria ambiental de la ciutat que incloïa un diagnosi ambiental i un Pla d'acció ambiental, que va ser àmpliament debatut per la ciutadania a través del Fòrum Ambiental, una plataforma de participació, intercanvi i consens que va esdevenir un espai d'intercanvi d'informació, diàleg i consens per elaborar el Pla d'Acció Ambiental de la ciutat. Van participar els agents socials, econòmics i persones que a títol individual s'interessen en el procés d'Agenda 21 Local. Des d'aquesta pàgina podeu consultar les conclusions de cada sessió del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat.
El Reglament de Participació Ciutadana del nostre municipi, pretén regular i impulsar les formes, els mitjans i els procediments d'informació i participació ciutadana. Aquest Reglament contempla la constitució de Consells municipals sectorials. Pel que fa als aspectes de política ambiental es va crear “El Consell Municipal de Medi Ambient i sostenibilitat”, aprovat pel Ple municipal el 4 de desembre del 2000. Les seves competències, funcions i àmbit d'actuació venen regulades pel seu Reglament.
El Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat és un òrgan consultor i de seguiment de les accions ambientals del municipi i del seu Pla d'acció ambiental. Constituït per diverses entitats de Vilanova (associacions de veïns, associacions ecologistes, universitat, etc.) i per l'Ajuntament, té un paper important per afavorir i canalitzar la participació ciutadana entorn dels temes de la sostenibilitat i l'Agenda 21 a la nostra ciutat. Impulsa i segueix, periòdicament, totes les actuacions recollides en el Pla d'Acció Ambiental.
El Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat està conceptuat com un ens estratègicament de gran vàlua i importància, que canalitza la participació ciutadana en la temàtica ambiental municipal i crea un espai de debat, intercanvi, reflexió i proposta, imprescindibles per assolir els objectius marcats en l'Agenda 21. La ciutadania es converteix en responsable del que passa al seu entorn, l'objectiu d'una ciutat sostenible socialment i mediambientalment s'assolirà doncs amb la participació activa de la ciutadania. Es promou la participació de la ciutadania tot augmentant la consciència ciutadana i garantint un compromís compartit a favor de la sostenibilitat.