Menú

Bon tracte i cura de persones grans

Les ciutats envelleixen i és necessari que les polítiques, els serveis i la ciutadania ens adaptem a la nova realitat. A Vilanova viuen 13.351 persones de més 65 anys, que representen un 19,7 % de la població. Tothom té responsabilitats en fomentar el bon tracte vers les persones grans, especialment per les més vulnerables, les que necessiten més ajuda, les persones dependents, amb una escassa xarxa de suport i recursos.

Si es detecten situacions de tracte inadequat o maltractament és necessari comunicar-ho, “donar-hi veu”,  visibilitzar-ho, per poder intervenir-hi a través d'un treball interdisciplinari i en xarxa amb tots els dispositius del municipi.  Les situacions de maltractament són tractades amb cura i celeritat per atenuar, al màxim, els danys en les persones. L'abordatge es realitza en el marc d'un protocol i la seva comissió de seguiment, la qual està formada per representants de diversos departaments municipals (Gent Gran, Equitat, Policia local, Serveis Socials, Àrees bàsiques de salut, Consorci sanitari d l'Alt Penedès i el Garraf, Centre de Salut Mental i Mossos d'Esquadra. Si coneixes situacions de maltractament, informa al servei més proper, no et converteixis en un còmplice.

 
Què és el maltractament?
És un acte únic o repetit que causa dolor o patiment a una persona gran o també la falta de mesures apropiades per evitar altres danys, que es produeix en una relació basada en la confiança. Aquest tipus de violència constitueix una violació dels drets humans i es pot presentar en forma de maltractament físic, sexual, psicològic o emocional, violència per raons econòmiques o materials; abandonament, desatenció, amb falta de dignitat i respecte.


Què podem fer per evitar-ho?
Evitar l'aïllament, mantenir contacte amb diversos familiars i amics. Informar-se sobre els drets. Oferir suport al cuidador/a per evitar sobrecàrrega de feina. Supervisar les condicions en què viu la persona gran, per vetllar per un entorn segur, entre d'altres.

 

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha adherit al Moviment per aturar el maltractament a les persones grans. 
Pots llegir el manifest clicant en aquest enllaç.

Oficina de la Regidoria d'Acció Social, Dependència i VNG Inclusió

Adreça: carrer de Marquesat de Marianao, 2 baixos.
Telèfon: 93 814 00 00 extensió 3420.

Horari d'atenció presencial: de dilluns a divendres de 9.30 h a 14 h i dimecres a la tarda de 15 h a 17.30 h.

Correu electrònic: ssocials@vilanova.cat

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord