Menú

Camí Ramader de Marina

De la Cerdanya al Penedès

Vilanova i la Geltrú disposa de diversos camins ramaders, entre els quals destaca el mil·lenari camí ramader de Marina o també anomenat de la Carrerada Reial de la Cerdanya, que històricament comunicava el Gran Penedès i el litoral vilanoví amb la Cerdanya. El camí s'ha recuperat en tot el seu tram, i connecta els Pirineus amb el mar de Vilanova i la Geltrú al Garraf, passant per la Cerdanya, l'Alt Berguedà, el Lluçanès, el Bages, Montserrat, l'Alt Penedès i el Garraf. És un camí que transcorre per la carena de la muntanya essent alhora inici i final del camí històric ramader, amb transhumància per tot Catalunya i l'actual França.

 

Les accions de recuperació es van iniciar per part de l'entitat de Garraf Coopera, començant amb la recuperació del mil·lenari camí d'Adarró que fa dècades havia desaparegut sota la vegetació i les pedres caigudes dels marges de pedra seca. Més endavant es va ampliar el treball amb la recuperació d'un altre camí desaparegut, el camí de Santa Llúcia entre Santa Llúcia i l'Aragai, la restauració del Turó del Seu i la recuperació del camí ramader. Actualment, Garraf Coopera té un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb diverses i variades accions de millora en el territori ambientals i de sensibilització, en la que destaca la cessió i custòdia del Turó del Seu, i altres accions com el camp de treball internacional efectuat durant l'estiu (any 2017 i 2018). Un dels objectius del conveni és la recuperació del camí ramader de  Marina en el seu pas per Vilanova i la Geltrú i la promoció dels seus valors patrimonials, ambientals i socials.

 

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, juntament amb altres ajuntaments catalans i entitats com Garraf Coopera i la Fundació Miranda, han col·laborat amb un projecte per recuperar la transhumància amb cavalls del Pirineu fins al mar de Vilanova i la Geltrú, pel Camí de Ramader de Marina. Aquesta experiència, a més de contribuir en la recuperació i manteniment d'aquest camí, aporta diversos valors, com el benefici a les persones que acompanyen als cavalls en ruta, la generació del valor ecoturístic pel territori i reivindica la recuperació històrica, ambiental i patrimonial.

De la Cerdanya al Penedès
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord