Menú

Atenció a les situacions de maltractament

El Maltractament en Infants i Adolescents es produeix quan qualsevol persona, institució o la mateixa societat, per acció, omissió o tracte negligent, no accidental priva l'infant o adolescent dels seus drets i del seu benestar, amenaça o interfereix el seu desenvolupament físic, psíquic i social.

L'actuació dels Serveis Socials té un plantejament universal vers les necessitats dels infants i adolescents, promovent accions de caràcter comunitari que afavoreixin el seu benestar  i el de les seves famílies.

La comprensió del bon tracte, són les manifestacions d'afecte, cura, criança, suport i socialització rebudes per garantir les condicions d'un desenvolupament integral, tenint en compte el context on es desenvolupa l'infant/adolescent, les seves circumstàncies familiars, socials i culturals.

Si amb la intervenció dels Serveis Socials Bàsics  no s'aconsegueix disminuir o millorar la situació de risc, S'elabora un informe amb la valoració de la situació de risc, el resultat de la intervenció i la proposta de mesures socioeducatives als Serveis Socials Especialitzats en Infància i Adolescència.

 

Què fer si coneixem una situació de maltractament infantil?

Si el maltractament infantil no requereix d'una acció d'urgència és comunicarà presencialment i per escrit als Serveis Socials Bàsics del municipi. Aquests serveis tenen l'obligació de protegir en el seu anonimat a la persona informant.

Tanmateix també es poden comunicar les situacions de maltractament al Telèfon Infància Respon (116 111) que gestiona la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència de la Generalitat de Catalunya.

 

Enllaç a normativa relacionada

Ley Orgánica 8/2021, de 4 de junio, de protección integral a la infancia y la adolescencia frente a la violencia:
https://www.boe.es/eli/es/lo/2021/06/04/8/dof/spa/pdf


Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència:
http://www20.gencat.cat/portal/site/portaljuridic/menuitem.d15a4e5dfb99396dc366ec10b0c0e1a0/?action=fitxa&documentId=553898


Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència ( Guia Bàsica)
https://dretssocials.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/07infanciaiadolescencia/recursos_professionals/pdf/dgaia_guiacat_taronja__3_.pdf


Telèfon Infància Respon:
https://dogc.gencat.cat/ca/document-deldogc/?documentId=784422#:~:text=Autenticitat%20i%20integritat,infants%20i%20adolescents


Protocol marc d'actuacions contra el maltractament a infants i adolescents de Catalunya:
https://dretssocials.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/07infanciaiadolescencia/DEST_columna_dreta/documents/Protocol-Marc-Maltractament-IA.pdf

 

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Violència de gènere: S'entén per violència masclista en l'àmbit de la parella, també anomenada violència masclista, la violència, aquella que s'exerceix contra la parella com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones.

Són violència masclista: els abusos sexuals, físics, econòmics i psicològics. Si sents que la teva parella et controla, t'aïlla, t'intimida o t'agredeix, pateixes estàs patint  violència masclista per part de la teva parella i, per tant, estàs en situació de risc.

Atenció telefònica i presencial

  • Demana assessorament jurídic i psicològic a l'Espai d'Equitat.
  • Truca a la Carme  626234696. Telèfon d'informació i atenció a les dones.
  • Adreça't al SIE GARRAF. El Servei d'Intervenció Especialitzada és un servei gratuït que ofereix atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, i també a llurs fills i filles.
  • Parla amb el/la metge/essa de família. Demana hora i explica-li el teu estat i la situació que estàs vivint.
  • Ves a l'hospital més proper. En cas d'haver rebut agressions físiques o psicològiques (atac de pànic, crisi d'ansietat…).
  • Dirigeix-te o truca a la Policia Local o Mossos d'Esquadra. En el cas que temis per la teva salut o per la teva vida, o la de familiars més propers. 
  • Línia d'atenció les 24h contra les violències masclistes 900 900 120
  • Serveis Socials

 

A nivell estatal: Telèfon d'atenció a les víctimes de violència contra les dones

016 / Whattsapp_600 00 016 / 016-online@igualdad.gob.es

Oficina de la Regidoria d'Acció Social, Dependència i VNG Inclusió

Adreça: carrer de Marquesat de Marianao, 2 baixos.
Telèfon: 93 814 00 00 extensió 3420.

Horari d'atenció presencial: de dilluns a divendres de 9.30 h a 14 h i dimecres a la tarda de 15 h a 17.30 h.

Correu electrònic: ssocials@vilanova.cat

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord