Després de dècades d'una disminució constant, el nombre de persones que pateixen fam (mesurat per la prevalència de desnutrició) va començar a augmentar lentament de nou al 2015. Les estimacions actuals indiquen que aprop de 690 milions de persones al món pateixen fam, es a dir, el 8,9 % de la població mundial, el que suposa un augment d'uns 10 milions de persones en un any i d'uns 60 milions en cinc anys.
El món no està ben encarrilat per aconseguir l'objectiu de fam zero pel 2030. Si continuen les tendències recents, el nombre de persones afectades per la fam superarà els 840 milions de persones per al 2030.
Segons el Programa Mundial d'Aliments, al voltant de 135 milions de persones pateixen fam severa, degut principalment als conflictes causat pels éssers humans, el canvi climàtic i les recessions econòmiques. La pandèmia de COVID-19 podria duplicar ara aquesta xifra i sumar uns 130 milions de persones més que hi serien en risc de patir fam severa a finals de 2020.
Amb més de 250 milions de persones que podrien trobar-se al límit de fam severa, és necessari actuar ràpidament per a proporcionar aliments i ajuda humanitària a les regions que corren més riscos.
Al mateix temps, és necessari durt a terme un canvi profund en el sistema agroalimentari mundial si volem alimentar a més de 820 milions de persones que pateixen fam i als 2000 milions de persones més que viuran al món en 2050. L'augment de la productivitat agrícola i la producció alimentària sostenible són crucials per ajudar a aliviar els riscos de la fam.
Es tracta de garantir que tothom gaudeixi d'una dieta saludable i nutritiva durant tot l'any.
Aquest objectiu preten erradicar la desnutrició i combatre la mala alimentació, origen de malalties. També s'ha d'assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d'aliments, aplicar pràctiques agrícoles sostenibles, adoptar mesures perquè els mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats funcionin correctament, i fomentar nous models agroalimentaris sostenibles, sans i justos arreu del món.