Menú

ODS 16 Pau, justícia i institucions sòlides

Promoure societats pacífiques i inclusives per tal d'aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces

Els conflictes, la inseguretat, les institucions dèbils i l'accés limitat a la justícia continua suposant una greu amenaça pel desenvolupament sostenible.

El nombre de persones que fugen de les guerres, les persecucions i els conflictes va superar els 70 milions al 2018, la xifra més alta registrada per l'Oficina del Alto Comisionado de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) en quasi 70 anys.

Al 2019, les Nacions Unides varen registrar 357 assassinats i 30 desaparicions forçades de defensores dels Drets Humans, periodistes i sindicalistes en 47 països.

Per altre cantó, els naixements de al voltant de un de cada quatreEn 2019, las Naciones Unidas registraron 357 asesinatos y 30 desapariciones forzadas de defensores de los derechos humanos, periodistas y sindicalistas en 47 países.

L'ODS 16 remarca que el benestar de les persones, la prosperitat de les societats, l'equitat de la ciutadania i el desenvolupament sostenible només es poden assolir en un marc de pau i de respecte als drets fonamentals. Una fita clau és reduir la incidència dels delictes i dels actes violents de qualsevol tipus, erradicant completament els que afectin els infants. Això passa per intensificar la lluita contra el crim, especialment el terrorisme i la delinqüència organitzada que trafica amb armes, diners i persones.

Aquest objectiu també ens diu que s'ha d'aprofundir en l'enfortiment de les institucions públiques: han de ser eficaces, responsables i transparents, plenament compromeses amb la lluita contra la corrupció i afavoridores d'una democràcia inclusiva, participativa i representativa. Aquestes institucions han de protegir les llibertats fonamentals i garantir un accés universal a la justícia, en condicions d'igualtat.

 Promoure societats pacífiques i inclusives per tal d'aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces

Fites

 • Reduir considerablement totes les formes de violència i les taxes de mortalitat con­nexes a tot el món.
 • Posar fi al maltractament, l'explotació, el tràfic, la tortura i totes les formes de vio­lència contra els infants.
 • Promoure l'estat de dret en els àmbits nacionals i internacionals, i garantir la igualtat d'accés a la justícia per a totes les persones.
 • Per a 2030, reduir de forma significativa el tràfic il·lícit de finances i d'armes, enfortir la recuperació i de­volució de béns robats, i lluitar contra totes les formes de delinqüència organitzada.
 • Reduir substancialment totes les formes de corrupció i suborn.
 • Crear unes institucions eficaces, responsables i transparents a tots els nivells.
 • Garantir l'adopció de decisions inclusives, participatives i representatives que responguin a les necessitats a tots els nivells.
 • Ampliar i enfortir la participació dels països en desenvolupament en les institucions de governança mundial.
 • Per a 2030, proporcionar l'accés a una identitat jurídica per a totes les persones, en particular mitjançant el registre de naixements.
 • Garantir l'accés públic a la informació i protegir les llibertats fonamentals, de conformitat amb les lleis nacionals i els acords internacionals.
 • Enfortir les institucions nacionals pertinents, mitjançant, entre d'altres, la cooperació internacional, amb vista a realitzar formació a tots els nivells, en particular als països en desenvolupament, per tal de prevenir la violència i combatre el terrorisme i la delinqüència.
 • Promoure i aplicar lleis i polítiques no discriminatòries en favor del desenvolupament sostenible
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord