El brot de la COVID-19 impulsa la necessitat d'abordar les amenaces a les quals s'enfronten les espècies silvestres i els ecosistemes.
A l'any 2016, el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) va alertar que l'augment mundial de les epidèmies zoonòtiques era motiu de preocupació. En concret, assenyala que el 75% de totes les noves malalties infeccioses en humans són zoonòtiques i que aquestes malalties es troben estretament relacionades amb la salut dels ecosistemes.
"Con la COVID-19, el planeta ha enviado su mayor alerta hasta la fecha indicando que la humanidad debe cambiar", ha explicat la Directora Executiva del PNUMA, Inger Andersen.
Al document Trabajar con el medio ambiente para proteger a las personas, el PNUMA detalla com "reconstruir millor", mitjançant una base científica més sòlida, polítiques que contribueixin a un planeta més sa i més inversions verdas.
La resposta del PNUMA s'ocupa de quatre àrees:
Per a prevenir, detenir i revertir la degradació dels ecosistemes de tot el món, les Nacions Unides han declarat la Década per a la Restauració dels Ecosistemes (2021-2030). Aquesta resposta coordinada a nivell mundial davant la pèrdua i degradació dels hàbitats es centrarà en desenvolupar la voluntat i la capacitat polítiques per a restaurar la relació dels éssers humans amb la natura. Aixi mateix, es tracta d'una resposata directa a l'avís de la ciència, tal i com expressa en l'Informe especial sobre canvi climàtic i terra del Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático, a les decisions adoptades per tots els Estats Membres de les Nacions Unides en les convencions de Río sobre canvi climàtic i biodiversitat i, a la Convención de las Naciones Unidas para la Lucha contra la Desertificación.
Es segueix treballant en un nou i ambiciòs Marco mundial de diversidad biológica posterior a 2020.
Actualment, mentres el món dona resposta a l'actual pandèmia i es recupera, necessitarà un pla sòlid destinat a la protecció de la natura, de manera que la natura pugui protegir a la humanitat.
Els ecosistemes terrestres garanteixen el funcionament del planeta i l'equilibri de tots els cicles naturals, i aporten serveis que beneficien tots els éssers vius (aire net, retenció de les aigües, proveïment d'aliment, etc.).
L'ODS 15 tracta de la conservació, la restauració i l'ús sostenible d'aquests ecosistemes i els d'aigua dolça, fent especial esment de la preocupació pels sòls degradats, pels boscos i pels ecosistemes de muntanya. Aturar la destrucció dels hàbitats naturals i renaturalitzar espais de les ciutats resulta imprescindible per preservar la biodiversitat, que és l'altra gran fita d'aquest objectiu.
Per preservar els ecosistemes terrestres és necessari conèixer-los bé, incorporar la gestió ecosistèmica en la planificació del territori amb una visió holística i interconnectada, així com protegir les espècies amenaçades i garantir una bona gestió dels espais protegits.
A més, cal revertir la degradació dels ecosistemes (desertització, etc.) i prendre mesures per evitar el tràfic d'espècies i la introducció d'espècies invasores.
Per a 2020, vetllar per la conservació, el restabliment i l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres i els ecosistemes interiors d'aigua dolça i els serveis que proporcionen, en particular els boscos, els aiguamolls, les muntanyes i les zones àrides, d'acord amb les obligacions marcades pels acords internacionals.