L'any 2019 va ser el segon any més caluròs de tots els temps i, va marcar la final de la dècada més calurosa (2010-2019) que mai s'ha resgistrat.
Els nivells de diòxid de carboni (CO2) i d'altres gasos efecte hivernacle a l'atmosfera van augmentar fins a nivell rècord al 2019.
El canvi climàtic està afectant a tots els països de tots els continents. Està alterant les economies nacionals i afectant a diferents vides. Els sistemes meteorològics es troben en procés de canvi, els nivells del mar es troben pujant i els fenòmens meteorològics són cada vegada més extrems.
Tot i que s'estima que les emissions de gasos efecte hivernacle han caigut al voltant d'un 6% a l'any 2020 amb motiu de les restriccions de moviment i les recessions econòmiques derivades de la pandèmia de la COVID-19, aquesta millora es només temporal. El canvi climàtic no es va pausar. Una vegada que la economia mundial comenci a recuperar-se de la pandèmia, s'espera que les emissions tornin a nivells més alts.
És necessari prendre mesures urgents per abordar tant la pandèmia com la emergència climàtica amb la finalitat de salvar vides i mitjans de subsistència.
L'Acord de París, aprovat en 2015, aspira a reforçar la resposta mundial de l'amenaça del canvi climàtic mantenint l'augment global de la temperatura durant aquest segle molt per sota dels 2 graus Celsius respecte als nivell preindustrials. L'acord també aspira a reforçar la capacitat dels països per a lidiar contra els efectes del canvi climàtic mitjaçant fluxes financers apropiats, un nou marc tecnològic i un marc de desenvolupament de la capacitat millorat.
El canvi climàtic és el repte ambiental més rellevant a què ha de fer front la humanitat al segle XXI i cap país en pot restar al marge.
L'ODS 13 ens commina a prendre mesures per combatre el canvi climàtic, centrades en la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, d'acord amb el que es vagi establint al Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic.
Això comporta integrar les accions contra el canvi climàtic en totes les polítiques públiques (de l'economia a la salut, passant per tots els àmbits de govern), implementar mesures d'adaptació als efectes del canvi climàtic, desenvolupar plans de prevenció i d'actuació davant fenòmens extrems, i educar intensament la ciutadania perquè actuï en conseqüència i aprengui a protegir-se de forma autònoma en situacions crítiques.