Menú

ODS 10 Reducció de les desigualtats

Reduir la desigualtat en i entre els països

Reduir les desigualtats i garantitzar que ningú es quedi enrera, forma part integral de la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La desigualtat dintre dels països i entre aquests, és un continu motiu de preocupació. Tot i la  existència d'alguns indicis positius cap a la reducció de la desigualtat en algunes dimensions, com la reducció de la desigualtat d'ingressos en alguns països i l'estatus comercial preferent que beneficia als països de baixos ingressos, la desigualtat encara continúa.

La COVID-19 ha intensificat les desigualtats existents i ha afectat més que a ningu als pobres i a les comunitats més vulnerables. Ha sortit a la llum les desigualtats econòmiques i les fragilitat de la xarxa de seguretat social que fa que les comunitats vulnerables tinguin que patir les conseqüències de la crisi. Al mateix temps, les desigualtats socials, polítiques i econòmiques han amplificat els efectes de la pandèmia.

A nivell econòmic, la pandèmia de la COVID-19 ha augmentat significativament l'atur mundial i ha retallat dràsticament els ingressos de les persones treballadores.

La COVID-19 també posa en risc els escassos avenços que s'han aconseguit en materia d'igualtat de gènere i drets de les dones durant les últimes dècades. Pràcticament en tots els àmbits, des de la salut fins a la economia, des de la seguretat fins la protecció social, els efectes de la COVID-19 han agreujat la situació de les dones i les nenes simplement com a conseqüència del seu sexe.

Les desigualtats també han augmentat per a les poblacions vulnerables en països amb sistemes sanitaris més deficients i en països que s'enfronten a crisis humanitàries existents. Els refugiats i les persones migrants, així com els pobles indígenes, la gent gran, les persones amb discpacitats i els menors es troben especialment en risc de ser exclosos. A més, el discurs de l'odi dirigit als grups vulnerables es troba augmentant.

Aquest objectiu ens commina a no deixar ningú enrere, principi transversal en tota l'Agenda 2030. 

La reducció de les desigualtats exigeix un canvi transformador. Cal redoblar els esforços per erradicar la pobresa extrema i la fam, i invertir més en salut, educació, protecció social i ocupació decent, especialment a favor de la gent jove, les persones migrants i altres col·lectius vulnerables.

Aquest objectiu aborda la inclusió social, econòmica i política de totes les persones forjant vincles i trencant barreres d'edat, gènere, classe, capacitats, llengua, origen o orientació sexual.

Reduir la desigualtat en i entre els països
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord