Menú

Fauna urbana

Colom roquer

El colom roquer (Columba livia) és una espècie d'au que s'ha adaptat perfectament a viure a ciutats i pobles, aprofitant la seguretat, l'aliment i les zones de cria que els ofereix l'ésser humà. La seva alta capacitat de reproducció la converteix en una espècie amb un important nivell de colonització, fins el punt de poder arribar a esdevenir una plaga. Poden reproduir-se des dels sis mesos d'edat i fins a quatre vegades l'any, descansant només de novembre a febrer.

Els individus que es poden trobar són majoritàriament de la variant domèstica, ja que estudis recents indiquen que la població de la variant silvestre es troba en declivi degut a la hibridació entre la raça domèstica i la silvestre.

En l'ambient urbà no té una dieta determinada, sinó que aprofita les restes i deixalles que abandona l'ésser humà. En l'ambient silvestre, s'alimenta bàsicament de llavors, però també de baies, i d'alguns insectes i cucs.

La problemàtica que se'n deriva de la presència d'aquesta espècie es deu a la seva població excessiva, ja que provoca importants efectes negatius sobre la conservació del medi natural i la societat humana:

  • Afectant la salut de l'avifauna salvatge, a causa de la possibilitat de transmetre malalties i de desplaçar altres espècies del seu territori.  
  • Provocant la pèrdua de la integritat genètica de les poblacions salvatges de colom roquer, encreuant-se l'espècie silvestre amb la domèstica.
  • Causant pèrdues agràries, degut a la ingesta de les llavors que troben en aquests espais.
  • Provocant danys a patrimoni arquitectònic i desperfectes a edificis, ja que els seus punts de nidificació i descans solen situar-se a dalt edificis i altres construccions.
  • Transmetent malalties a les persones (zoonosi), les possibilitats són baixes però no nul·les.

Tots aquests possibles efectes negatius es tradueixen en costos econòmics que s'han d'assumir per remeiar els desperfectes i danys que hagi pogut causar la presència d'aquesta au.

Les tasques de gestió municipal per minimitzar aquests efectes negatius es basa en el control de les poblacions de coloms, per evitar la proliferació descontrolada. Un dels factors més important és la sensibilització de les persones alimentadores.

Colom roquer

Cotorreta de pit gris

La cotorreta de pit gris o cotorra argentina (Miopsitta monachus), és un ocell de la família dels psitàcids (lloros i cotorres), procedent del continent americà, que és present des de fa uns vint anys com a espècie exòtica invasora a Catalunya. Es tracta d'una espècie que envaeix els espais urbans i periurbans amb molta força, i de fet és una de les aus més invasores del món. Viu en grans arbres on hi instal·la un niu molt voluminós, fet de branques, que pot arribar a pesar 80Kg, i esdevenir un perill per a la seguretat dels vianants. De fet, les cotorres argentines causen els següents danys i perjudicis al medi i a la població:

  • Són animals molt sorollosos, que abans que es faci clar, ja criden molt, causant importants molèsties de sorolls a la població.
  • Malmeten el mobiliari públic, així com arbres i edificis, amb els seus nius i tots els materials que porten.
  • Moltes de les cotorres són portadores o poden ser-ho, de malalties zoonòtiques, és a dir, que tenen capacitat de transmetre's a l'home (principalment patògens del sistema respiratori).
  • Ocupen un hàbitat (un espai), urbà que haurien d'ocupar espècies autòctones no perjudicials.
  • Provoquen importants pèrdues en agricultura periurbana: horta, vinyes, fruiters, etc. arribant a provocar pèrdues de pràcticament tota la collita.

Recordem que aquesta espècie, està inclosa en el Decret d'Espècies Exòtiques Invasores i és obligat implantar plans d'eradicació per a evitar danys a la salut a de les persones i al medi ambient.

És molt important que la ciutadania sàpiga que si detecta un niu de cotorra dins d'una finca privada i pública, ho comuniqui al servei de medi ambient de l'Ajuntament. L'empresa que realitza el programa, es posarà en contacte amb vosaltres i proposarà una solució per al problema. La col·laboració i comprensió de la ciutadania és important per a obtenir bons resultats. A la vegada que l'Ajuntament informarà amb la màxima transparència i de forma regular dels resultats que es vagin obtenint.

Cotorreta de pit gris
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord