Els hàbits alimentaris d'una població constitueixen un factor determinant del seu estat de salut. Per aquest motiu l'any 1994 la Regidoria de Salut Pública del nostre ajuntament, va començar amb els primers tallers del Programa d'Educació Alimentària i Nutricional. Des de llavors, aquest programa s'ha anat ampliant i compta actualment amb 8 tallers adreçats a educació infantil i primària, el que fa que cada any hi passin més de 4000 alumnes. En aquests tallers també es treballa la sostenibilitat alimentària.
Xerrada sobre Alimentació sostenible i malbaratament alimentari, dins del cicle de xerrades de l'IMET
Consumiu productes de temporada per una alimentació sostenible
Recomanacions per garantir que els aliments servits en actes públics municipals siguin saludables i sostenibles: infografia
Guia visual orientativa de racions al menjador escolar, edició 2017
Pesa i pensa: una eina contra el malbaratament alimentari als menjadors escolars
Calcula el valor dels aliments: calcula els recursos que calen per produir els aliments que consumeixes o malbarates
Emporta't amb seguretat els aliments que no has consumit del restaurant a casa: consells de seguretat alimentària (ACSA)
Accedeix a la guia de l'alimentació saludable en l'etapa escolar
Accedeix a la guia de l'alimentació saludable en la primera infància
Document elaborat per Osakidetza (Departament de Salut del Govern Basc) amb col·laboració amb la Societat Catalana de Pediatria i l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
Consulteu-lo aquí.
En base a l'evidència científica, el posicionament de les entitats de referència en nutrició, pediatria i salut pública és que les dietes vegetarianes i veganes, com la majoria de pautes alimentàries, quan estan ben planificades són nutricionalment adequades, poden proporcionar beneficis per a la salut i són apropiades per a totes les etapes del cicle vital, incloent-hi la infància, l'embaràs i la lactància.
L'any 2021 va ser l'Any Internacional de la fruita i la verdura. Impulsat per la FAO aquesta declaració vol sensibilitzar sobre la importància d'aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.
Des del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es fa el "Taller de les fruites" amb alumnes de 2n curs d'educació primària, on es promou el consum de fruita de temporada i de proximitat. El taller es fa al Mercat Públic del centre per donar a conèixer el sector primari.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha activat un espai web per promoure el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses. Podeu consultar-lo aquí.