Menú

Programa d'educació alimentària i nutricional

Els hàbits alimentaris d'una població constitueixen un factor determinant del seu estat de salut. Per aquest motiu l'any 1994 la Regidoria de Salut Pública del nostre ajuntament, va començar amb els primers tallers del Programa d'Educació Alimentària i Nutricional. Des de llavors, aquest programa s'ha anat ampliant i compta actualment amb 8 tallers adreçats a educació infantil i primària, el que fa que cada any hi passin més de 4000 alumnes.

Des de la Regidoria de salut també es treballa per prevenir els trastorns del comportament alimentari i per aquest motiu es fa un taller adreçat a l'alumnat de 2n d'ESO on s'aprofundeix en l'acceptació d'un mateix.

A les escoles

Tastaolletes

Adreçat als alumnes d'educació infantil de 3 anys (P3)


Objectius de l'activitat: 
• Educar la sensibilitat del gust. 
• Potenciar un esmorzar complert abans d'anar a l'escola. 
• Aprendre a mastegar correctament i distingir les diferents textures i sabors dels aliments. 
Programa/estructura de l'activitat: 
• A partir d'un audiovisual: TASTAOLLETES AL BOSC ENCANTAT, els protagonistes animen a tastar aliments de diferents textures i sabors.

Tastaolletes

Els petits gurmets

Adreçat als alumnes d'educació infantil de 5 anys (P5)


Objectius de l'activitat:
• Conèixer i tastar diversos aliments, tot entenent que cal seguir una dieta variada per assolir un bon estat de salut. 
• Potenciar el consum de llegums i verdures. 
• Aproximar els nens i nenes a la cuina, incidint en els seus hàbits alimentaris i higiènics. 


Programa/estructura de l'activitat: 
El taller es basa en la projecció de l'audiovisual "Els petits Gurmets" i un tast de diferents aliments. a l'audiovisual el personatge central, en Barretet, rep les explicacions dela seva àvia sobre les normes d'higiene, ordre i seguretat que s'han de tenir en compte quan ens disposem a cuinar, així com el vocabulari bàsic que farem servir per al'elaboració dels nostres plats.
Al taller, els nens i nenes, en petits grups i vestits amb davantal i barret de cuiner, participen activament en la preparació del menjar i posen en pràctica tot el que han aprés abans. Elaboren 4 plats diferents. El taller acaba amb un tast dels plats que la classe ha preparat. 

Els petits gurmets

Juguem amb els aliments

Adreçat als alumnes de 1r d'educació primària


Objectius:
   - Diferenciar entre els aliments d'origen animal i vegetal
   - Diferenciar les funcions bàsiques dels aliments: energètica, constructora i reguladora
   - Disminuir la ingesta de llaminadures, productes de pastisseria industrial i aliments superflus
 
Programa/estructura de l'activitat: 
El taller es basa en un tast de diferents aliments. Prèviament s'ha fet un joc on es classifiquen segons el seu origen i les seves funcions bàsiques.

Juguem amb els aliments

El taller de les fruites

Adreçat als alumnes de 2n d'educació primària 

Objectius:
   - Observar i conèixer les fruites que arriben al consumidor
   - Potenciar el consum de fruita
   - Conèixer el Mercat del Centre
   - Diferenciar i tastar les fruites de temporada

Programa/estructura del'activitat:
El taller es basa en una gimcana pel Mercat del Centre. Abans, els participants hauran rebut informació sobre la importància demenjar fruita per les seves propietats nutricionals. Per poder realitzaar el tast, caldrà superar les diferentsproves de la gimcana.

El taller de les fruites

Anem a l'hort

Adreçat als alumnes de 3r d'educació primària.

Objectius: 
   - Observar i conèixer les verdures i hortalisses des del seu origen
   - Conèixer el funcionament d'un hivernacle
   - Potenciar el consum de verdures i hortalisses de proximitat
   - Tastar diferents tipus de verdures i hortalisses

Programa/estructura de l'activitat:
Durant el taller es visita la Sínia Sant Gervasi. allà s'expliquen les diferents eines i plantes del'hort. L'activitat es complementa amb el treball de la Llibreta de l'hort. El taller acaba amb un tast d'amanides.

Anem a l'hort

L'alimentació mediterrània

Adreçat als alumnes de 4rt d'educació primària.

Objectius:
   - Conèixer, preparar i degustar plats tìpics de l'alimentació mediterrània
   - Potenciar el consum de receptes de l'alimentació mediterrània

Programa/estructura de l'activitat:
Basada en un taller de cuina, primerament hi ha una part teòrica, per seguir amb una part més pràctica on es preparen plats típics de la cuina mediterrània.
Al final del taller es tasten els plats preparats.

L'alimentació mediterrània

De la barca al plat

Adreçat als alumnes de 5è d'educació primària.

Objectius:

   - Potenciar el consum de peix
   - Conèixer les diferents espècies de la mar Mediterrània
   - Conèixer els diferents arts de pesca
   - Conèixer el port pesquer de Vilanova i la Geltrú

Programa/estructura de l'activitat:
El taller es basa enuna visita al port pesquer de Vilanova i la Geltrú i un tast de peix.
Durant la visita s'expliquen els diferents arts de pesca i tipus de peix que es troben a la zona, es fa una simulació de la subhasta del peix i finalment es fa un tast de peix fregit.

De la barca al plat

Els esmorzars saludables

Adreçat als alumnes de 6è d'educació primària.

Objectius: 
   
   - Conèixer la importància de fer un esmorzar complert abans de sortir de casa
   - Planificar el contingut d'un esmorzar saludable
   - Prendre consciència de la importància tant de l'equilibri nutricional com de la relació qualitat/preu

Programa/estructura de l'aactivitat: 

El taller es basa en la planificació, compra i degustació d'un esmorzar saludable. Després d'una primera part teòrica, l'activitat se centra en la planificació i compra al supermercat . Finalment es menja l'esmorzar preparat.
 

Els esmorzars saludables

Acceptar-se, tot un repte

Activitat adreçada a l'alumnat de 2n d'ESO.

Els objectius d'aquest taller són la prevenció dels trastorns del comportament alimentari tot informant els joves dels problemes de salut derivats de seguir dietes desequilibrades amb la finalitat d'aconseguir un cos imposat per la moda.

El taller consisteix en una sessió teòrica seguida d'un col·loqui.

Acceptar-se, tot un repte

Projecte ECPAM

L'evidència científica demostra que l'alimentació mediterrània és un model alimentari excel·lent per la salut, establint una combinació equilibrada i completa d'aliments, basat principalment en productes frescos, locals i de temporada.

Al voltant del 40% dels infants de Vilanova i la Geltrú dinen a l'escola diàriament, convertint aquest espai en un puntal bàsic per a la promoció de l'alimentació saludable.

L'objectiu general del projecte és el de fomentar hàbits saludables relacionats amb el menjador escolar a partir de l'acreditació d'aquelles escoles vinculades al model d'alimentació mediterrània i basats en els principis de protecció i promoció de la salut. 

Els criteris per aconseguir aquesta acreditació en l'àmbit escolar són els següents: 

  • Oferir menús equilibrats i revisats per nutricionistes de la regidoria o de la Generalitat: 
    • Cuinats amb oli d'oliva
    • Amb presència diària de verdura 
    • Amb primers plats rics en hidrats de carboni complexos
    • Amb presència de peix mínim d'un cop per setmana
    • Amb postres bàsicament a base de fruita fresca
    • Amb un màxim de tres cops per setmana de carn (només 1 vermella o derivat carni)
    • Amb preferència de coccions al forn, planxa i vapor
    • Amb presència de llegum mínim d'un cop per setmana
  • Adhesió al programa d'Educació alimentària i nutricional de la regidoria de Salut  

 

  • Activitats esportives extraescolars 


Les primeres acreditacions es van donar l'any 2010 a les escoles Sant Jordi, Ginesta, Llebetx, Divina Providència i Cossetània.
L'any 2012 es van renovar aquestes acreditacions i s'hi van afegir les escoles L'Arjau, El Margalló i Pia.
L'any 2014 es van renovar les 8 anteriors i s'hi van afegir les escoles L'Aragai, Canigó, Sant Bonaventura, La Pau i El Cim.
L'any 2016 es van afegir al grup les escoles Ítaca, Pompeu Fabra i Volerany.

 

 

Projecte ECPAM
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord