Menú

Programa d'educació alimentària i nutricional

Guia de l'alimentació saludable en l'etapa escolar, EDICIÓ 2020

Accedeix a la guia

ANY INTERNACIONAL DE LA FRUITA I LA VERDURA

 

L'any  2021 ha estat declarat Any Internacional de la fruita i la verdura. Impulsat per la FAO aquesta declaració vol sensibilitzar sobre la importància d'aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

Des del Servei de Salut Pública de l'lAjuntament de Vilanova i la Geltrú es fa el "Taller de les fruites" amb alumnes de 2n curs d'educació primària, on es promou el consum de fruita de temporada i de proximitat. El taller es fa al Mercat Públic del centre per donar a conèixer el sector primari.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha activat un espai web per promoure el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses. Podeu consultar-lo aquí.

ANY INTERNACIONAL DE LA FRUITA I LA VERDURA

Tallers d'Educació alimentària i nutricional

Els hàbits alimentaris d'una població constitueixen un factor determinant del seu estat de salut. Per aquest motiu l'any 1994 la Regidoria de Salut Pública del nostre ajuntament, va començar amb els primers tallers del Programa d'Educació Alimentària i Nutricional. Des de llavors, aquest programa s'ha anat ampliant i compta actualment amb 8 tallers adreçats a educació infantil i primària, el que fa que cada any hi passin més de 4000 alumnes.

Tallers d'Educació alimentària i nutricional

A les escoles

Tastaolletes

Adreçat als alumnes d'educació infantil de 3 anys (P3)


Objectius de l'activitat: 
• Educar la sensibilitat del gust. 
• Potenciar un esmorzar complert abans d'anar a l'escola. 
• Aprendre a mastegar correctament i distingir les diferents textures i sabors dels aliments. 
Programa/estructura de l'activitat: 
• A partir d'un audiovisual: TASTAOLLETES AL BOSC ENCANTAT, els protagonistes animen a tastar aliments de diferents textures i sabors.

Tastaolletes

Els petits gurmets

Adreçat als alumnes d'educació infantil de 5 anys (P5)


Objectius de l'activitat:
• Conèixer i tastar diversos aliments, tot entenent que cal seguir una dieta variada per assolir un bon estat de salut. 
• Potenciar el consum de llegums i verdures. 
• Aproximar els nens i nenes a la cuina, incidint en els seus hàbits alimentaris i higiènics. 


Programa/estructura de l'activitat: 
El taller es basa en la projecció de l'audiovisual "Els petits Gurmets" i un tast de diferents aliments. a l'audiovisual el personatge central, en Barretet, rep les explicacions dela seva àvia sobre les normes d'higiene, ordre i seguretat que s'han de tenir en compte quan ens disposem a cuinar, així com el vocabulari bàsic que farem servir per al'elaboració dels nostres plats.
Al taller, els nens i nenes, en petits grups i vestits amb davantal i barret de cuiner, participen activament en la preparació del menjar i posen en pràctica tot el que han aprés abans. Elaboren 4 plats diferents. El taller acaba amb un tast dels plats que la classe ha preparat. 

Els petits gurmets

Juguem amb els aliments

Adreçat als alumnes de 1r d'educació primària


Objectius:
   - Diferenciar entre els aliments d'origen animal i vegetal
   - Diferenciar les funcions bàsiques dels aliments: energètica, constructora i reguladora
   - Disminuir la ingesta de llaminadures, productes de pastisseria industrial i aliments superflus
 
Programa/estructura de l'activitat: 
El taller es basa en un tast de diferents aliments. Prèviament s'ha fet un joc on es classifiquen segons el seu origen i les seves funcions bàsiques.

Juguem amb els aliments

El taller de les fruites

Adreçat als alumnes de 2n d'educació primària 

Objectius:
   - Observar i conèixer les fruites que arriben al consumidor
   - Potenciar el consum de fruita
   - Conèixer el Mercat del Centre
   - Diferenciar i tastar les fruites de temporada

Programa/estructura del'activitat:
El taller es basa en una gimcana pel Mercat del Centre. Abans, els participants hauran rebut informació sobre la importància demenjar fruita per les seves propietats nutricionals. Per poder realitzaar el tast, caldrà superar les diferentsproves de la gimcana.

El taller de les fruites

#Jonollençomenjar. Taller per a la prevenció del malbaratament alimentari

Adreçat als alumnes de 3r d'educació primària.

Objectius: 
   - Adquirir eines que promoguin el consum responsable
   - Identificar quan, quant i com? malbaratem
   - Comprometre's a esdevenir un agent antimalbaratament
   - Interessar-se i implicar-se en la reducció del malbaratament alimentari


Programa/estructura de l'activitat:
Després d'introduir el tema i debatre'l, es fa un joc per posar en pràctica els coneimxements apresos i acreditar-se com agent antimalbaratament.

#Jonollençomenjar. Taller per a la prevenció del malbaratament alimentari

L'alimentació mediterrània

Adreçat als alumnes de 4rt d'educació primària.

Objectius:
   - Conèixer, preparar i degustar plats tìpics de l'alimentació mediterrània
   - Potenciar el consum de receptes de l'alimentació mediterrània

Programa/estructura de l'activitat:
Basada en un taller de cuina, primerament hi ha una part teòrica, per seguir amb una part més pràctica on es preparen plats típics de la cuina mediterrània.
Al final del taller es tasten els plats preparats.

L'alimentació mediterrània

De la barca al plat

Adreçat als alumnes de 5è d'educació primària.

Objectius:

   - Potenciar el consum de peix
   - Conèixer les diferents espècies de la mar Mediterrània
   - Conèixer els diferents arts de pesca
   - Conèixer el port pesquer de Vilanova i la Geltrú

Programa/estructura de l'activitat:
El taller es basa enuna visita al port pesquer de Vilanova i la Geltrú i un tast de peix.
Durant la visita s'expliquen els diferents arts de pesca i tipus de peix que es troben a la zona, es fa una simulació de la subhasta del peix i finalment es fa un tast de peix.

De la barca al plat

Els àpats saludables

Adreçat als alumnes de 6è d'educació primària.

Objectius: 
   
   - Aprendre que l'esmorzar, com qualsevol altre àpat, hauria de seguit l'estructura del plat saludable.
   - Conèixer el concepte de salut global (One Health)
   - Prendre consciència de la importància tant de l'equilibri nutricional, la sostenibilitat així com de la relació qualitat-preu

Programa/estructura de l'activitat: 

El taller es basa en la planificació, compra i degustació d'un esmorzar saludable. Després d'una primera part teòrica, l'activitat se centra en la planificació i compra al supermercat . Finalment es menja l'esmorzar preparat.

Els àpats saludables
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord