El Premi Roig Toqués, instituït per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'any 2010, vol ser un homenatge pòstum a Francesc Roig Toqués (Vilanova i la Geltrú, 1921-2008).
És un premi anual i honorífic, no remunerat, que atorga al premiat/da l'honor del premi i el lliurament d'una escultura realitzada per un/a artista local, en un acte protocol·lari instituït a aquests efectes. L'organitzador del Premi Roig Toqués és l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a través de l'Espai Far, i en col·laboració amb l'Associació Amics de la Carpa Juanita i F. R. Toqués.
Des de l'any 2015, el Premi Roig Toqués inclou dues categories: una categoria d'àmbit nacional que reconeix la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la Mediterrània, que ha contribuït al coneixement i divulgació d'algun aspecte relatiu al mar, i una d'àmbit local, en reconeixement a les persones de la platja de Vilanova i la Geltrú que han tingut una vinculació molt estreta amb el món mariner.
Homenatge i record al col·leccionista Francesc Roig Toqués.
Reconeixement públic per a la dedicació a un projecte o per una destacada trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la Mediterrània, que hagi contribuït al coneixement i la divulgació d'algun aspecte relatiu al Mar.
Reconeixement a les persones de la platja de Vilanova i la Geltrú que han tingut vinculació estreta amb el món mariner.
Posar en valor el present, el passat i el futur mariner de la ciutat de Vilanova i la Geltrú.
Posar en valor la importància de la recerca a nivell global del món del mar des de totes les seves vessants: pesca, biologia marina, medi ambient i altres.
Actualment, el jurat del Premi Roig Toqués està format per l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, que presideix el jurat, la regidora de Cultura i Patrimoni, com a secretària del jurat, un representant de la família Roig Toqués, un representant de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, dos representants del món de les humanitats, un representant del món científic i un membre a proposta de cadascuna de les formacions polítiques que integren la comissió informativa de polítiques de ciutadania i acció comunitària.
Les dues últimes edicions del Premi Roig Toqués (2022 i 2023) s'han dut a terme amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la línia de subvencions per al suport a l'organització i celebració de premis i concursos culturals.
2024 | En categoria nacional: Facultat de Nàutica de Barcelona, per la seva trajectòria amb més de 250 anys d'història i la seva vinculació a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú. En categoria local: Antònia Ruiz Martínez, per la seva rellevància com a dona pionera en el món de la pesca i per ser un dels escassos referents femenins existents en aquest ofici a la nostra ciutat.
2023 | En categoria nacional: Projecte Rorqual de l'Associació EDMAKTUB, per la seva dedicació a l'estudi científic i la divulgació del mitjà aquàtic i la recerca dels cetacis. En categoria local: Camèlia Ferrer Garriga, per la seva contribució a la recuperació de la memòria de Baix a mar al llibre “Rossegall, les meves vivències”.
2022 | En categoria nacional: Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, per la seva tasca en la protecció, conservació i difusió de la cultura i el patrimoni marítim i fluvial de Catalunya. En categoria local: M. Carme Barceló Martí, per la seva tasca investigadora en l'àmbit de la biodiversitat i biosistemàtica vegetal.
2021 | En categoria nacional: Ramon Folch i Guillèn, per la seva tasca d'investigació, divulgació i defensa de la diversitat relativa al mar. En categoria local: Club Nàutic Vilanova, per la seva implicació en la promoció de les activitats i esports nàutics a la ciutat.
2020 | No celebrat
2019 | En categoria nacional: Fundació CRAM, per la seva tasca en la protecció i recuperació del medi marí i per la sensibilització a favor de la conservació d'espècies i ecosistemes. En categoria local: Col·lectiu de les xarxaires, en reconeixement per la tasca de les dones en el món mariner i per reivindicar un ofici que actualment està en perill de desaparèixer.
2018 | En categoria nacional: Michel André, per la seva trajectòria científica investigant la contaminació acústica del mar i com aquesta afecta els animals marins. En categoria local: Pau Pons Ynglada, per la seva dedicació al món pesquer durant tota la seva vida i per la recuperació i la difusió de la història i la cultura marinera de la ciutat.
2017 | En categoria nacional: Xavier Nieto Prieto, per la seva tasca en la protecció del patrimoni cultural subaquàtic i autor de la primera carta arqueològica subaquàtica de Catalunya. En categoria local: Confraria de Pescadors, per la vessant social i cultural que ha portat a terme al llarg de la seva història centenària.
2016 | En categoria nacional: ONG Proactiva Open Arms, per la seva tasca humanitària en el salvament de persones a l'illa grega de Lesbos, iniciada al 2015. En categoria local: Josep Ayza Rosales, per la seva dedicació a preservar la memòria del món mariner a Vilanova i la Geltrú.
2015 | En categoria nacional: Museu de la Pesca de Palamós, per la seva tasca en la conservació, investigació i difusió de l'activitat pesquera i marítima del litoral català. En categoria local: Eduard Escolar, en reconeixent a la seva trajectòria en el món de la pesca i la seva contribució a la ciutat amb accions relacionades amb el mar i la platja vilanovina.
2014 | Jaume Morató Massip, per la seva feina com a mestre d'aixa en la construcció de vaixells de pesca, i en concret de les seves drassanes, referent per la costa del país.
2013 | Eduard Ametlla Lázaro, per la seva tasca com a submarinista i pioner de l'exploració submarina a Catalunya, així com de la fotografia i filmació subaquàtica.
2012 | Júlio Villar Gurrutxaga, per ser un aventurer amant del mar i gran esportista, que als vint-i-un anys es va aventurar a donar la volta al món en solitari dalt d'una petita embarcació de vela.
2011 | Josefina Castellví Piulachs, per la seva tasca com a biòloga i oceanògrafa de prestigi internacional, dedicada a la investigació científica amb passió, rigor i paciència.
2010 | Thalassa, per ser un programa de televisió capdavanter en el tractament dels temes mediambientals i, en especial, sobre la temàtica marinera, a través d'històries humanes.
Amb motiu de la celebració anual del premi Roig Toqués, l'Institut Municipal de Patrimoni Cultural i l'Associació d'Amics de la Carpa Juanita i Francesc Roig i Toqués convoquen el concurs escolar “El Món del mar”.
Aquest concurs té per objectiu promoure la sensibilització d'infants i joves envers el món marítim i copsar la seva mirada respecte al mar, premiant els treballs escolars col·lectius fets durant el curs i que continguin una experiència, un estudi, una investigació o una invenció sobre el món del mar en qualsevol dels seus vessants (mar, pesca, biologia marina, medi ambient, etc.).
Els treballs poden ser realitzats de forma interdisciplinària a partir de les àrees de Medi natural, Medi social, Educació Visual i Plàstica, Llengua… repartits en tres categories:
· Alumnat d'Educació Infantil i Cicle Inicial de Primària
· Alumnat de Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària
· Alumnat d'Educació Secundària Obligatòria
Més informació aquí.
2023, Escola Les Tereses (2n de Primària) amb “Les Posidònies” i Escola l'Arjau (3r de Primària) amb “La contaminació acústica”
2022, Escola Llebetx (P5) amb "Els pescadors i les pescadores del Llebetx" i Escola Santa Teresa de Jesús (3r de Primària) amb "Sensibilització marina: l'oceà net"
2021, Escola Llebetx (1r de Primària) amb "El joc dels Krakens" i IES Baix a Mar (3r d'ESO) amb "Baix a mar in the past"
2020, No celebrat
2019, Escola Santa Teresa de Jesús (P4) amb “Maresia ... olor de mar”, Escola Margalló (3r de Primària) amb “A l'aigua, tot són peixos?” i IES Baix a Mar (3r d'ESO) amb “Adolescents al museu del mar? Història, memòria i experiències de mar en la veu dels joves”
2018, Escola Volerany (2n de Primària) amb “La llegenda de Sant Jordi al Mar Mediterrani”