El Premi Roig Toqués, instituït per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'any 2010, vol ser un homenatge pòstum a Francesc Roig Toqués (Vilanova i la Geltrú, 1921-2008).
És un premi anual i honorífic, no remunerat, que atorga al premiat/da l'honor del premi i el lliurament d'una escultura realitzada per un/a artista local, en un acte protocol·lari instituït a aquests efectes. L'organitzador del Premi Roig Toqués és l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a través de l'Espai Far, i en col·laboració amb l'Associació Amics de la Carpa Juanita i F. R. Toqués.
Des de l'any 2015, el Premi Roig Toqués inclou dues categories: una categoria d'àmbit nacional que reconeix la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la Mediterrània, que ha contribuït al coneixement i divulgació d'algun aspecte relatiu al mar, i una d'àmbit local, en reconeixement a les persones de la platja de Vilanova i la Geltrú que han tingut una vinculació molt estreta amb el món mariner.
Homenatge i record al col·leccionista Francesc Roig Toqués.
Reconeixement públic per a la dedicació a un projecte o per una destacada trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la Mediterrània, que hagi contribuït al coneixement i la divulgació d'algun aspecte relatiu al Mar.
Reconeixement a les persones de la platja de Vilanova i la Geltrú que han tingut vinculació estreta amb el món mariner.
Posar en valor el present, el passat i el futur mariner de la ciutat de Vilanova i la Geltrú.
Posar en valor la importància de la recerca a nivell global del món del mar des de totes les seves vessants: pesca, biologia marina, medi ambient i altres.
Actualment el jurat del Premi Roig Toqués està format per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, que presideix el jurat, el regidor de Projecció de Ciutat i Patrimoni, com a secretari del jurat, un representant de la família Roig Toqués, un representant de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, dos representants del món de les humanitats, un representant del món científic i un membre a proposta de cadascuna de les formacions polítiques que integren la comissió informativa municipal de l'àrea de Promoció Econòmica, Ocupació i Innovació.
Consulteu el decret de nomenament del jurat 2022 aquí.
2023, Projecte Rorqual de l'Associació EDMAKTUB (categoria nacional) i Camèlia Ferrer Garriga (categoria local)
2022, Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (categoria nacional) i M. Carme Barceló Martí (categoria local)
2021, Ramon Folch i Guillèn (categoria nacional) i Club Nàutic Vilanova (categoria local)
2020 No celebrat
2019, Fundació CRAM - Conservació i Recuperació d'Animals Marins (categoria nacional) i Col·lectiu de les xarxaires (remendadores de Vilanova) (categoria local)
2018, Michel André - Laboratori Aplicacions Bioacústiques (categoria nacional) i Pau Pons Ynglada (categoria local)
2017, Xavier Nieto (categoria nacional) i Confraria de Pescadors (categoria local)
2016, ONG Proactiva Open Arms (categoria nacional) i Josep Ayza (categoria local)
2015, Museu de la Pesca de Palamós (categoria nacional) i Eduard Escolar (categoria local)
2014, Jaume Morató Massip
2013, Eduard Ametlla
2012, Júlio Villar
2011, Josefina Castellví
2010, Thalassa
Des de l'any 2018, aquesta iniciativa escolar promou la sensibilització dels infants i les escoles envers el món marítim, buscant copsar la seva mirada respecte al mar.
El concurs escolar “El món del mar” va ser creat al 2018 en el marc del Premi Roig Toqués, amb el propòsit d'implicar a les escoles del municipi i al Centre de Recursos Pedagògics del Garraf.
El jurat del concurs està format per familiars d'en Francesc Roig Toqués, representants del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf (CRP) i representants de l'Espai Far de Vilanova i la Geltrú.
Més informació aquí.
2022, Escola Llebetx (P5) amb "Els pescadors i les pescadores del Llebetx" i Escola Santa Teresa de Jesús (3r de Primària) amb "Sensibilització marina: l'oceà net"
2021, Escola Llebetx (1r de Primària) amb "El joc dels Krakens" i IES Baix a Mar (3r d'ESO) amb "Baix a mar in the past"
2020, No celebrat
2019, Escola Santa Teresa de Jesús (P4) amb “Maresia ... olor de mar”, Escola Margalló (3r de Primària) amb “A l'aigua, tot són peixos?” i IES Baix a Mar (3r d'ESO) amb “Adolescents al museu del mar? Història, memòria i experiències de mar en la veu dels joves”
2018, Escola Volerany (2n de Primària) amb “La llegenda de Sant Jordi al Mar Mediterrani”