L'America's Cup és el trofeu esportiu més antic del planeta. La seva primera edició es remunta al 1851. En la pròxima edició, l'any 2024, la prova es disputarà al camp de regates del front marítim de Barcelona entre els mesos d'agost i octubre. La designació de Vilanova i la Geltrú com a seu d'una preliminar evidencia el compromís de l'America's Cup no només amb Barcelona, sinó també amb tot el territori.
És la primera vegada que els competidors pel trofeu esportiu internacional més antic del món s'enfronten entre si, competint en embarcacions AC40 iguals, amb què tots els equips han estat entrenant durant els preparatius de la 37a America's Cup, que se celebrarà a Barcelona el 2024. Aquests són els vaixells que també s'utilitzaran per a la Youth & Women's America's Cup i han demostrat ser la nova classe amb foils (hidroales) més emocionant del món, amb velocitats registrades, fins ara, superiors als 50 nusos.
La regata a Vilanova i la Geltrú ha estat l'oportunitat per veure en acció per primera vegada l'equip defensor del títol, l'Emirates Team New Zealand, i els cinc desafiants: Ineos Britannia; Alinghi Red Bull Racing; Luna Rossa Prada Pirelli Team; NYYC American Magic, i Orient Express Racing Team.
A Vilanova i la Geltrú s'han vist vels millors regatistes del món amb foils participar per primera vegada, tant en regates de flota com en match-race un contra un, a pocs metres dels dics del port. Les regates s'han retransmés en directe i en obert a tot el món i a través dels canals de comunicació de l'America's Cup.
Després de quatre dies, i malgrat les inclemències meteorològiques que han suposat variacions en la competició, l'equip vencedor ha estat l' NYYC American Magic
Web oficial d'America's Cup.
La història de l'America's Cup es remunta a l'any 1851 a l'illa anglesa de Wight. La marina reial anglesa va llençar un repte per poder demostrar la seva supremacia naval, al qual es va presentar la goleta America, representant del New York Yacht Club. L'America va competir contra 14 vaixells de la Royal Yacht Squadron i va guanyar amb vuit minuts d'avantatge davant el rival més immediat. Des d'aquell moment va donar nom a la competició, que s'ha anat succeint des de llavors.
L'obsequi va ser una gerra de plata valorada en cent guinees d'or, que es continua transferint en cada edició a l'equip vencedor. Aquesta gerra es considera el trofeu més antic en el món de l'esport. L'equip de Nova Zelanda l'haurà de defensar en la 37a edició, l'any que ve a Barcelona.
El trofeu de la regata preliminar
En la preregata de Vilanova i la Geltrú, l'equip vencedor s'endurà un trofeu de record de l'esdeveniment i de la ciutat amfitriona. Concretament, es tracta d'una obra de l'artista vilanoví Xavier Cuenca Iturat, consistent en un gran peix elaborat a partir de plàstic reciclat.
La figura té unes dimensions d'un metre de longitud aproximadament i es sustenta sobre un peu de roca calcària del Garraf. L'obra, doncs, transmet el vincle amb el mar i la terra garrafenca, alhora que convida a la reflexió sobre la sostenibilitat del mar, la generació de plàstics i la necessitat de cuidar l'entorn natural.