Menú

Octubre Trans

Dia Internacional per a la Despatologització Trans

L'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir el 17 de maig de 1990 retirar l'homosexualitat com a malaltia mental del CIE (Classificació Internacional de Malalties) però va afegir un nou trastorn que, fins aleshores, no constava en el llistat de malalties mentals: la transsexualitat. És a dir, passava a considerar com a malaltia mental totes aquelles persones que no tenen una concordança entre el seu sexe biològic i el seu gènere sentit.

No és fins l'any 2018 que l'OMS decideix desclassificar-la del llistat de malalties mentals i anomenar-la “incongruència de gènere” (tot i que aquesta nova categoria no està exempta de debat. S'estableix perquè les persones trans tinguin els drets a la salut coberts. Aquest canvi serà vigent a partir del 2022, i encara no s'ha implementat en tots els països adherits a aquesta organització.

A Catalunya, l'aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia ha permès, entre d'altres, utilitzar el nom sentit en documents públics (targeta sanitària, universitats, biblioteques, etc.), la creació del Servei Trànsit al Departament de Salut, la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral (SAI) –en municipis de més de 20.000 habitants- o la proliferació de projectes, plans o activitats en molts dels municipis catalans.

Tot i així, encara manca tasca de sensibilització a realitzar al conjunt de la ciutadania, seguir lluitant per evitar situacions de discriminació, especialment en l'àmbit laboral per a dones trans, i donar una atenció i suport el més acurada i concreta, enfocada, sobretot, a la situació d'infants i adolescents que segueixen patint situacions de bullying transfòbic, incomprensió o estigmatització social. Per aquest motiu, el 21 d'octubre de 2021, la Regidoria de Convivència i Equitat ha organitzat 3 passis (18h, 19h i 20h) a la plaça del Mercat de l'espectacle musical 'Arrels', dirigit per Mateu Peramiquel i Mar Puig i produit per We Color Music, en el marc del mes d'octubre per a la despatologització del fet trans, per convidar al públic a la reflexió i l'autoanàlisi.

Dia Internacional per a la Despatologització Trans
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord