Menú

28 de Juny Dia Internacional de l'Orgull LGBTI

El 28 de juny, Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú celebrarà la jornada amb accions que posin al centre l'orgull de la seva ciutadania de ser i sentir amb llibertat.

Al llarg de la jornada onejarà la bandera de l'arc de sant martí al balcó principal de l'Ajuntament. A les 12h, a la plaça de la Vila, la ciutadania està convocada a la lectura del manifest institucional del 28-J, a càrrec de la vilanovina Roser Ferrer Artigas, dona, lesbiana, mare, logopeda i empresària.

I com a crida a la participació ciutadana, la Regidoria de Convivència i Equitat ubicarà un photocall de l'Orgull a la plaça de la Vila durant els dies 26, 27 i 28 de juny, per a que els i les vilanovines es puguin fer fotografies amb qui vulguin i les comparteixin per les xarxes socials per mostrar el seu suport a l'orgull LGBTI. L'acció vol recollir totes les instantànies sota els hashtags #28J2021 #Orgullmàxim.

Una mica d'història...

El 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGBTI, és una jornada festiva i reivindicativa per la igualtat jurídica i social, i la tolerància per la diversitat sexual i de gènere. La festa commemora els fets del 28 de juny de 1969 a Stonewall, Nova York, arran d'una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es van manifestar, i això va marcar l'inici de l'activisme homosexual.

En poc temps es van fundar organitzacions de defensa dels drets dels col·lectius LGTBI. L'any següent va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels aldarulls. Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGTBI se celebra arreu del món amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives en què abunden les carrosses, les disfresses i la música al carrer, i predominen els tradicionals símbols de l'orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí.

A Catalunya, la primera actuació política organitzada en contra de l'homofòbia va ser el 1970, amb la campnaya per evitar la criminalització de les pràctiques homosexuals en la discussió de l'avantproecte de la Ley de Peligrosidad Y Rehabilitzación Social. El moviment gai i lèsbic català va ser pioner a l'Estat. El 1975 va nèixer el Front d'Alliberament Gai de Catalunya amb una alta incidència pública i l'any 1977 va convocar la primera manifestació, il·legal, per l'alliberament lesbià i gai. El moviment s'ha diversitficat i ampliat fins a empényer institucions i polítiques públiques nacionals i locals. Des de l'octubre de 2014, Catalunya disposa d'una llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI (Llei 11/2014, del 10 d'octubre).

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord