Menú

25 de Novembre Dia Internacional per l'Eradicació de les Violències Contra les Dones

Durant el 2020 s'han registrat 80 feminicidis (assassinats de dones pel fet de ser dones) a l'Estat espanyol, 11 d'aquests, a Catalunya. L'Espai d'Equitat de Vilanova i la Geltrú, orientat a dones i a persones LGBTI, ha atès 200 persones, 193 dones i 7 homes. S'han fet prop de dues mil actuacions relacionades amb violències masclistes, de formació, jurídiques, d'atenció psicològica, i també relacionades amb la salut o els serveis socials.

Al voltant del 25 de novembre del 2020, Dia Internacional per a l'erradicació de les violències contra les dones, la capital del Garraf ha programat activitats de sensibilització ciutadana per identificar, abordar i acabar amb les violències contra les dones. Des de la Regidoria de Convivència i Equitat s'ha impartit una formació online adreçada a personal professional i agents al voltant de les violències masclistes i s'ha reunit virtualment la Comissió de Seguiment del Protocol d'Accions Contra la Violència Masclista per coordinar i avaluar les polítiques públiques locals dutes a terme en xarxa pels diversos agents en la matèria.

L'activista feminista vilanovina i tècnica de Convivència i Equitat, Rosa Català, ha estat l'encarregada de fer la lectura del manifest oficial del 25 de Novembre, facilitat per l'Institut Català de les Dones (ICD).

Les entitats feministes del Casal de Dones Ca La Tomasa (La Frontissa, Bullanga feminista i Joudour Wa Afak) han convocat a la ciutadania a una concentració a la plaça de la Vila. Al llarg de la jornada, la megafonia de la plaça ha reproduït àudios amb un poema "El Crit" (de Mireia companys), el manifest de Bullanga feminista, i les cartes guanyadores del premi Carta al maltractador 2020.

A més, els tres bancs de la plaça Lledoners han estat pintats de color lila per la USM de l'Ajuntament a petició dels mateixos col·lectius per visibilitzar l'apoderament feminista i la localització del local que comparteixen, el Casal de Dones, a tocar de la plaça (c/ Bonaire, 1).

Al vestíbul de l'Ajuntament es podrà visitar l'exposició itinerant "Lliures i sense por" cedida per l'ICD fins a final d'any.

Per què commemorem el 25N?

El 25 de Novembre es commemora l'assassinat de les germanes Patria, Minerva y María Teresa Mirabal, tres dones activistes originàries de la República Dominicana, que el 25 de novembre de 1960 van ser assassinades per mandat del dictador Rafael Leónidas Trujillo.

Les germanes Mirabal formaven part d'un grup d'oposició al règim i eren conegudes com Las Mariposas. Després que Minerva i María Teresa fossin empresonades, torturades i violades en diverses ocasions, Trujillo va organitzar un parany per capturar i assassinar les tres germanes.

  • Cadires buides com a metàfora dels 80 feminicidis del 2020, plaça de la Vila (Casal de Dones).

  • Rosa Català, encarregada de la lectura del manifest 25N2020, plaça de la Vila.

  • Els 3 bancs de la plaça Lledoners han estat pintats de lila per la USM.

  • L'exposició "Lliures i sense por" (ICD) es pot visitar al vestíbul de l'Ajuntament fins a final d'any.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord