Menú

25 de Novembre Dia Internacional per l'Eradicació de les Violències Contra les Dones

Durant el 2021 s'han registrat 69 feminicidis (assassinats de dones pel fet de ser dones) a l'Estat espanyol, 17 d'aquests, a Catalunya (Feminicidio.net, 31/10/2021). El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Espai d'Equitat de Vilanova i la Geltrú, de competència municipal, ha atès 252 dones i ha fet 3.282 actuacions de l'1 de gener al 31 d'octubre del 2021 relacionades amb violències masclistes, jurídiques, d'atenció psicològica, sanitàries, formatives o sobre els serveis socials.

Al voltant del 25 de novembre del 2021, Dia Internacional per a l'erradicació de les violències contra les dones, la capital del Garraf ha programat activitats de sensibilització ciutadana per identificar, abordar i acabar amb les violències contra les dones en la "Setmana 25N: Contra les violències masclistes".

El 19 de novembre es va fer l'acte de lliurament del Premi Carta al maltractador 2021 a la Casa Olivella. L'alumnat de secundària i batxillerat del 6 centres educatius de la ciutat ha redactat 136 cartes de sensibilització vers les violències masclistes. Les guanyadores d'enguany han estat: primer premi per a Cèlia Capdet (El Cim, 200€); segon premi per a Henar Jiménez (IES Dolors i Mallafré, 100€) i una menció especial per a Fátima Grouri (Escola Santa Teresa de Jesús, llibre "Minorías" (Bela-Lobedde, 2021). El certamen està organitzat per l'Associació de Dones Feministes La Frontissa i la Regidoria de Convivència i Equitat.

La doctora internacional en estudis interdisciplinars de gènere, Mònica Alario, va impartir la formació en línia “Pornografia en un patriarcat neoliberal: una qüestió de desig individual?” el 22 de novembre. L'endemà, professionals vinculades a l'atenció de les violències masclistes van rebre formació en línia de la mà de Kirian Muñoz, psicòleg i tècnic del projecte Fils (Fundació IRES), a la sessió “Abordatge de l'atenció a homes agressors”.

El 25 de novembre, la plaça de la Vila va acollir l'acte institucional en commemoració del Dia Internacional per l'Eliminació de la violència vers les dones i les nenes. La lectura del manifest institucional va ser a càrrec de dues membres del Grup de Dones i Diversitat (DID): Estrella Aguilar Riesco, autora del llibre “Plan de escape”(2018), que facilita eines d'empoderament a les dones que volen superar les violències masclistes; i Maren Jensen Salas Cardozo, química i professora de ioga. A continuació, el grup de dones Teatre en femení va interpretar una peça artística creada per a l'ocasió, sota la direcció de Mar Pawlowsky. Tot seguit, el circuït local i comarcal en xarxa en el Protocol Municipal d'Accions Contra la Violència Masclista es va reunir en comissió de seguiment.

A la tarda, la Biblioteca Joan Oliva i Milà va inaugurar el nou Centre d'Interès de Dones i feminismes i LGBTIQ+, amb l'espectacle de petit format “Què és allò que més desitgen les dones en aquest món?”, a càrrec de Jordina Biosca, narradora, i David Garcia, guitarrista. A les 19h, l'Associació de Dones Feministes La Frontissa va convocar a la ciutadania a la plaça de la Vilanova en la lectura del manifest de l'entitat, la lectura dels feminicidis ocorreguts fins la data, una exposició sobre violències masclistes. 500x20 també va llegir un manifest propi reclamant un habitatge digne per a les dones. A les 20h, l'associació Bullanga feminista va convocar a la plaça de les Neus, a la lectura del manifest de l'entitat i una performance.

Divendres, 26 de novembre, l'INS Manuel de Cabanyes va acollir un taller d'autodefensa feminista, amb Sara Ponce, organitzat per la Regidoria de Convivència i Equitat. la mateixa tarda, La Frontissa i l'Escola Sant Jordi van organitzar la formació "Trencant les normes: història feminista de la música", amb la periodista Patricia Godes; i el 27 de novembre, el debat "Dones a la música: el que ens costa deixar de ser les muses", amb la mateixa Godes, Xesca Fort, Reyes Torío i l'equip docent de música del mateix centre.

Per què commemorem el 25N?

El 25 de Novembre es commemora l'assassinat de les germanes Patria, Minerva y María Teresa Mirabal, tres dones activistes originàries de la República Dominicana, que el 25 de novembre de 1960 van ser assassinades per mandat del dictador Rafael Leónidas Trujillo.

Les germanes Mirabal formaven part d'un grup d'oposició al règim i eren conegudes com Las Mariposas. Després que Minerva i María Teresa fossin empresonades, torturades i violades en diverses ocasions, Trujillo va organitzar un parany per capturar i assassinar les tres germanes.

Formacions online

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord