De l'1 de gener al 25 de novembre de 2022 s'han registrat 79 feminicidis (assassinats de dones pel fet de ser dones) a l'Estat espanyol, 10 d'aquests, a Catalunya (Feminicidio.net i ICD). El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Espai d'Equitat de Vilanova i la Geltrú, de competència municipal, ha atès 353 dones i ha fet 2.774 actuacions en el que va de 2022 relacionades amb violències masclistes, jurídiques, d'atenció psicològica, sanitàries, formatives o sobre els serveis socials.
Al voltant del 25 de novembre del 2022, Dia Internacional per a l'erradicació de les violències contra les dones, la capital del Garraf ha programat activitats de sensibilització ciutadana per identificar, abordar i acabar amb les violències contra les dones en la "Setmana 25N2022: Contra les violències masclistes".
El 21 de novembre s'ha fet l'acte de lliurament del Premi Carta al maltractador 2022 al Centre Cívic La Geltrú. L'edició XXII del certamen literari coorganitzat per la Regidoria de Convivència i Equitat i l'Associació de Dones Feministes La Frontissa ha comptat amb la participació més alta dels darrers anys i amb la implicació dels instituts en la promoció de la sensibilització del jovent vers les violències masclistes. Enguany s'han rebut 176 cartes d'alumnat de secundària i batxillerat de cinc centres educatius de la ciutat. La carta guanyadora del primer premi (200 €) ha estat obra de Sara Barrero, de 3r d'ESO del Col·legi Santa Teresa de Jesús; el segon premi (100 €) se l'ha endut Laura González-Siso Martínez, de 3r d'ESO de l'Escola Pia; i finalment, Aina Buj Valldepérrez, de 3r d'ESO de l'Institut F. X. Lluch i Rafecas ha rebut una menció especial amb l'obsequi del llibre "Trenqueu en cas d'emergència, de l'advocada vilanovina Carla Vall.
L'alumnat participant, abans de redactar les cartes, ha visitat l'exposició “Això sí té nom. Un recorregut per les violències masclistes”, comissariada per La Frontissa, entitat que ha facilitat eines per identificar rols i actituds sexistes; treballar relacions humanes equitatives i sanes; i fomentar la responsabilitat social en el canvi cap a una societat justa i lliure de violències masclistes. L'exposició s'ha pogut visitar durant el mes d'octubre i novembre al Centre Cívic Sant Joan i al Centre Cívic La Geltrú.
El 23 de novembre, l'INS Manuel de Cabanyes ha acollit el Taller d'autodefensa feminista a càrrec de la formadora Sara Ponce. Organitzada per la Regidoria de Convivència i Equitat, la formació ha omplert la vintena de places disposades per a majors de 16 anys. L'endemà, 24 de novembre, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell va acollir la formació interna “Abordatge integral de les violències sexuals” (impartida per Creación Positiva) destinada a professionals en el marc de la Comissió de seguiment del Protocol municipal d'accions contra la violència masclista i convocada per la mateixa regidoria.
Sílvia Ortoll, professora d'educació física de l'INS Cabanyes i impulsora del projecte “Agents de prevenció de violència masclista en l'alumnat” va ser, el 25 de novembre, l'encarregada de llegir el manifest institucional del 25N a les 12h, a la plaça de la Vila. Tot seguit, el grup Teatre en femení, ha interpretat una peça escènica sota la direcció de Mar Pawlowsky.
El mateix 25 de novembre a la tarda, les entitats feministes de la ciutat han organitzat actes de sensibilització per a la ciutadania a la plaça de la Vila. La Frontissa ha convocat una plantada d'espelmes per recordar els feminicidis fins la data, acompanyada de la lectura d'un manifest, les cartes premiades al certamen literari i altres textos. Bullanga feminista, junt a L'Esquerda, Endavant i Arran Vilanova han convocat una marxa de torxes que ha culminat amb la lectura d'un manifest a la cèntrica plaça.