Menú

Platja Llarga

Introducció

Un espai litoral a preservar Platja Llarga constitueix un espai d'unes 10 hectàrees situat a l'extrem sud del terme municipal de Vilanova i la Geltrú. forma part d'una antiga zona d'aiguamolls i dunes litorals presents a la zona del delta del riu Foix coneguda amb el nom d'“El Prat”. Aquest espai és l'última zona natural que resta de l'antic delta del riu i és, amb la platja dels Muntanyans de Torredembarra, l'únic espai litoral d'aquestes cara cterístiques al llarg de la costa entre el Delta de l‘Ebre i el Delta del Llobregat.

És una de les darreres zones de la línia costanera sense urbanitzar, tot i la pressió que ha experimentat al llarg dels anys. Platja Llarga és un espai estratègic dins el conjunt d'àrees naturals que preserva el Consorci Colls i Miralpeix Costa del Garraf, en el marc de la recomanació europea sobre gestió integrada de les zones costaneres. En el territori comprès entre les zones humides del Delta del Llobregat i la platja de Torredembarra, uns 50 quilòmetres de costa, Platja Llarga esdevé el principal espai sorrenc sense urbanitzar amb comunitats florístiques i faunístiques naturals de zones humides i plans costaners hipersalins. És lloc de repòs i alimentació de diverses espècies migratòries d'ocells.

Avui, l'espai de Platja Llarga es troba en procés de recuperació i restauració naturalística, amb l'objectiu de preservar el paisatge agrari mediterrani i dels antics aiguamolls litorals cada cop més difícils de trobar. En el marc d'aquest procés, s'està elaborant un projecte de restauració de l'espai, que partirà d'una exhaustiva diagnosi sobre el territori, ja finalitzada.

Els sectors adjacents a la Platja, anomenats la Millera, el Prat de l'Escarrer i l'extrem occidental de l'Ortoll, formaven part també de l'antiga llacuna del Prat i conserven restes de llacunes, canyissars i camps de conreu. En un futur proper caldrà preservar el conjunt d'aquest àmbit com un espai natural protegit que constituirà una mostra del paisatge agrari mediterrani i dels antics aiguamolls litorals, avui molt difícils  de trobar a tot el litoral.

 

 

Introducció
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord