L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú compta amb personal tècnic que s'encarrega de realitzar les tasques de control sanitari dels establiments alimentaris. També es realitzen inspeccions en cas de denúncies, per campanyes, per inici d'activitat o canvi de nom.
Les inspeccions sanitàries d'establiments alimentaris estan sotmeses a una taxa, segons les ordenances fiscals vigents.
LA REGIDORIA DE SALUT DE L'AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚ INICIA UNA NOVA CAMPANYA D' INSPECCIONS SANITÀRIES ALS ESTABLIMENTS MINORISTES DE CARN FRESCA.
La Regidoria de Salut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú iniciarà una campanya d'inspeccions sanitàries als establiments minoristes de carn fresca: carnisseries, carnisseries-cansaladeries i xarcuteries de nova instal·lació o que hagin canviat de titular. Posteriorment seguirà amb els establiments minoristes de venda de pa i pastisseries de nova instal·lació o que hagin canviat de titularitat.
Per una banda, la campanya pretén comprovar el grau de compliment de la normativa sanitària mitjançant una inspecció sanitària a l'establiment. Per altra banda, es vol aprofitar aquesta campanya per començar a aplicar un nou protocol que permetrà realitzar les inspeccions amb format electrònic sense fer ús del paper i amb criteris d'aplicació consensuats amb un grup de treball establert entre diversos ajuntaments de diferents municipis: St. Cugat, St. Boi de Llobregat i Cambrils, amb l'Agència de Salut Pública de Barcelona i recolzats per al Diputació de Barcelona. Aquesta novetat, fruit d'aquest treball col·laboratiu, permetrà que el nostre municipi esdevingui un dels capdavanters en la implementació de les noves tecnologies en el sistema d'inspecció amb criteris de sostenibilitat mediambiental.
En una primera fase s'aplicarà el nou protocol en paper, seguida d'una segona fase en què tota la inspecció es durà a terme amb tauleta i s'enviarà l'acta en format digital a l'establiment.
Cal destacar que les millores en les condicions sanitàries dels establiments minoristes d'alimentació generen beneficis en la salut de la ciutadania.
Segons s'estableix al capítol XII de l'annex II del R(CE)852/2004 les empreses del sector alimentari han de garantir la supervisió i la instrucció o formació de la manipulació en qüestions d'higiene alimentària segons la seva activitat laboral. La persona titular haurà d'elaborar i aplicar un pla de formació i capacitació del personal en seguretat alimentària.
L'Agència de Salut Pública de Barcelona ha editat uns vídeos musicals sore les bones pràctiques als establiments alimentaris. Mira'ls aquí
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú participa als Cercles de Comparació Intermunicipal en seguretat alimentària de la Diputació de Barcelona des de l'any 2005.
Els Cercles de Comparació Intermunicipals es configuren com un mètode de treball, amb periodicitat anual, en l'àmbit de la prestació i gestió dels serveis municipals, per a assolir els objectius següents:
Política de qualitat en seguretat alimentària a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú