Menú

Drets dels infants

El 20 de novembre de 1989 es va aprovar la Convenció sobre els Drets de l'Infant a l'assamblea general de les Nacions Unides. A partir d'aquesta convenció es reconeix l'infant com a subjecte de ple dret. Els drets s'han d'aplicar a tots els nens i nenes des que neixen fins que compleixen els 18 anys. Els infants tenen drets per la simple raó de néixer. Són inalienables, irrenunciables, innats i imprescindibles per a una bona infància.

La Convenció ens parla de: 

1. Dret a la No discriminació. És a dir, tots els infants independentment del seu origen, sexe, religió, llengua, diversitat funcional, opinió i antecedents familiars. 

2. Interès superior de l'infant. Quan els adults o les organitzacions prenguin decisions que afectin els infants, han de prendre en consideració com a factor principal allò que sigui millor per als infants. 

3. Dret a la vida. Tot infant té dret a la vida

4. Dret a expressar la seva opinió i a ser escoltat. 

5. Drets Civils i Polítics: Dret a un nom, a una nacionalitat i a una identitat. Dret a la llibertat d'expressió. Dret d'accés a la informació. Llibertat d'opinió, conscicència i religió. Dret de relació amb altres persones i llibertat d'associació. Dret a la intimitat. Dret a no ser tractat de manera degradant ni a tortura. 

6. Drets Socials, Econòmics i Culturals: Dret a la orientació per part dels seus pares i mares, Dret a l'atenció diària, Dret a la reunificació familiar, Dret a la protecció, Dret a l'adopció, Dret a no ser maltractats. 

7. Drets de Salut i Benestar: Dret al millor nivell de salut possible, drets a tenir accés als serveis mèdics i rehabilitadors, dret a beneficiar-se de la seguretat social, els infants amb diversitat funcional han de rebre les atencions necessàries que li permetin valdre's per ell mateix i poder participar de manera plena en la vida diària. Dret a un entorn segur, saludable i no contaminat. Dret a un nivell de vida adequat. 

8. Drets d'Educació, Lleure i Activitats Culturals: Dret a rebre el màxim nivell d'educació possible. Dret al descans i Dret al joc. 

9. Dret a mesures especials de protecció: Dret a la protecció pels infants refugiats. Dret a la presunta innocència pels infants i adolescents en conflictes amb la justícia. Els governs han de protegir els infants de la realització de treballs, de les drogues, dels abusos sexuals, de la possibilitat que siguin segregats o venuts, i de qualsevol forma d'explotació. Els infants de minories o pobles indígenes tenen dret a disposar de la seva pròpia vida cultural, a practicar la seva religió i a utilitzar el seu idioma. 

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord