Si tens un habitatge en propietat i vols posar-lo al mercat de lloguer, tens diversos recursos al teu abast per fer-ho sense riscos.
BORSA D'HABITATGE DE LLOGUER
La Borsa d'Habitatge de Lloguer té com a objectiu incrementar l'oferta d'habitatges de lloguer, tot proporcionant seguretat a les persones propietàries i uns preus més assequibles per a les llogateres.
Alguns dels avantatges que s'ofereixen als propietaris d'habitatges buits que vulguin llogar-los a través de la borsa són:
Els propietaris d'habitatges adherits a la borsa de lloguer gaudeixen d'una bonificació del 80% en la quota de l'IBI. Aquest incentiu fiscal està destinat a incrementar els pisos de lloguer disponibles i així poder reduir la llista de demandants d'habitatge que actualment no poden accedir al mercat lliure.
Més informació
PROGRAMA REALLORGEM.CAT
Reallotgem.cat és un programa de captació d'habitatges pisos buits que ofereix facilitats tant a les persones titulars dels immobles com als llogaters.
En el marc del programa Reallotgem.cat, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya paga per avançat l'import equivalent a 18 mensualitats amb l'objectiu d'animar les persones propietàries d'un habitatge buit a posar-lo a lloguer i, alhora, ajudar aquells que, com a conseqüència de la crisi sanitària, necessiten un nou lloc de residència. Es tracta, per tant, d'un sistema d'arrendament amb garanties.
Reallotgem.cat s'ofereix a persones propietàries d'habitatges buits i, complementàriament, a establiments hotelers en la modalitat d'hotels apartament.
Per poder adherir-se al programa, els pisos han de complir els següents requisits:
Un cop verificats tots els requisits, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya formalitza un contracte d'arrendament amb la persona propietària de l'habitatge conforme a la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans.
En el moment de la signatura, l'Agència tramitarà el pagament, en una sola vegada, de la renda dels primers 18 mesos de contracte i de la fiança.
Més informació
Són utilitzacions anòmales d'un habitatge o d'un edifici d'habitatges: la desocupació permanent, la sobreocupació i l'infrahabitatge, tal com es defineixen en l'article 3 de la Llei 18/2007 del dret a l'habitatge:
L'Ajuntament te la competència per inspeccionar aquells habitatges que es puguin considerar en situació anòmal.
L'administració competent, si té constància que un habitatge o un edifici d'habitatges s'utilitza d'una manera anòmala o que un immoble està en una situació anòmala, ha d'obrir l'expedient administratiu pertinent per a fer els actes d'instrucció necessaris per a determinar, conèixer i comprovar els fets sobre els quals ha de dictar la resolució. Qualsevol persona pot denunciar una situació anòmala en l'ús d'un habitatge; per fer-ho cal que presenti una instància a través del registre de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC).
En primer lloc, l'actual política municipal d'habitatge ha obert una línia d'actuació adreçada a l'obtenció directa d'aquests habitatges buits de bancs, a través de l'adquisició per dret de tanteig i retracte, quan aquestavia sigui possible, comprant els habitatges per a incorporar-los al parc públic municipal per imports per sota del preu de mercat.
El Ple Municipal del passat dia 26 de juliol de 2021 va aprovar el Programa d'Inspeccions d'Habitatges en situació anòmala amb l'objectiu de localitzar tots aquells habitatges que es trobin dins aquesta situació per oferir la millor manera de incorporar-los al mercat de lloguer assequible.
A més, al mateix Ple es va aprovar la creació del Registre Municipal d'Habitatges Buits on s'incorporaran aquells que compleixin amb els requisits. Aquest Registre estarà tindrà un reglament de funcionament i durant 30 dies la ciutadania pot participar i exposar les seves idees sobre com hauria de funcionar aquest Registre.
Juntament amb aquest programa, el Ple Municipal del passat dia de juliol de 2021 va aprovar la declaració de Vilanova i la Geltrú com a àrea de mercat tens degut a la dificultat de la nostra ciutadania a accedir a un habitatge.