Menú

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Comparteix:

Descripció

Museu tancat per obres. Reobertura: 6 de juliol de 2024. 

La biblioteca de consulta continua prestant els seus serveis habituals des de la seu a l'edifici del Marqués de Castrofuerte. Més informació al web i a biblioteca@victorbalaguer.cat

- - - - - - - - - -

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer, fundada l’any 1884 pel polític i escriptor que li dona nom, és un dels museus més antics i singulars de Catalunya. Manté en bona part l’estètica i les col·leccions originals, de manera que el visitant pot conèixer com era un museu al segle XIX.

El llegat de Balaguer, ubicat a la planta baixa, està format pel conjunt de llibres i obres d'art que el fundador havia aplegat al llarg de la seva vida: pintures, escultures, peces de ceràmica i vidre i objectes etnogràfics de cultures llunyanes, així com un rellevant dipòsit de quadres del Museo del Prado. Un fons que s’ha anat ampliant al llarg dels anys. 

L’edifici va ser pensat específicament per complir les funcions de biblioteca i de museu, fet poc habitual en l’època, així que va esdevenir un dels primers museus de Catalunya a ser construïts de nova planta per a aquesta missió. L’arquitectura incorpora elements ornamentals historicistes, d’estil neoegipci i neogrec, detalls característics de l’arquitectura pública catalana de final de segle.

En les sales es troben obres de pintors com Ramon Martí Alsina, Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir i Xavier Nogués, entre d’altres, que ofereixen un excepcional recorregut per l’art català, des del Romanticisme fins al Noucentisme. També destaca l’important llegat de pintura i escultura del segle XX, que compta amb la col·lecció d’art informalista més important de Catalunya. 

La secció de pintura es completa amb l’exhibició permanent d’una vintena d’olis del Barroc espanyol i europeu del dipòsit històric del Museo del Prado que conté quadres de El Greco, Ribera, Murillo o Rubens.

Les arts decoratives es troben representades per les col·leccions de vidre i ceràmica. Aquesta última amb peces que van del període gòtic fins al segle XIX.

Entre les col·leccions etnogràfiques s’hi troben peces de Filipines, Egipte, Xina i Japó, així com una mostra d’art precolombí, fruit de l’interès per altres cultures propi del segle XIX i del vessant polític de Balaguer com a ministre d’Ultramar. Destaca especialment la col·lecció egípcia, la primera que es va formar a Catalunya, en la qual es troba el cos momificat d'un infant, anomenat Nesi.

L’any 2019 la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va ser declarada Museu d’Interès Nacional, atesa la seva història i el seu gran valor patrimonial. 

Més informació

Web de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, amb tota la informació sobre les col·leccions, exposicions i agenda d'activitats.

BALAGUER-2.PNG
BALAGUER-3.PNG
BALAGUER-1.PNG
BALAGUER-4.PNG
BALAGUER-5.PNG

Situació

Navegador no compatible: revisi la Configuració de la visualització de compatibilitat
  • 41.22135813
  • 1.72944681
  • OVP_UNIC
  • ciutat
  • 19
  • S

Actes que organitza

Actes que s'hi realitzen

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració