Menú

Museu Víctor Balaguer

Comparteix:

Horari

Dies Horari Preus Observacions
Matins de dimarts a divendres de 10 a 14 h i dissabtes i diumenges d'11 a 14 h. .
Tardes de dimarts a dissabte de 17 a 19 h i dijous de 19 a 21 h.

.

Dilluns tancat

Descripció

El Museu Víctor Balaguer és un dels museus més antics de Catalunya construïts de nova planta i un dels més singulars, tant pel que fa a la seva fundació com a la permanència fins als nostres dies de bona part de l’estètica i les col·leccions originals. Fundat l’any 1884 pel polític i escriptor Víctor Balaguer i Cirera, el nucli original del museu està format pel conjunt de llibres i obres d'art que el fundador havia aplegat al llarg de la seva vida juntament amb la multitud de donacions que va rebre per part de destacades personalitats del moment al crear aquesta institució cultural.

El Museu exhibia pintures, escultures, arts decoratives, objectes etnogràfics, etnològics, arqueologia, així com un rellevant dipòsit de quadres del Museu del Prado. Unes col·leccions que s’han anat ampliant amb successives donacions al llarg dels anys.

L’edifici fou creat expressament per complir les funcions de biblioteca i museu, un fet gens habitual, esdevenint així un dels primers en ésser construïts
específicament per a aquesta funció a Catalunya, característica que li ha valgut ser declarat monument d’interès nacional. L’arquitecte fou Jeroni Granell.

Està situat al bell mig d’un jardí encerclat per una tanca de ferro forjat. Té forma de temple i els elements decoratius són neoegipcis i neogrecs, responent a l’eclecticisme historicista en voga en aquells moments.

Actualment els fons artístics del Museu estan formats per més de vuit mil peces. Pel que fa a l’exposició permanent destaca molt especialment la col·lecció d’art del segles XIX i XX, que pel seu valor i qualitat van convertir el Museu Balaguer en secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

En les sales es troben obres de pintors com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Joaquim Mir, Martí Alsina, Joaquim Vayreda, Anglada Camarasa, Isidre Nonell, Dionís Baixeras, Regoyos, Gimeno, Togores, Durancamps, Xavier Nogués,... i escultors com Campeny, Fuxà, Valltmitjana o Manolo Hugué, que ofereixen un excepcional recorregut pels diferents moviments artístics del tombant de segle, des del Romanticisme fins al Noucentisme. Per altra banda, dues sales de la primera planta estan ocupades per art contemporani català de principis de la dècada dels seixanta, amb quadres de Ràfols
Casamada, Hernández Pijoan, Tharrats o Guinovart, entre d’altres.

En la secció de pintura cal remarcar en darrer lloc l’exhibició permanent d’una trentena d’obres del dipòsit del Museu del Prado a la recentment
inaugurada Sala Prado, les quals permeten al visitant apropar-se al barroc espanyol i europeu a partir d’obres de grans artistes com El Greco, Ribera, Goya, Rubens o Van Dyck. Les col·leccions etnològiques, etnogràfiques i arqueològiques són múltiples i de procedències diverses.

Hi podem trobar exemples singulars com dues armadures de samurai i una petita mòmia d’infant a la Sala Egípcia, una de les cinc úniques mòmies que actualment es poden trobar a Catalunya.

Més informació

Web del museu

Tríptic del Museu Víctor Balaguer

Informació sobre celebració de casaments civils al museu

Situació

Navegador no compatible: revisi la Configuració de la visualització de compatibilitat
  • 41.22135818
  • 1.72944685
  • OVP_UNIC
  • ciutat
  • 19
  • S

Actes que organitza

Actes que s'hi realitzen

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar l'experiencia del visitant a la nostra web
Moltes gràcies per la teva col·laboració