Menú

Itinerari: un passeig per Vilanova centre

Comparteix:
  • Terme municipal
    08800-Vilanova i la Geltrú

Descripció

El recorregut és d'uns 30 minuts. A la plaça de l'Estació (plaça d'Eduard Maristany) es troba el Museu del Ferrocarril.

Al costat de la plaça, en un recinte tancat i envoltat de jardins, es troba la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Davant d'ella i de la Casa de Santa Teresa hi ha la Universitat Politècnica de Catalunya. Tot sortint de l'esmentada universitat cercarem l'anomenada 'carretera Principal' (Barcelona-Tarragona), anirem en direcció a Tarragona, passarem el semàfor que hi ha allà i, dos carrers després, tombarem a la dreta on trobarem el carrer de la Llibertat. Aquesta via ens durà fins a la plaça de Soler i Gustems, coneguda popularment com la plaça dels Carros, i presidida per una font modernista dedicada al patrici vilanoví que li dóna nom.

A partir d'aquí entrem al centre comercial de la ciutat. Pujant el carrer de Sant Sebastià trobarem l'ermita dedicada al sant que dóna nom al carrer, ermita que antigament quedava fora del nucli urbà i, tot seguit, farem cap a la Plaça de la Vila, on es troba ubicat l'edifici de l’Ajuntament. Seguirem pujant pel carrer dels Caputxins que conserva el nom d’un antic convent de frares caputxins que existia a la zona, i seguint l'illa de vianants, a mà esquerra, trobarem la casa de les columnes trencades. Diu la tradició que el propietari va fer una juguesca segons la qual afirmà que, malgrat que trenqués les columnes, la casa s'aguantaria igualment. Gairabé davant de l'esmentada casa hi ha la plaça dels Cotxes, on es troba l'escola El Cim ubicada a la que havia estat la mansió d’un indià. Davant mateix del col·legi es veu un edifici amb la façana esgrafiada, on es trobava la seu del Banc de Vilanova, que havia estat també la casa d’uns indians.

Pujant a mà dreta veurem la casa on va néixer Eduard Toldrà, músic i compositor català contemporani i al capdamunt del mateix carrer trobarem la plaça de les Cols, on abans s’ubicava el mercat de la verdura i on també te presència la residència de la família Cabanyes, finca que va veure néixer el poeta preromàntic català Manuel de Cabanyes. Molt a prop hi ha el carrer Nou, límit de les muralles de la Vilanova antiga, el carrer de l'Església i el de Sant Antoni. A la dreta es troba el portal de sortida cap a la Geltrú, anomenat portal del Nin i vestigi de les muralles que encerclaven la ciutat. A l'esquerra es pot contemplar una bona perspectiva de l’esplèndid campanar barroc de l'Església Arxiprestal de Sant Antoni Abat. Allà trobarem també la plaça de Pau Casals, amb una petita font i un monòlit dedicat a Anselm Clavé, que havia estat la plaça Major, seu de l’antic Ajuntament de Vilanova.

Una mica més amunt hi ha la plaça de la Diputació i el carrer Major, carrer principal de la Vilanova antiga on hi ha les dues mansions de més categoria: la casa Papiol, actual Museu Can Papiol, casa noble del s.XVIII conservada amb tot el seu parament i la casa dels marquesos de Samà.


Mapa de l'itinerari.

Un passeig per Vilanova

Un passeig per Vilanova

Consulta totes les fitxes relacionades amb:

Itineraris urbans
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració