Menú

Museu Romàntic Can Papiol

Comparteix:

Horari

Dies Horari Preus Observacions
De maig a octubre

Divendres, dissabtes i diumenges d'11 a 14 h i de 17 a 19 h.

Juliol i agost

De dijous a diumenge d'11 a 14 h i de 17 a 19 h

De novembre a abril

Divendres i dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 19 h; diumenges d'11 a 14 h

Descripció

El Museu Romàntic Can Papiol, situat al centre històric de Vilanova i la Geltrú, és una casa-museu que evoca la vida quotidiana d'una família benestant del segle XIX a través de l'ambient de les seves estances, decorades amb mobiliari i ornaments de l’època. Fou la casa pairal d’una de les famílies més influents de la vila. Francesc de Papiol i Padró, advocat i terratinent, persona de gran cultura i erudició i diputat per Catalunya a les Corts de Cadis de 1812, la va fer construir a finals del segle XVIII (1790-1801) a sobre d’un antic hort familiar. En morir sense descendència, la casa passà a ser propietat de la família Torrents.

La Diputació de Barcelona va adquirir l'immoble l’any 1959 i es va inaugurar com a museu el 1961.

La casa conserva l’estructura, la distribució i la decoració originals. L’exterior segueix el cànon auster de l’època, amb una façana d’estil neoclàssic amb elements arquitectònics pintats. L’interior, en canvi, destaca per la seva fastuositat.

El vestíbul d’entrada dóna accés a la biblioteca, situada a l’entresòl, on s’apleguen prop de 6.000 volums del segle XVI al XIX de temàtica diversa.

La part més sumptuosa de la casa és la planta noble. Les estances conserven la riquesa del refinat gust vuitcentista, amb mobles i complements decoratius d’estil Lluís XV, Lluís XVI, Imperi, Isabelí i Ferrandí. Les parets estan decorades amb pintures que mostren escenes bíbliques. Entre les estances més interessants i luxoses destaquen la sala de música, la de billar i el gran saló de ball, on la família rebia les amistats i els convidats i on es celebraven reunions, tertúlies literàries i vetllades musicals. També cal esmentar la sala i l’alcova del General Suchet, anomenades així perquè, segons la tradició, fou aquí on s’allotjà aquest militar durant la Guerra del Francès. La casa disposa d’una petita capella privada, d’estil neoclàssic, presidida per l’urna que guarda el cos de santa Constança, nena màrtir de les primeres persecucions del cristianisme a Roma.

El recorregut de la visita continua per les cambres dels servents, per les destinades a les feines domèstiques i per l’àrea de la pagesia, a la planta baixa.

En darrer lloc cal citar també l’esplèndid jardí, de concepció plenament romàntica, on es troben actualment alguns dels carruatges i de les bicicletes de l’època.

Les visites són sempre guiades i amb aforament limitat. Es recomana fer compra anticipada de les entrades a través del web.

 

Més informació

Web del Museu Romàntic Can Papiol, amb tota la informació sobre les activitats i venda d'entrades.

PAPIOL-1.PNG
PAPIOL-4.PNG
PAPIOL-5.PNG
PAPIOL-2.PNG
PAPIOL-3.PNG

Situació

Navegador no compatible: revisi la Configuració de la visualització de compatibilitat
  • 41.22785383
  • 1.72477456
  • OVP_UNIC
  • ciutat
  • 19
  • S

Actes que organitza

Actes que s'hi realitzen

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració