Menú

Jornada de la inclusió social

11a edició de la Jornada de la Inclusió Social a VNG

11a edició de la Jornada de la Inclusió Social a VNG

On és la comunitat? Assignatura pendent

Un any més, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de vng[in]clusió, va organitzar la 11a edició de la Jornada de la Inclusió Social a VNG el dimecres 29 de novembre a l'EPSEVG de Vilanova i la Geltrú, amb el títol “On és la comunitat? Assignatura pendent”.  

En aquesta jornada s'ha convidat a reflexionar sobre quin pot ser el compromís de la ciutat, del servei públic, del 3r Sector i els diferents agents socials en la promoció de les condicions idònies per generar i solidificar vincles comunitaris en un context social on les relacions i compromisos són cada vegada més líquids i més fràgils. S'ha volgut posar al centre les interdependències entre les persones, els grups i comunitats al servei del bé comú, i fer de la nostra una ciutat més inclusiva on imperin valors com la fraternitat, la justícia social i la dignitat de les persones.  

La ponència inaugural de la jornada va anar a càrrec de la Begoña Roman, doctora i docent en filosofia per la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca de la Generalitat “Ètica i Pensament Contemporani”. La Begoña és presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya i membre de diferents comitès de bioètica i ètica especialitzada. El seu àmbit d'especialització és l'ètica kantiana i l'ètica aplicada a entorn professionals i organitzatius, àmbits sobre els que versen les seves publicacions.  Tot seguit, es van presentar projectes reconeguts d'acció comunitària inclusiva de diferents territoris: el projecte Equicom de l'Ajuntament de Barcelona, el projecte Mollet Migrant de l'Ajuntament de Mollet del Vallès i Teixint Barri, projecte comunitari dels barris del Tacó i Armanyà de Vilanova i la Geltrú. Al final de la jornada es va traduir de manera creativa en imatges les idees principals de la jornada amb l'il·lustrador vilanoví Chema Peral.

A la tarda, es van dur a terme 3 tallers simultanis amb professionals expertes i amb llarga trajectòria professional i acadèmica en l'àmbit de l'acció comunitària inclusia que van tractar sobre diferents dimensions d'aquesta. El taller de la Marta Ballester va posar el focus en com aplicar la mirada comunitària en  projectes i serveis; la Clàudia Manyà va posar al centre com pensar estratègies per fer una acció comunitària més transversal; i l'Anna Viñas va compartir com posar el focus en les relacions i vincles per teixir comunitats.

Enguany, han participat unes 114 persones a la jornada de diferents professions, sectors i àmbits professionals i indrets de Catalunya. Podeu consultar el resum de la jornada i resultats de l'enquesta de valoració en el Monogràfic. 

On és la comunitat? Assignatura pendent

La jornada, un espai de trobada anual

La jornada de la inclusió social és un espai de transmissió de coneixement, de noves idees i d'eines per a la millora de la tasca professional de les persones que per motius professionals o de voluntariat social es dediquen a l'atenció o l'estudi de problemes socials, però també a la ciutadania en general, i la seva finalitat és reflexionar conjuntament al voltant dels processos d'exclusió social que afecten la qualitat de vida de les persones i presentar idees en clau preventiva i innovadora que donin respostes creatives a processos d'exclusió que afecten en diferents àmbits vitals. La jornada vol sensibilitzar sobre la necessitat d'incidir en el disseny i plantejament de programes i projectes que tinguin en compte el factor de la inclusió social i acció comunitària per a una millor qualitat de vida ciutadana, per generar més oportunitats i per una ciutat més inclusiva i comunitària. 

VNGInclusió ja porta 11 anys organitzant aquesta jornada a Vilanova i la Geltrú per tal de sensibilitzar a la ciutadania, a les institucions, professionals i entitats, per fer de la nostra una ciutat més inclusiva i generadora d'oportunitats socials i comunitàries. La jornada d'inclusió social s'organitza en el marc dels plans locals d'acció comunitària inclusiva, programes de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament d Drets Socials la Generalitat de Catalunya per promoure l'acció comunitària inclusiva des de la proximitat local.

La jornada, un espai de trobada anual

TOTES LES JORNADES

 

Aquí trobareu la informació de les edicions anteriors de la JORNADA d'INCLUSIÓ SOCIAL

 

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord