Menú

Vilanova i la Geltrú celebra el Dia Internacional dels Museus, amb el lema “Museus per l'educació i la investigació”

Comparteix:
07/05/2024 10:38

La data del 18 de maig coincideix amb la Nit dels Museus, en què participen els vuit equipaments culturals, amb activitats per a tots els públics

El 18 de maig tenim una cita ineludible amb la Nit dels Museus, que enguany coincideix amb el Dia Internacional dels Museus. És el dia en que els equipaments culturals són els grans protagonistes obrint les seves portes i oferint una atractiva i variada oferta d'activitats, que tenen l'objectiu d'apropar el patrimoni cultural a la ciutadania i sensibilitzar-los sobre la importància que tenen els museus en el desenvolupament de la societat.

En l'edició d'enguany s'ha escollit com a lema general “Museus per l'educació i la investigació”, pensant en el paper que juguen les institucions culturals alhora de fomentar la curiositat i la creativitat, contribuint a la investigació, i proporcionant una plataforma per la difusió de noves idees. 

Per la primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Teresa Llorens “des de l'art i la història, fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals, on aprendre i comprendre el món i la societat en la que vivim”. Per la regidora, “el Dia Internacional dels Museus convida a repensar i imaginar un futur on l'intercanvi de coneixements i la innovació s'uneixin a la tradició. Un bon moment –ha dit- per explorar la riquesa dels nostres museus per un món més savi i inclusiu”.

En aquesta edició, que se celebra a nivell mundial, Vilanova i la Geltrú hi participarà, per onzena vegada, amb els vuit equipaments culturals de la ciutat, oferint una programació i horari especial adreçada a tots els públics, entre el 13 i 19 de maig. “Enguany, afegim la Torre Blava, que el diumenge 19 de maig farà una jornada de portes obertes. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer no participarà en forma de visites, ja que es troba en la fase final de les obres de climatització, però si que està dins el programa d'activitats especials, amb una visita a les reserves del Museu Víctor Balaguer, que es farà el divendres 17 de maig”.

Nit dels Museus

La Nit dels Museus començarà a les 19 hores. Fins les dotze de la nit es podran visitar de manera gratuïta, i participar de les activitats programades,  el Museu del Ferrocarril de Catalunya, el Museu Romàntic Can Papiol, l'Espai Far, el Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i el Centre d'Art Contemporani La Sala. El poblat ibèric i vil·la romana de Darró oferirà una activitat de recreació històrica durant la tarda.

La programació d'activitats inclou un any més actuacions musicals a cadascun dels museus gràcies a la col·laboració de l'Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat i de l'Escola de Música Musicàrea.

De 21 a 23 h el Centre d'Art Contemporani La Sala comptarà també amb una sessió musical amb els DJ's  Llorenç Orriols i George Dread i de 22 a 23.30 h al Museu Romàntic Can Papiol comptarà amb l'actuació musical d'Aina Balasch.

Enguany, en els jardins d'alguns dels equipaments culturals també hi haurà la possibilitat de beure i/o menjar alguna cosa durant la vetllada. Entre d'altres s'hi farà un tast mariner, degustació de vins i diferents propostes gastronòmiques.

El trenet turístic de Vilanova i la Geltrú també formarà part d'aquesta jornada, realitzant el recorregut entre la plaça de les Casernes i la Masia d'en Cabanyes, anada i tornada,  amb sortides cada 40 minuts, entre les 19 h i les 24 h. Aquest servei gratuït permetrà comunicar la Masia d'en Cabanyes amb el centre de la ciutat.

La Nit dels Museus torna a proposar un joc adreçat a infants i famílies. El joc s'inspira en el lema del Dia Internacional dels Museus, "Museus per l'educació i la investigació", i proposa buscar en cadascun dels museus participants tres objectes que ens parlen sobre la importància de l'educació i el coneixement en la societat: per aprendre, per innovar, per crear i per millorar les nostres vides. El joc estarà disponible del 13 al 19 de maig a tots els museus, i la setmana del 20 al 24 de maig es realitzarà el sorteig, amb diversos premis pels guanyadors.

A banda de la Nit dels Museus, entre el 13 i el 19 de maig hi haurà altres propostes gratuïtes per conèixer i gaudir dels museus vilanovins, com exposicions, visites a les reserves el Museu Balaguer, visites comentades gratuïtes, i jornades de portes obertes

Hi ha activitats que cal reservar prèviament. Com sempre podeu consultar tota la programació al web municipal.

La Nit dels Museus a l'Espai Far

La Nit dels Museus a l'Espai Far

La Masia d'en Cabanyes també oferirà activitats especials

La Masia d'en Cabanyes també oferirà activitats especials

La Nit dels Museus és un èxit de públic cada any

La Nit dels Museus és un èxit de públic cada any

Actuacions musicals a La Sala

Actuacions musicals a La Sala

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració