Menú

VNG disposa d'una xarxa de refugis climàtics davant les onades de calor

Comparteix:
22/06/2023 14:37

Aquesta setmana ja hi ha una alta probabilitat de superar els 34,1 ºC, que marca el llindar de la ciutat per calor intensa

Segons el centre d'emergències CECAT i el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dijous a la tarda ja hi ha una probabilitat entre el 30 i el 70% que se superin els 34,1 ºC a Vilanova i la Geltrú, que marquen el llindar per calor intensa.

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil activa el Pla d'Actuació municipal per a la prevenció dels efectes de la calor intensa, i fa especial difusió dels consells i recomanacions davant la calor.

Enguany, a més, s'ha recollit la informació i horaris dels refugis climàtics de la ciutat, que s'incorporen com un recurs més per garantir el confort tèrmic en la població. Els refugis climàtics són espais interiors i exteriors que per les seves característiques són capaços de millorar la qualitat de l'aire i la temperatura. La població a la qual es dirigeixen és, sobretot, la més vulnerable a la calor, però no són equipaments assistencials.

En el cas dels refugis climàtics exteriors, han de disposar d'una presència elevada de verd urbà, ser accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, i disposar de fonts d'aigua i seients, com aquests parcs amb ombra i font: Jardins de Can Pahissa, Arnau de Vilanova, 106, plaça dels Ocells, plaça de la Podadora, jardins de la MG entre Zamenhof, Viladellops i la carretera de Cubelles, parc de Ribes Roges a la zona del dic de Ponent i el trenet, jardins de Francesc Macià, i la plaça d'Enric Cristòfol Ricart.

Als refugis interiors es recomana mantenir una temperatura de 27 ºC, han de tenir bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans per seure, i disposar d'aigua. Són la biblioteca Joan Oliva, la biblioteca Armand Cardona Torrandell, els centres cívics la Xarxa de Centres Cívics, i el Casal de Gent Gran.

 

El Pla d'Actuació municipal

El Pla d'Actuació municipal per a la prevenció dels efectes de la calor intensa respecte persones grans (majors de 75 anys amb alguna discapacitat o malaltia) es basa en el que la Generalitat de Catalunya activa anualment del 15 de maig al 31 d'agost. Té per objectius activar el Pla d'emergència municipal en cas des de situació meteorològica de perill, minimitzar els efectes negatius de la calor intensa sobre la salut de la població, i coordinar les mesures i els recursos municipals per fer-hi front.

Així, el servei de Protecció Civil municipal realitza el seguiment de la situació meteorològica de perill, i activa el pla d'emergència en cas de previsió de temperatures elevades amb dos llindars durant el dia (avís per calor intensa si se supera els 34,1ºC, o molt intensa si són més de 36,1ºC), i durant la nit (intensa si se superen els 22,9ºC, i molt intensa si són més de 24,9ºC).

A partir d'aquí, es coordinen els serveis municipals de Salut pública, Gent Gran, Participació, Protecció Civil, Policia, Acció Social i Dependència amb els tres centres d'atenció primària, que disposen d'un cens actualitzat de les persones vulnerables. Es consideren vulnerables les persones grans, especialment majors de 75 anys, que visquin soles; i persones amb discapacitat física, psíquica o demències que tinguin limitada la mobilitat i l'autocura. Es classifiquen en tres grups, segons criteri de disponibilitat de recursos, situació familiar i de salut.

Es reforça la difusió de recomanacions preventives per prevenir els efectes de la calor sobre la salut, i es fan trucades en el cas de persones fràgils amb alt risc social, intervenint els serveis socials en la detecció i atenció a les persones més fràgils, activant mesures de suport valorant o incrementant serveis com d'ajut a domicili, teleassistència, àpats a domicili, o mesures que millorin la climatització de l'habitatge, com ventiladors.

El Servei Local de Teleassistència també posa en marxa un seguit de mesures preventives i d'intervenció per evitar els efectes de la calor sobre la salut de les persones usuàries. I la Creu Roja també informa telefònicament dels diversos consells i recomanacions a les persones usuàries del serveis i/o sòcies majors de 65 anys.

Els jardins de Can Pahissa s'han adequat com a refugi climàtic

Els jardins de Can Pahissa s'han adequat com a refugi climàtic

Els centres cívics són un refugi climàtic interior

Els centres cívics són un refugi climàtic interior

La gent gran és un col·lectiu molt vulnerable davant la calor intensa

La gent gran és un col·lectiu molt vulnerable davant la calor intensa

Enllaços d'interès

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Biblioteques, Ciutat verda, Espai públic, Participació, Salut, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració