Núria Plana ha presentat la memòria d'activitat de l'exercici 2022
L'any 2022 l'Oficina de la Defensora de la Ciutadania ha gestionat un total de 46 queixes i 171 consultes.
Dilluns la Defensora, Núria Plana, va presentar la memòria d'activitat del darrer any en un Ple extraordinari on va explicar que de les 46 queixes se n'han resolt 44, i les altres 2 han quedat en vies de solució.
La major part de les queixes, 37, han estat motivades pel retard en la resposta de l'Ajuntament a la instància presentada pel ciutadà/na. Les altres 9 han estat causades per la disconformitat de la persona amb la resposta municipal obtinguda.
En la seva valoració, Núria Plana ha recordat als membres del consistori que “no hi ha un gran volum de queixes, la majoria d'expedients que obrim són només per consultes. Per això cal mostrar empatia cap al ciutadà i procurar respondre en el termini de tres mesos. Són queixes poc greus, perquè en general la nostra ciutat és agradable. Només cal trobar l'equilibri entre el que es pot fer i el que es fa, insistir en el manteniment general de la ciutat, i pensar més en la ciutadania”.
Plana ha destacat que la majoria de queixes fan referència al Servei de Gestió Tributària i Recaptació, seguides del Servei d'Espai Públic, Llicències i Disciplina i Mobilitat. També hi ha queixes sobre la Companyia d'Aigües, educació, esports, expedients sancionadors, medi ambient, mediació, habitatge, participació o salut.
L'augment de la taxa d'escombraries a les petites empreses, el manteniment de la ciutat o l'enllumenat són algunes de les queixes recurrents, si bé han millorat les queixes sobre la recollida d'escombraries o l'estat de les voreres. Plana recomana millorar la difusió i la comunicació amb la ciutadania, i prendre mesures per millorar el sistema d'enllumenat, la sobreocupació dels espais públics, o la circulació de bicicletes i patinets per zones de vianants.
La Defensora ha rebut aquest 2022 171 consultes i demandes d'assessorament, recollides tant a l'Oficina de la Defensora ubicada al Centre Cívic de La Geltrú com a les visites als barris, que es fan periòdicament als diferents centres cívics per què aquesta figura sigui el més propera i accessible possible, i per aconseguir una visió més propera de cada barri.
Agraïment de tot el consistori
Durant la sessió plenària, tots els grups polítics han fet un agraïment a la tasca de la Defensora.
L'alcaldessa Olga Arnau ha recordat la posada en marxa del canal de gestió de queixes, que pot derivar alguns casos sense necessitat d'acudir a la Defensora.
Juanma Rodríguez, portaveu del Grup Municipal de SOM VNG, ha reivindicat la necessitat d'escollir la figura de la defensora en un procés participatiu per vot popular. També ha demanat “més accessibilitat a l'hora de fer arribar les queixes, cal posar-ho fàcil a la ciutadania perquè no es trobi amb una barrera, perquè això genera desconfiança vers la política i la institució que hauria de ser més propera a la ciutadania”.
Erika Quintero, portaveu del Grup Municipal de Ciutadans, també ha demanat “un esforç per aconseguir que els ciutadans participin”, i fa una valoració molt positiva de les visites als centres cívics: “molts veïns tenen dificultats per desplaçar-se al centre”, agraint també la descentralització de l'atenció ciutadana que s'acaba de posar en marxa als centres cívics: “aquesta és la direcció en la que ens sembla que cal anar”.
Per la seva banda, la portaveu del Grup Municipal de JUNTSxCAT, Blanca Albà, recorda que els aspectes relacionats amb l'espai públic i la mobilitat afecten tothom, “i no hem tingut prou recursos per dedicar al manteniment de l'espai públic, per això anem endarrerits. Però el 18 d'abril entra en funcionament un nou servei de reforç de recollida d'escombraries, acompanyat d'una campanya de civisme”. La regidora també ha volgut destacar la millora detectada en el servei de neteja des que és municipal.
El portaveu del Grup Municipal d'ERC, Jordi Medina, ha volgut posar en valor tot el que la Defensora fa més enllà de les seves competències estrictes: “la Defensora va més enllà de les seves funcions, de les queixes que hauria de gestionar, que al final suposen menys del 18 per cent dels 208 expedients que ha obert aquest 2022. La resta, el 82 per cent, són les 171 consultes que no està obligada a respondre, i que atén per informar, assessorar i derivar la ciutadania que li demana”.
A banda de l'obertura i la tramitació d'expedients per queixes i consultes, la Defensora de la Ciutadania també fa xerrades informatives a escoles i instituts, assisteix a jornades de formació, atén els mitjans de comunicació, i forma part de la Junta Directiva del Fòrum de Síndics i Síndiques Defensors i Defensores Locals de Catalunya.
Medina ha destacat la necessitat de fer servir un llenguatge més planer per atendre la ciutadania, i d'apropar la institució als veïns i veïnes amb iniciatives com les noves oficines d'atenció als barris.
Teresa Llorens, portaveu del Grup Municipal Socialista, reitera la preocupació per la manca de resposta per part de l'administració a peticions de la ciutadania: “l'administració ha d'estar al servei de la ciutadania, hem de donar resposta a les necessitats, demandes i queixes que ens presentin. Cal que treballem perquè l'ajuntament sigui una administració més propera i accessible, fent-la més àgil, efectiva, i crear una cultura de servei al ciutadà”.
Podeu consultar aquí la memòria de la Defensora de la Ciutadania de 2022, que compta amb un nou disseny.