Alcaldessa Olga Arnau: 'Els comptes municipals donen cabuda a les necessitats actuals de la ciutat i als compromisos d'aquest mandat'
Després de l'aprovació del pressupost municipal en el darrer Ple de l'any, l'alcaldessa Olga Arnau en feia valoració positiva en una roda de premsa aquest matí: “És una bona notícia perquè no haurem de prorrogar el pressupost anterior. Hem pogut incorporar a la proposta polítiques i intencions al darrere de totes les partides, i hem pogut donar cobertura a totes les necessitats reals”.
L'alcaldessa ha recordat que “això ha estat possible perquè hem tingut una entesa amb el principal partit de l'oposició, el PSC. Som conscients que estem en minoria i si volem que s'aprovin els temes del plenari perquè no hi perdi la ciutat, s'ha de fer millor treball de compartir i anticipar-nos en tots els temes que anem treballant”. Així, segons Arnau, la proposta de pressupost s'ha compartit amb temps suficient: “S'ha pogut fer un debat previ i volem agrair els acords amb el PSC, que ha fet unes propostes raonades, entenent que el pressupost ha de donar compliment a les obligacions que ja té d'entrada l'Ajuntament, i que la resta pot encabir sensibilitats diferents”.
Olga Arnau ha destacat els trets principals d'aquest pressupost, en què l'espai públic i les polítiques de ciutadania són els dos principals eixos. Així, s'ha fet èmfasi en no reduir les polítiques socials i s'han reforçat partides com la recollida de residus per millorar-ne l'eficiència, la neteja viària per augmentar la freqüència, la inversió en la renovació de l'enllumenat públic per millorar l'eficiència energètica, i també la previsió d'inversions en equipaments, tant els esportius, com l'edifici de les Calderes, com la nova prefectura de la Policia Local. Es tracta, ha dit, d'uns comptes que "donen cabuda a les necessitats actuals de la ciutat, sempre amb la visió de complir els compromisos del govern per aquest mandat".
El pressupost per al 2023 fa front al gran increment de despeses en subministraments. El subministrament energètic passa d'1,8 a 3 milions d'euros. I en transport urbà, es passa de 2,1 milions a 2,8. A banda, ha calgut complir amb els compromisos de l'Estat per la pujada salarial del personal i el procés d'estabilització de la plantilla. Per això, la regidora d'Hisenda, Conxi Martínez, ha explicat que elaborar aquesta proposta “no ha estat fàcil, no volíem incrementar cap taxa ni impost, enteníem que en el context social i econòmic no podíem augmentar la pressió sobre la ciutadania. Per això havíem de posar les prioritats allà on calia”.
Una d'aquestes prioritats ha estat la línia de subvencions a entitats i col·lectius d'1,1 milions d'euros. La regidora ha recordat que aquesta partida "l'any passat es va haver de retirar i l'hem volgut recuperar de seguida que hem pogut, perquè les entitats i associacions són aporten vida a la nostra ciutat i la fan tal com és”. La regidora ha exposat que les partides d'ajuts socials s'han mantingut, alhora que es contemplen increments en partides destinades als Centres Oberts, als agents de convivència, als Punts Lila o al desplegament de l'Oficina d'Atenció Ciutadana als barris, "polítiques que reverteixen directament en la ciutadania".
Del document també destaquen altres inversions, com l'aposta pel carril bici per tota la ciutat, l'inici dels treballs de l'avinguda de Vilafranca o la posada en funcionament del centre de dia per a les persones sense llar. En aquest sentit, la regidora ha destacat la feina de tots els departaments de l'Ajuntament per buscar línies d'ajuts i subvencions per completar la previsió d'ingressos.