El Ple també ha donat llum verda, de forma inicial, al Pla Local d'Habitatge per als propers anys
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns el pressupost municipal per al 2023, en el darrer Ple municipal de l'any. La proposta del govern per als comptes de l'any que ve ha tirat endavant amb l'abstenció del PSC, mentre que CUP, C's i Som VNG hi han votat en contra.
La regidora d'Hisenda, Conxi Martínez, ha destacat que el pressupost de la ciutat per al 2023 va “d'acord amb els principis i valors” amb què es va comprometre el govern a principi de mandat, i que “s'adapta a les necessitats de la ciutat”. En aquest sentit, el pressupost ascendeix a 110.953.361 euros i conté increments, especialment, per fer front a la major despesa de subministrament energètic (1,2 milions d'augment) i al capítol de personal municipal (3 milions d'augment), per atendre les obligacions de l'administració quant al pla d'estabilització de la plantilla i a l'increment de l'1,5% dels salaris.
Les xifres per al 2023, ha manifestat la representant del govern, recull línies pressupostàries per “treballar per un espai públic digne, per créixer en una mobilitat sostenible i verda, i per promoure mesures d'eficiència energètica”, i alhora, ha expressat, “per poder donar uns bons serveis i atenció a les persones”. Des del govern s'ha ressaltat que es fa front als increments “sense augmentar la pressió fiscal a la ciutadania”.
Els grups municipals de Som VNG, C's i la CUP han exposat els seus arguments contraris a la proposta del govern. El regidor Juanma Rodríguez, de Som VNG, ha criticat la ubicació de la futura prefectura de la Policia Local, “la gent s'haurà de desplaçar, no és raonable”, ha expressat. “Nosaltres tenim altres prioritats”, ha dit, entre les quals ha mencionat l'habitatge públic i l'aposta per les energies renovables.
En nom de C's, Erika Quintero ha titllat el pressupost de “preelectoralista, amb inversions impossibles i números increïbles”. Ha afirmat que l'increment en despesa energètica seria menor si s'hagués invertit en un enllumenat més eficient i ha reclamat més en habitatge. Així mateix, ha posat èmfasi en la necessitat d'invertir en seguretat i ha retret l'aportació a la neteja viària, afirmant que “n'estem pagant la internalització”.
Des de la CUP, Elisenda Castillon ha retret que es destini prop d'un 2% del pressupost a polítiques d'habitatge, mentre que la proposta del seu grup seria del 5% l'any que ve i el 10% els propers anys. Així mateix, ha manifestat que el seu grup aposta per més mesures en emergència social,. La regidora ha qüestionat la proposta del govern, “entenem que no vivim a la mateixa ciutat o que viviu lluny de les dificultats de les vilanovínes”, ha afirmat.
Per part del PSC, Juan Luís Ruiz ha argumentat l'abstenció del seu grup, manifestant que no han volgut “deixar la ciutat sense pressupostos, menys en la situació econòmica i social actual”. El pressupost incorpora peticions del PSC, ha explicat el regidor, com augmentar la recollida d'escombraries, incorporar plans d'ocupació local o que no se sotmetin les inversions a venda de sòl, entre d'altres. Per a Ruiz, el seu grup ha fet “un exercici de responsabilitat i de política útil”.
S'aprova el Pla Local d'Habitatge
Entre els punts del Ple de desembre, destaca l'aprovació inicial del Pla Local d'Habitatge 2023-2028, un document que defineix les estratègies de la ciutat per als propers sis anys en aquest àmbit. El regidor d'Habitatge, Xavier Serra, n'ha subratllat l'objectiu de preservar el dret a un habitatge digne i unes condicions assequibles, amb “especial incidència en l'emergència habitacional”.
En canvi, els grups de Som VNG i CUP han trobat insuficients les línies previstes en emergència habitacional i hi han votat en contra. PSC i C's s'hi han abstingut. El Pla Local d'Habitatge entra ara en període d'exposició pública i presentació d'al·legacions.
La recollida d'escombraries i el contracte amb la concessionària Valoriza han ocupat també una part del Ple. El govern ha plantejat tres punts d'aprovació de sancions a l'empresa, per valor de 225.000 euros, per incompliments de contracte en la recollida de voluminosos, l'adquisició de contenidors i la recollida de determinades fraccions. D'altra banda, s'ha aprovat abonar a Valoriza increments de cost del servei pendents des de l'any 2019, per valor de 483.000 euros, que l'empresa ha reclamat.
Els punts referents a la relació amb Valoriza s'han aprovat, alhora que els grups de l'oposició han aprofitat per retreure al govern la gestió en la recollida d'escombraries. La regidora d'Espai Públic, Blanca Albà, ha recordat que s'està licitant un contracte de reforç de recollida i ha afirmat que s'abocaran els recursos necessaris per adequar el servei a les necessitats mentre no s'acordi un model de recollida per al futur.
El Ple ha aprovat també el compromís d'establir una zona de baixes emissions a la ciutat. Tal com han acordat els municipis de l'Arc Metropolità, del qual Vilanova i la Geltrú forma part, s'aplicarà a la superfície mínima que marca la normativa i al centre del nucli urbà. També ha tirat endavant, per unanimitat, una línia de subvencions per a les sortides de memòria històrica que organitzen els centres d'educació secundària.
Mocions amb participació ciutadana
Quatre de les cinc mocions del Ple han estat exposades per membres d'entitats. D'una banda, Francesc Garcia, representant de la Fundació Pau i Solidaritat-CCOO, ha presentat la moció de Som VNG, C's, PSC per equiparar les condicions de la plantilla de neteja, pertanyent a la Companyia municipal d'Aigües, a la resta del personal municipal. Tot i que el punt ha prosperat, des del govern s'ha alertat de la incapacitat econòmica de la companyia per portar-ho a terme de forma immediata i que en el moment d'efectuar la internalització es va preveure fer modificacions progressivament.
També ha tirat endavant, en termes semblants, la moció de C's per la prestació d'aigua des de Vilanova al barri del Prat de Vilanova en el proper any, un servei que ara es presta en conveni amb Cubelles. De les quatre fases a realitzar per aquest canvi, s'està a punt d'iniciar la segona i el govern no preveu que sigui possible finalitzar la darrera fins al 2024. La moció ha estat defensada per Rubèn Domènech en nom de l'associació de veïns del barri.
S'ha aprovat per unanimitat, d'altra banda, una moció perquè es completi un aparcament dissuasiu al barri del Molí de Vent abans que s'iniciï el carril bici de Francesc Macià, un compromís que el govern municipal ja havia adquirit amb les associacions veïnals de Sant Joan i Molí de Vent. La moció, presentada per C's i PSC, ha estat exposada per Marc Segarra, de l'AV Molí de Vent.
D'altra banda, el Ple ha donat suport, amb vots contraris de C's i abstenció del PSC, al jove vilanoví Víctor Verdejo, després que s'hagi fet pública la sentència que el condemna a 3 anys de presó per la seva participació en les protestes contra la sentència als líders independentistes del procés. La moció, presentada d'urgència per la CUP, ha estat defensada per ell mateix. Una altra moció de la CUP ha prosperat, contra el conjunt de parcs eòlics i fotovoltaics que es preveuen desplegar a la Vegueria Penedès.
Nou gerent d'ICVSAM
Prèviament al Ple s'ha celebrat la Junta General d'ICVSAM, que ha aprovat el nomenament de Joan Ignasi Gómez com a nou gerent de l'entitat. Gómez ha resultat guanyador del concurs públic per elegir aquest càrrec directiu. Aquesta aprovació ja s'havia sotmès a votació fa un mes, però va decaure per les acusacions d'irregularitats en el procés per part del sindicat CCOO. Després que un informe jurídic hagi avalat el procediment, s'ha aprovat el nomenament amb els vots favorables del govern i la CUP. ICVSAM és l'empresa municipal que gestiona Canal Blau TV i ràdio. L'alcaldessa Olga Arnau ha agraït la tasca del fins ara gerent, Jordi Martí, que es jubilarà properament.
Podeu consultar les votacions de tots els punts del Ple en aquest fil del Twitter de l'Ajuntament o recuperar la sessió a Canal Blau a la carta.