Novetats a la Cavalcada dels Reis d'Orient, que portaran carrosses estirades per vehicles elèctrics
"Viu la màgia". Amb aquest desig l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha elaborat un extens programa d'activitats que, a partir del 13 de desembre i fins al 8 de gener, té com a objectiu fer gaudir gent de totes les edats d'una de les èpoques amb més elements màgics de tot l'any.
Enguany, i ja sense cap mena de restricció derivada de la Covid-19, retornen al format habitual diverses propostes. La més destacada és la Cavalcada dels Reis de l'Orient del dia 5 de gener, que tornarà a iniciar el seu recorregut a la plaça del Castell de la Geltrú i finalitzarà a la plaça de la Vila amb el tradicional discurs del Rei Melcior, qui prèviament haurà rebut les claus de totes les cases, per part de l'alcaldessa de la ciutat.
Els canvis no acaben aquí, ja que per tal per incrementar la seguretat de la cavalcada en tot el seu recorregut, se substituiran els cavalls que habitualment arrosseguen les carrosses per un tipus de vehicle elèctric. D'aquesta manera, tal com es va acordar a la comissió organitzadora de la Cavalcada, es manté el model de tracció sostenible de les carrosses i alhora s'incrementa la seguretat dels milers de persones que cada any van a veure l'arribada dels Reis de l'Orient a Vilanova i la Geltrú.
La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha explicat que "els cavalls ens acompanyaran en la cavalcada, i aquest any ho faran al principi del seguici, i les carrosses dels Reis estaran traccionades per uns vehicles elèctrics sostenibles, molt d'acord amb el que ara ens toca, que és cuidar el medi ambient i millorar la seguretat".
Torna el vídeo "mapping" a l'Ajuntament
Una altra de les propostes que torna després de dos anys, són les videoprojeccions, l'anomenat vídeo "mapping", sobre la façana de l'Ajuntament. Enguany es faran del 8 a l'11, del 15 al 18, del 22 al 24 i del 29 al 31 de desembre, i 2, 3 i 4 de gener de 2023. Hi haurà dues projeccions cada dia, a les 18.30 h i a les 20 h, excepte els dies 24 i 31 de desembre, amb una única projecció a les 18.30 h. Les projeccions tindran un punt en comú amb la Cavalcada de Reis, la Palmira, l'ambaixadora de la CARAM, la Central d'Activitats Reials i Afers Màgics.
El regidor de Promoció Econòmica, Adrià Guevara, considera que "Nadal és un moment important per dinamitzar el teixit econòmic de la ciutat, per això aquest any tornem a fer una aposta clara de la plaça de la Vila com a punt neuràlgic". A banda de les vídeoprojeccions, els visitants hi trobaran el Mercat de Nadal i Reis, amb parades de venda de productes d'artesania; el tradicional Pessebre que construeix l'Associació de Pessebristes de Vilanova i la Geltrú, i l'Agència dels Secrets, una experiència global formada per 10 jocs digitals i analògics amb els quals es pot descobrir la història de la ciutat. Dins el vestíbul de l'Ajuntament, un any més s'organitza el Retaule de Nadal, que explica l'origen de la festa amb el caganer de protagonista. Els dies són el 25 de desembre i l'1 de gener, amb passis a partir de les 12 h i fins al voltant de les 13.30 h.
Altres dels actes tradicionals que no poden faltar en aquestes dates són les representacions dels Pastorets i dels Petipastorets del Círcol Catòlic, el Concert de Sant Esteve, a l'Auditori Eduard Toldrà, l'Exposició de diorames i figures de pessebre de l'Associació Pessebrista de Vilanova i la Geltrú, o el Pessebre vivent de la Geltrú. Tampoc hi faltarà la Cursa del Tió, que enguany se celebrarà el dia 24 de desembre al matí, ni l'Oficina del Patge Eliseu que, un any més, obrirà les portes al Teatre Principal els dies 2, 3 i 4 de gener, de 10 a 13 h i de 16.30 a 20.30 h, i el dia 5 de gener, de 10 a 13 h.
La proposta del programa de Nadal i Reis, "Viu la màgia", també inclou les activitats que s'organitzen de les de la Xarxa de Centres Cívics, les Biblioteques Municipals, els Mercats Municipals i els Museus de la ciutat. Altres propostes del programa són les que organitzen entitats de la ciutat i centres escolars. En definitiva, un bon grapat d'activitats per a totes les edats i gustos, que es poden consultar al web municipal www.vilanova.cat/nadal_i_reis i també a través de l'aplicació APP Vilanova.
Per tal d'arribar al màxim de persones possibles s'ha fet una edició en paper, que aquesta setmana es farà arribar a totes les escoles i llars d'infants, i que també estarà disponible a diversos equipaments municipals com l'oficina de Turisme, l'OAC, els centres cívics o les biblioteques.