Menú

VNG celebra la primera Fira de Benestar Emocional i Comunitari

Comparteix:
19/10/2022 15:13

S'adreça especialment a joves i les seves famílies per donar a conèixer els serveis i recursos per millorar el benestar emocional

El Parc de Baix a Mar acollirà dijous 27 d'octubre la Firabec Jove, la primera Fira de Benestar Emocional i Comunitari, per donar a conèixer els espais d'atenció i les activitats que aporten benestar i milloren la salut mental de nois i noies.

Es tracta d'una aposta innovadora, on es podrà gaudir de diverses activitats que són font de salut i benestar: concerts, activitat i pràctica esportiva de slackline, escala-caixes o cal·listènia, activitats tecnològiques, artístiques i culturals. També hi haurà diversos estands on es podrà conèixer serveis com el funcionament del Punt Lila, les entitats i els recursos existents al territori per millorar el benestar emocional, i els professionals als quals es pot acudir.

En la presentació de la Fira, l'alcaldessa Olga Arnau ha explicat que es tracta d'un esdeveniment nou a la ciutat amb la finalitzat de difondre els recursos i espais d'atenció: “És al nostre abast millorar el benestar emocional, i arrel de la pandèmia hem detectat necessitats especials en la salut mental. Hem de ser conscients  de la crisi social i econòmica, i de la pèrdua de seguretat i confiança dels nostres joves. Tenim una ciutat molt sensibilitzada amb aquests temes, estem fent una campanya sobre benestar emocional, hem posat en marxa l'espai Parla'n, i ara organitzem aquesta Fira”.

Per tal de fer sensibilització, difusió i prevenció de l'estigma en salut mental, l'Ajuntament ha posat en marxa aquest octubre una campanya audiovisual, que dona a conèixer els recursos dins la xarxa comunitària on vivim, per tal de millorar el benestar emocional de la població.

La Firabec és possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona per complir amb la tasca de prevenció i promoció de la salut en la població, concretament per promoure els recursos adreçats a joves en l'àmbit de la salut mental. El Pla Local de la Salut fa especial èmfasi en la necessitat de dur a terme accions concretes en l'àmbit de la salut mental.

Com explica el regidor de Salut, Oriol Huguet, “cada dos anys es realitza una enquesta de salut en els alumnes de 4t d'ESO, i hem detectat una necessitat molt important d'actuar en la salut mental. Per això volíem fer una acció comunitària com aquesta Fira”.

Al matí hi haurà tallers i activitats programades amb inscripció prèvia per a l'alumnat dels instituts de la ciutat. A la tarda, la fira estarà oberta a tota la ciutadania, especialment als joves i a les seves famílies.

La primera Fira de Benestar Emocional i Comunitari vol apropar als joves aquests recursos a través de tallers vivencials. El regidor de Salut recorda que també vol ser un punt de creació de xarxa entre professionals de diferents àmbits que tenen relació amb joves, així com de les seves famílies: “no només s'adreça a joves, sinó que vol crear xarxa també en l'àmbit familiar i associatiu. Sabem que per al mateix dia 27 hi ha convocada una vaga d'estudiants, que justament vol reivindicar recursos en salut mental, per això animem els estudiants a participar a la Fira, sigui al matí o a la tarda, per poder explicar com se senten. És un bon espai on ens podem escoltar”.

L'organitzen l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i una comissió de treball formada pels referents de benestar emocional comunitari que s'han implantat als centres d'atenció primària de la ciutat, a més del Club Social ATRA, l'Espai Parla'n de l'Oficina Jove i altres agents del treball transversal comunitari sorgit de les comissions de la Taula de Salut Mental del Garraf.

Els referents de benestar emocional comunitari són una nova figura que ajuda a dinamitzar el treball davant l'ansietat de molts adolescents per no haver pogut compartir el confinament amb els iguals, i per fer funcions de prevenció i promoció del benestar emocional en la població. Abans de la Fira han fet formació als professors, tutors i psicopedagogs dels centres educatius per donar-los eines per treballar la problemàtica a les escoles.

La Fira s'ha presentat a l'Escola Municipal d'Art i Disseny

La Fira s'ha presentat a l'Escola Municipal d'Art i Disseny

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Salut
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració