Menú

L'Ajuntament de VNG aprova el pressupost municipal pel 2022

Comparteix:
21/02/2022 22:30

La proposta del govern, que incrementa els comptes en 10 milions d'euros, contempla modificacions en els propers mesos

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquesta tarda el pressupost municipal pel 2022, en una sessió extraordinària. La proposta ha tirat endavant amb el vot dels membres del govern, mentre que l'oposició s'hi ha mostrat en contra. La regidora d'Economia, Conxi Martínez, ha exposat els punts forts d'un “pressupost expansiu i molt positiu per la ciutat”. En total s'eleva a 98 milions d'euros, de manera que creix en 10 milions “amb l'objectiu de continuar avançant en la reactivació de la ciutat i el desenvolupament de projectes estratègics”.

La regidora ha remarcat que l'aprovació del pressupost permetrà promoure polítiques per a la reactivació econòmica i social, l'evolució cap a una mobilitat més sostenible, el canvi cap a un model de recollida de residus més eficient i sostenible, la internalització i millora del servei de la neteja, i els serveis dirigits a les persones, amb el foment de l'accés a l'habitatge, els plans d'ocupació, l'atenció a l'emergència social i la vulnerabilitat o l'atenció a la dependència. L'espai públic posant al centre les persones, amb millores de l'enllumenat i de manteniment de carrers, també forma part de les principals línies del pressupost.

Conxi Martínez ha explicat el “context molt difícil” en què s'ha elaborat el pressupost, amb la necessitat de gestionar la crisi de la pandèmia, i agreujat per l'obligació d'haver de fer front a una càrrega financera del voltant de 10 milions d'euros, derivada dels crèdits ICO de 2012 i 2013. Així mateix, l'endarreriment en la resolució de subvencions europees i una sentència urbanística de 800.000 euros, han fet que el govern aprovi ara els comptes contemplant modificacions en propers mesos.

Per això, la regidora d'Economia ha convidat tots els grups del Consistori a sumar-se a la proposta, “per coresponsabilitat, ja que la situació econòmica de l'Ajuntament no ha estat creada per aquest govern”. Alhora ha estès la mà per continuar debatent i treballant amb els grups de l'oposició les seves propostes, que es podrien incloure aprofitant les modificacions previstes.

Els tres grups de l'oposició han exposat el seu vot contrari al pressupost. Per part de Som VNG, el regidor Juanma Rodríguez ha manifestat que la proposta del govern és “pur màrqueting” i que es basa en fal·làcies. El regidor considera que no és cert que el govern municipal “hagi fet un capteniment per no incrementar els impostos”, ni tampoc que el pressupost sigui expansiu, ja que “dels 10 milions nous, la meitat aniran a pagar deute, i els altres cinc són fum”. Som VNG també creu que el pressupost no conté “cap proposta real en polítiques d'habitatge” i que les polítiques d'ocupació, que preveuen la promoció de 32 plans d'ocupació, “són ridícules”.

D'altra banda, la portaveu de C's, Erika Quintero, ha manifestat que “aquest pressupost no és una realitat, arriba de forma prematura i per tant és paper mullat”. Per la regidora, “no recull les necessitats de la ciutat i pretén consolidar projectes amb els quals no estem d'acord”. Quintero ha criticat els projectes de mobilitat i del canvi de model de recollida, i també que “segueixin sense apostar per la seguretat a la ciutat”. C's ha acusat el govern d'estar “especulant amb els recursos públics”, ja que part de les inversions es vinculen a la venda de sòl i també a “subvencions europees que a dia d'avui no estan atorgades”.

En nom del PSC, el regidor Juan Luís Ruiz ha afirmat que es tracta “d'un pressupost irreal, que està inacabat i s'haurà de modificar”. El regidor ha culpat el govern de la manca de suport del sindicat majoritari a l'Ajuntament i ha trobat a faltar més propostes en reactivació econòmica, atenció social o pressupostos participatius. “En les inversions, tornen a confiar-les a la venda de sòl, quan al 2021 no van vendre res”, ha criticat. Per a Ruiz, el pressupost “hauria de reflectir que el govern és al costat de la ciutadania que ho està passant més malament”, i en canvi “és improvisat, sense projecte de ciutat ni compartit”.

Els grups de l'oposició s'han referit al fet que la regidora i dos regidors del grup municipal de Capgirem VNG-CUP hagin votat a favor de la proposta del govern, del qual formen part, mentre que l'assemblea de la formació havia anunciat un vot contrari. Els representants de Som VNG, C's i PSC han parlat de “govern trencat i dividit” i de falta de “credibilitat política”.

D'altra banda, també han culpat el govern municipal de la vaga del servei de recollida d'escombraries iniciada avui i han expressat el seu suport als treballadors i treballadores que s'han manifestat a la plaça de la Vila durant el Ple. Podeu recuperar la sessió completa a canalblau.cat.

El pressupost s'ha aprovat amb els vots del govern

El pressupost s'ha aprovat amb els vots del govern

Notícies relacionades

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, L'Ajuntament, Reactivem VNG
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració