Menú

L'Ajuntament de VNG preveu un pressupost de 98 milions d'euros el 2022, deu milions més que l'exercici anterior

Comparteix:
17/02/2022 9:50

El govern municipal prioritza el desenvolupament de polítiques de reactivació econòmica i social, sostenibilitat i millora de l'espai públic

El pressupost de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú del 2022 preveu créixer en 10 milions d'euros i situar-se en 98. L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, i la regidora d'Economia, Conxi Martínez, han presentat la proposta de comptes municipals que el govern portarà a aprovació del Ple dilluns que ve, 21 de febrer. “Altra vegada comptem amb un pressupost expansiu, que creix amb l'objectiu prioritari de la reactivació econòmica i social, tan necessària per a la ciutat”, va manifestar Olga Arnau en roda de premsa ahir a la tarda.

Alcaldessa i regidora van expressar la satisfacció d'haver assolit, malgrat partir d'una “situació adversa”, una proposta de pressupost “molt positiu per Vilanova i la Geltrú”, que permetrà tirar endavant els principals compromisos del govern.

Les polítiques de reactivació econòmica incrementen en 250.000 euros, amb accions per a la projecció de la ciutat, la dinamització del comerç i del primer sector, el reforç dels serveis dirigits al teixit empresarial i projectes d'innovació, digitalització i transició energètica.

Una altra línia destacada són les polítiques d'atenció a les persones, que passen d'1,1 a 1,7 milions d'euros, amb un augment de 103.000 euros en partides d'emergència social, pobresa energètica i vulnerabilitat. També s'inclou un apartat important en l'atenció a la dependència, “sobretot per atendre els canvis de tendència perquè les persones puguin ser més ateses a casa seva”, ha explicat la regidora Conxi Martínez.

En el mateix apartat, cal ressaltar les polítiques de foment de l'ocupació, amb la promoció de 32 plans d'ocupació, “hem anat al màxim- ha afirmat la regidora-, es tracta d'una aportació pública de 750.000 euros per fomentar la inserció laboral”.

Martínez ha fet menció especial a les polítiques d'habitatge, amb un augment previst del de parc públic municipal, tant de propietat com de lloguer, amb una dotació d'un milió d'euros, i la destinació de 120.000 euros per la cessió de 24 habitatges de la Sareb a lloguer social. També es promouran mesures per la mobilització d'habitatge, amb recàrrecs en l'IBI dels pisos buits.

El pressupost contempla també importants partides per a projectes prioritaris per la ciutat “perquè com a municipi tenim responsabilitat per fer front a l'emergència climàtica”, ha apuntat l'alcaldessa. El pla “Al centre, les persones”, per promoure una mobilitat més sostenible i reduir el vehicle privat al centre de la ciutat, preveu una aportació de 900.000 euros. D'altra banda, l'inici d'implementació del canvi cap a un model de la recollida selectiva més eficient i sostenible, compta amb una previsió de 650.000 euros.

La millora de l'espai públic és un altre gran àmbit d'actuació. El pressupost contempla la internalització i millora del servei de neteja viària, amb 1,8 milions d'euros. L'enllumenat públic, amb la substitució de quadres elèctrics, disposa d'una partida de 900.000 euros, i el pla de manteniment de l'espai públic, que tot just s'ha iniciat en una primera fase de 87 actuacions d'arranjament d'asfaltatge i voreres, preveu una aportació de 350.000 euros, la més important dels darrers anys.

Un pressupost complex

Alcaldessa i regidora ha exposat la “situació adversa” amb què s'ha partit en l'elaboració del pressupost i que ha impedit portar-lo a debat juntament amb les ordenances fiscals a final d'any. El context de crisi i incertesa causat per la pandèmia i el greu endeutament de l'Ajuntament, que obliga enguany a dedicar el 10% del pressupost a pagament de crèdits bancaris, ha condicionat la confecció dels números. Enguany acaben les carències dels crèdits ICO sol·licitats els anys 2012 i 2013 per destinar a pagament de proveïdors i, per tant, l'Ajuntament ha de fer front a aquests pagaments aquest any i fins a cinc.

Olga Arnau ha remarcat el capteniment del govern de “no incrementar impostos municipals aquest any”. Per tant, per afrontar l'increment de despeses provocat pels deutes “s'ha fet un treball quirúrgic”, d'anàlisi de partides susceptibles de reduir. D'altra banda, l'endarreriment en la confirmació de subvencions de fons europeus ha retardat el càlcul de previsió d'ingressos. “Ens hem presentat a totes les línies que hem pogut, però esperàvem la resposta molt abans”, ha explicat la regidora.

Per últim, l'elaboració del pressupost municipal ha tingut un darrer contratemps aquest gener, amb el coneixement d'una sentència urbanística per una reparcel·lació dels sectors Llimonet 2 i 3, del 2007. Aquesta sentència implica que l'Ajuntament ha d'afrontar amb immediatesa una sanció de 800.000 euros. Per cobrir aquest imprevist, el govern municipal ha decidit retenir uns mesos algunes partides del capítol IV del pressupost, que no són de despesa immediata. Un cop tancat el pressupost de l'any passat, es destinarà part del superàvit previst a dotar de nou aquestes partides.

Per tant, la proposta de pressupost municipal que es portarà dilluns a aprovació parteix ja de la certesa que viurà modificacions els propers mesos, per cobrir les partides retingudes i per incorporar les confirmacions d'ingressos procedents de fons europeus. “El que tenim clar és que la ciutat necessita ja tenir pressupost per tirar endavant els projectes”, afirma l'alcaldessa, per això la previsió del govern és activar-lo ara i preveure ja properes modificacions.

Les representants municipals admeten que els condicionants en l'elaboració del pressupost ha deixat poc marge de negociació amb els grups de l'oposició i els representants sindicals. Aquesta setmana s'estan produint converses i s'espera acollir aportacions. L'alcaldessa convida tots els grups del Consistori a sumar-se a la proposta de pressupost i “coresponsabilitzar-se” en la complexa situació econòmica que viu l'Ajuntament.

Olga Arnau i Conxi Martínez

Olga Arnau i Conxi Martínez

El pressupost per VNG és de 98 milions d'euros

El pressupost per VNG és de 98 milions d'euros

L'espai públic, la mobilitat i la sostenibilitat, prioritats

L'espai públic, la mobilitat i la sostenibilitat, prioritats

Les polítiques d'atenció a les persones passen d'1,1 a 1,7 milions d'euros

Les polítiques d'atenció a les persones passen d'1,1 a 1,7 milions d'euros

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració