Menú

El Ple de l'Ajuntament de VNG aprova les ordenances fiscals per al 2022

Comparteix:
18/10/2021 19:14

El govern municipal defensa la seva 'aposta per una fiscalitat més justa', mentre que l'oposició centra la crítica en la taxa d'escombraries

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat llum verda avui a la proposta del govern municipal per les ordenances fiscals de l'any vinent. Unes ordenances, ha manifestat la regidora d'Hisenda, Conxi Martínez, “adaptades als moments que estem vivint, que segueixen els compromisos del Pla de Reactivació per fer front a la crisi de la Covid-19”. La proposta del govern no ha tingut el suport dels grups de l'oposició. La celebració del Ple ha estat presencial i amb un component especial, ja que, tal com ha recordat l'alcaldessa Olga Arnau, “després d'un any i mig hem pogut retornar al Saló de Plens”.

La proposta d'ordenances fiscals que s'ha portat a debat “majoritàriament congela els preus, com ara l'impost de vehicles, el d'activitats econòmiques o el de construccions d'instal·lacions i obres”, ha enumerat Martínez. “Com a govern haguéssim volgut no haver d'apujar cap taxa, que no es produís cap increment, perquè sabem la situació excepcional en què ens trobem, som i volem ser al costat de les persones”, ha exposat, però la situació financera de l'Ajuntament no permet assumir “el diferencial econòmic necessari per equilibrar el pressupost”.

Concretament s'apugen la taxa de les escombraries i la de l'aigua, “però en tots els casos es mantenen les bonificacions existents i les subvencions per a les persones i famílies més vulnerables”, ha explicat la regidora. “Seguim apostant per una fiscalitat més justa”, ha afirmat.

Taxa d'escombraries

En el cas de la taxa per la recollida d'escombraries, s'incrementa un 10% la tarifa d'activitats i un 20% aproximadament la domiciliària, la qual cosa suposa 23 euros més anuals. També s'incorpora una tarifa reduïda de 50 euros per als habitatges en zones no urbanes. En tots els casos, “anar a la deixalleria suposa una important reducció de la quota", ha exposat la regidora. Pel que fa a la brossa domiciliària, anar de 6 a 10 vagades a la deixallaria pot rebaixar la quota a 112 euros, mentre que si s'hi va més de 10 vegades, es rebaixa a 84 euros. Per a la tarifa comercial, els descomptes poden arribar al 50%, mentre que per als habitatges de zones no urbanes, l'ús de la deixalleria pot reduir la quota a 40 euros (entre 6 a 10 vegades) o fins i tot a 30 euros anuals (més de 10 viatges a la deixalleria). 

En nom del govern municipal, Conxi Martínez ha recordat que “cal actuar per revertir la situació actual de la recollida de residus, amb un servei que no està dimensionat a la realitat i que resulta precari”. En aquests moments, els ingressos a través del rebut de la brossa cobreixen el 67% del cost del servei, mentre que la resta surten del pressupost general. Així mateix, ha explicat Martínez, actualment es recicla tan sols un 25% de la brossa, “la resta va a l'abocador i això resultarà cada vegada més car”. En canvi, ha incidit, “un bon reciclatge genera ingressos i aquests han de permetre una reducció de l'import dels rebuts”.  

Pel que fa a la tarifa de l'aigua, es proposa una apujada d'un 10% de la major part dels rebuts, “que suposa un increment al voltant d'un euro al mes”. Amb tot, ha remarcat la regidora, “es mantenen les tarifes reduïdes i exempcions a les famílies més vulnerables”. L'increment ve donat per tres factors: d'una banda, l'apujada del cost de l'aigua pròpiament; de l'altra, la previsió de la Companyia d'Aigües de realitzar importants millores en les instal·lacions de canonades, i finalment, per fer-se càrrec del subministrament al barri del Prat de Vilanova, que actualment rep l'aigua del municipi de Cubelles.

Foment del mercat de pisos de lloguer

Les ordenances fiscals també preveuen mesures per fomentar la mobilització d'habitatges buits al lloguer social. Si durant el 2021 ja s'ha bonificat una part o la totalitat de l'IBI dels pisos que s'han incorporat a la borsa municipal, el 2022 també es bonificarà l'impost dels pisos que s'apuntin al programa Reallotgem de la Generalitat.  

D'altra banda, una lleu modificació en les tarifes d'estacionament regulat de vehicles permetrà que per primera vegada l'àrea verda sigui més cara que la zona blava per a no residents a Vilanova i la Geltrú, “per facilitar preferència d'aparcament a les persones de la nostra ciutat”, ha apuntat la regidora d'Hisenda.

Els grups municipals de l'oposició s'han posicionat en contra de la proposta d'ordenances del govern. Per part de Som VNG, el regidor Juanma Rodríguez ha manifestat que “des de l'Ajuntament es pot fer molt més en fiscalitat perquè sigui redistributiva i per tant més justa”. Sobre la taxa d'escombraries, ha criticat “l'increment lineal”, igual per a tots els usuaris. En aquest sentit, ha dit, és “una taxa injusta, perquè un major esforç de la ciutadania ha de venir justificat per un major esforç de l'administració i un millor servei”.

Així mateix, ha argumentat el regidor de Som VNG, “es congelen la majoria de taxes, però també les polítiques socials”. Rodríguez considera insuficient la mesura per incloure els pisos del programa Reallotgem en la bonificació de l'IBI, i també ha lamentat que “no es prioritzi” bonificar l'IBI per promoure l'autogeneració d'energia en els blocs de pisos.

Des de C's, la portaveu Erika Quintero ha explicat que el grup no ha aportat propostes a les ordenances “perquè el govern no vol ni està preparat per escoltar l'oposició”. La regidora ha lamentat que el govern no hagi recuperat la possibilitat de pagar els tributs de forma avançada a principis d'any, amb l'aplicació d'un descompte, una mesura que es va retirar el 2019. “Entre vostès i la pandèmia estan empobrint la ciutadania”, ha manifestat.

Pel que fa a la taxa d'escombraries, la regidora de C's ha manifestat que “l'informe de l'interventor ja ha dit que l'increment no permetrà cobrir el cost”. Per això, ha afirmat que es passarà “d'un sistema de contenidors deficitari a un sistema porta a porta que naixerà deficitari”.

El grup municipal del PSC ha lamentat que el govern municipal no hagi promogut el debat conjunt de les ordenances fiscals i el pressupost: “tenen majoria absoluta, ho tenen més fàcil que governs anteriors”, ha apuntat el regidor Juan Luís Ruiz. Des del PSC també s'ha criticat l'increment de la taxa d'escombraries. “Amb aquest mateix contracte, mai la ciutat havia estat tan bruta”, ha afirmat Ruiz, alhora que ha celebrat que s'hagin presentat al·legacions a la licitació del nou contracte de recollida de residus. “Les associacions de veïns, això com els gremis de comerços i de restauració, encara no saben com els afectarà el canvi de model de recollida, però la licitació ja està feta”, ha manifestat.

El regidor socialista ha retret al govern que no s'hagi reunit amb aquests col·lectius per explicar l'increment de taxes. “Aquestes taxes no responen en absolut al context econòmic i social actual”, ha dit.

D'altra banda, s'ha aprofitat la convocatòria de Ple extraordinari per esmenar un error material en el plec de prescripcions tècniques per a la licitació del servei de recollida i gestió de residus. Tal com ha explicat la regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, s'ha detectat una errada en el llistat de vehicles previstos en l'annex 12 del plec, la qual cosa ha requerit la modificació, però no té afectació econòmica. L'esmena ha tirat endavant amb els vots a favor del govern, l'abstenció de Som VNG i els vots contraris de PSC i C's.

El Ple s'ha pogut seguir al canal Twitter de l'Ajuntament i per Canal Blau, i es pot recuperar a la carta a www.canalblau.cat.

El Saló de Plens ha tornat a acollir un Ple, per primer cop des de l'inici de la pandèmia

El Saló de Plens ha tornat a acollir un Ple, per primer cop des de l'inici de la pandèmia

Consulta totes les notícies relacionades amb:

L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració