Menú

VNG es prepara per l'entrada de la Fase 2 del desconfinament

Comparteix:
28/05/2020 13:45

L'Ajuntament avança en el Pla de Xoc Social i Econòmic per fer front a les conseqüències de la crisi causada per la Covid-19

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha explicat avui en roda de premsa com està treballant l'Ajuntament per preparar la ciutat si finalment la comarca del Garraf entra en la Fase 2 de desescalada la setmana que ve. En espera de conèixer si finalment serà així, l'alcaldessa ha explicat que els serveis municipals treballen per facilitar el retorn de totes les activitats possibles, “sempre prioritzant que es pugui garantir la seguretat de les persones”.

En aquest sentit, Olga Arnau ha mencionat la previsió de reactivar els mercadals ambulants. Concretament per al mercat setmanal dels dissabtes, s'ha buscat una ubicació nova, al parc de Baix-a-Mar, que permetrà mantenir les distàncies de seguretat i alhora que s'hi puguin instal·lar tots els paradistes que ho desitgin. “D'aquesta manera es facilita el retorn a l'activitat econòmica dels paradistes no sedentaris en la seva totalitat”, ha afirmat l'alcaldessa.

També amb l'objectiu d'afavorir la reactivació de l'economia, l'Ajuntament està treballant perquè els xiringuitos de les platges puguin obrir ja en Fase 2. Per tant, podrien començar la seva activitat, malgrat l'inici de la temporada de bany a les platges de Vilanova i la Geltrú no es prevegi fins a mitjans de juny. Tal com ha exposat l'alcaldessa, l'obertura de les platges al bany es realitzarà d'aquí a uns dies, quan es puguin garantir totes les condicions de seguretat i s'hagi habilitat un sistema d'informació sobre l'aforament, per tal que la ciutadania pugui optar per una platja o una altra segons el nivell d'ocupació.

Una altra novetat important en Fase 2 pot ser el retorn presencial a les escoles i instituts. Cada centre educatiu treballa en el seu pla d'obertura i per part de l'Institut Municipal d'Educació i Treball ja s'han posat a punt els centres pel que fa a neteja i servei de consergeria. Així mateix, l'Ajuntament ha decidit l'obertura de les llars d'infants municipals La Baldufa i l'Escateret, “amb una finalitat principalment de guarda”, ha puntualitzat l'alcaldessa. Després de contactar directament amb les famílies, s'ha valorat la necessitat de reobrir-les per facilitar el retorn dels pares i mares a l'activitat laboral.

L'alcaldessa ha apuntat també que l'Organisme Autònom Municipal AISSA ja està treballant en protocols per permetre de forma molt controlada les visites a la residència Els Josepets, amb les condicions que estableix la Fase 2. Les visites hauran de ser sempre amb cita concertada i només per a familiars de residents que no siguin positius per Covid-19, amb totes les mesures de seguretat indicades des dels departament de Salut i de Benestar i Família.

L'evolució de la pandèmia a VNG

Pel que fa a la residència Els Josepets, Olga Arnau ha aprofitat per informar que s'han realitzat els PCR de repetició i que en aquests moments hi ha 29 persones positives, un 31% dels residents. De les 64 persones que han donat negatiu, 18 havien resultat positives en el test anterior, de manera que es confirma la seva recuperació.

Pel que fa a l'evolució de la pandèmia a Vilanova i la Geltrú i la comarca, l'alcaldessa ha aportat les darreres dades facilitades pel Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf, segons les quals a l'Hospital de Sant Camil actualment hi ha tres persones ingressades per Covid-19, així com també que en les darreres hores s'han lamentat dues defuncions.

Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, els serveis funeraris registren un total de 164 morts per Covid-19 a la comarca des de l'inici de la crisi sanitària, de les quals 47 serien de Vilanova i la Geltrú. També 15 persones més són sospitoses d'haver mort per aquesta causa, tot i que no s'ha pogut confirmar.

L'alcaldessa Olga Arnau ha llençat un missatge de condol a totes les persones que han perdut éssers estimats durant la pandèmia i ha recordat que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha sumat als 10 dies de dol oficial. Per fer-ho visible, s'ha abaixat la bandera del balcó de la Casa de la Vila a mig pal.

El Pla de Xoc Social i Econòmic avança

D'altra banda, l'alcaldessa ha anunciat que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja té avançat el Pla de Xoc Social i Econòmic que ha de marcar les estratègies de la ciutat per fer front a la crisi social i econòmica causada per la pandèmia. El govern municipal n'ha preparat un esborrany que contempla, entre d'altres, mesures de reforç dels serveis socials municipals, tant en recursos humans com en ajudes directes a les famílies, així com una previsió per facilitar més tarifació social, així com ampliar les bonificacions i facilitats per al pagament de tributs.

El pla preveu també mesures per reactivar la dinamització l'economia, promovent el Pla de Dinamització Econòmica, promovent campanyes de suport i reforçant l'atenció a l'empresa. I, també, l'impuls de polítiques municipals de foment d'ocupació, amb recursos propis, per fer front a la davallada de recursos provinents del SOC, entre d'altres.  

L'esborrany del Pla de Xoc Social i Econòmic es facilitarà avui mateix als grups municipals de l'oposició perquè puguin fer-hi les seves aportacions i poder configurar, ha manifestat l'alcaldessa, “un pla que incorpori tots els punts de vista i el màxim d'aportacions possibles”.

 

Roda de premsa celebrada aquest matí

Roda de premsa celebrada aquest matí

Documentació relacionada

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Educació, Espai públic, Gent gran, Salut
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració