El Pla fa especial incidència en les persones grans, un dels col·lectius més vulnerables davant la calor
L'actual onada de calor, en la qual es pot superar els 34,7 ºC (considerat llindar baix per calor intensa pel centre d'emergències CECAT i el Servei Meteorològic de Catalunya) ha fet que Protecció Civil activés el segon nivell Pla d'actuació municipal per a la prevenció dels efectes de la calor intensa respecte les persones grans. El Pla té en compte especialment les persones més vulnerables, com les persones de més de 75 anys amb discapacitat física, psíquica o demències que tinguin limitada la mobilitat i l'autocura, que visquin soles i no tinguin suport o alguna persona que les supervisi.
El Pla d'Actuació municipal per a la prevenció dels efectes de la calor intensa respecte persones grans (majors de 75 anys amb alguna discapacitat o malaltia) es basa en el que la Generalitat de Catalunya activa anualment de l'1 de juny al 30 de setembre. Té per objectius activar el Pla d'emergència municipal en cas des de situació meteorològica de perill, minimitzar els efectes negatius de la calor intensa sobre la salut de la població, i coordinar les mesures i els recursos municipals per fer-hi front.
Així, el servei de Protecció Civil municipal realitza el seguiment de la situació meteorològica de perill, i activa el pla d'emergència en cas de previsió de temperatures elevades amb els llindars que emeten l'avís per calor intensa o molt intensa.
A partir d'aquí, es coordinen els serveis municipals des d'Acció Social i Dependència, que a través de les dades dels diversos serveis elabora un registre unificat de persones en situació de vulnerabilitat. En previsió de l'arribada de temperatures molt elevades, ja s'ha anat donant orientacions a les persones identificades, i s'han fet trucades telefòniques per assegurar la prevenció i per detectar possibles casos on s'hagi d'intervenir de manera més directa i immediata.
El dispositiu també inclou altres serveis municipals com Salut Pública, Gent Gran, Participació, Protecció Civil i Policia Local.
De la mateixa manera, l'Ajuntament fa difusió de les recomanacions a la població per protegir-se de la calor, i recorda quines són les zones establertes com a refugis climàtics a la ciutat.
Els refugis climàtics suposen un recurs més per garantir el confort tèrmic en la població. Són espais que per les seves característiques són capaços de millorar la qualitat de l'aire i la temperatura. La població a la qual es dirigeixen és, sobretot, la més vulnerable a la calor, però no són equipaments assistencials.
En el cas dels refugis climàtics exteriors, han de disposar d'una presència elevada de verd urbà, ser accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, i disposar de fonts d'aigua i seients. Als refugis interiors es recomana mantenir una temperatura de 27 ºC, han de tenir bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans per seure, i disposar d'aigua.
Actuació en casos específics
El Pla d'Actuació municipal per a la prevenció dels efectes de la calor intensa reforça la difusió de les recomanacions preventives, i es fan trucades en el cas de persones fràgils amb alt risc social, intervenint els serveis socials en la detecció i atenció a les persones més fràgils, activant mesures de suport valorant o incrementant serveis com l'ajut a domicili, teleassistència, àpats a domicili, o mesures que millorin la climatització de l'habitatge, com ventiladors.
El Servei Local de Teleassistència també posa en marxa mesures preventives i d'intervenció per evitar els efectes de la calor sobre la salut de les persones usuàries. Aprofitant les trucades de seguiment quotidianes, es donen consells sobre com afrontar la calor. A més, en les visites domiciliàries es lliura un full informatiu que recull consells pràctics per reduir els efectes negatius de la calor relacionats amb la salut de les persones grans i per protegir la llar.
Tota la informació a l'app Vilanova i la Geltrú
Amb l'objectiu de disposar en tot moment de la darrera actualització de les informacions relatives als efectes de les altes temperatures, s'ha inclòs a l'app Vilanova i la Geltrú l'apartat Informació de servei al que s'hi accedeix des del botó Emergències del menú principal. En aquest apartat s'hi inclouen els plànols municipals on es geolocalitzen els desfibril·ladors i les fonts d'aigua d'accés públic, i el directori de refugis climàtics de la ciutat. A més, s'enllacen el mapa de Protecció Civil –on s'hi mostren tots els plans de seguretat actius a tot Catalunya- i el mapa del Pla Alfa, on els Agents Rurals de Catalunya actualitzen diàriament el risc d'incendi a tot el territori. La informació es completa amb la predicció meteorològica municipal que elabora el Servei Meteorològic de Catalunya.