Coincidint amb el Dia Internacional dels Consumidors, el 15 de març, l'OMIC presenta l'informe de resultats de l'any passat
L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor, OMIC, va gestionar l'any 2024 un total de 2.094 sol·licituds. Una xifra considerablement superior a l'any 2023, quan es van comptabilitzar 1.824. De les més de dues mil atencions de l'any passat, 1.407 es van resoldre favorablement, i 108 han obtingut un rescabalament econòmic a favor dels consumidors i consumidores de Vilanova i la Geltrú superior als 257.000 euros.
La majoria de les atencions han estat presencials 74,64% (1.563 consultes) seguides de les telemàtiques 16,72% (350 consultes) i de les telefòniques 8,64% (181 consultes) El grau de satisfacció de les accions de l'OMIC continua sent molt alt, amb una valoració de 8,56, puntuació obtinguda a partir de les respostes a les enquestes realitzades des de l'oficina als usuaris.
A diferència de l'any passat, les reclamacions i consultes relacionades amb el comerç (dins i fora dels establiments o alimentació) se situen en primer lloc amb 405 demandes, que representen el 19,36% del total. Seguidament hi ha 273 reclamacions sobre els serveis bàsics relacionats amb els contractes de subministraments d'aigua, electricitat o gas, que suposen un 13,04% del total per sectors d'activitat. En tercer lloc trobem les demandes vinculades a les entitats bancàries, que gairebé doblen l'exercici del 2023, amb 249 atencions, el que representa l'11,90% del global.
El sector de les compres de cotxes, electrodomèstics i mobles amb 207 demandes (8,86%); serveis professionals a la llar i altres, amb 181 demandes (8,65%); la telefonia fixe mòbil o internet amb 159 queixes (7,59%); les assegurances amb 131 intervencions (6,26%) o les 126 consultes relacionades amb l'habitatge ja sigui de compra o lloguer (6,02%) encapçalen la llista d'atencions fetes des de l'OMIC.
A la franja més baixa d'atencions hi ha les reclamacions sobre transport (4,67%) casos no relacionats directament amb el consum (4,59%) serveis turístics (4,15%) sanitat pública i privada (2,76%) i altres amb 1,15% del total.
No tot el volum d'atencions acaba sempre en una denúncia o una reclamació. Durant el 2024, el 53,05% de les actuacions, 1.111 en total, han estat demandes d'informació. Del conjunt de 2.094 atencions, 894 d'aquestes (42,7%) ha acabat amb una reclamació de consum, un 2,82% en denúncia (59 casos) i un 0,24% amb una queixa (5 casos). Pel que fa a la modalitat d'arbitratge de consum, se n'han fet 25, el que suposa l'1,19% del total.
Durant el 2024 l'OMIC s'ha dotat d'una Carta de serveis per garantir la qualitat del servei que s'ofereix, on s'inclou 7 compromisos a complir i la manera d'avaluar-los. A més s'han realitzat diverses campanyes com la informativa als establiments de gestió immobiliària i administradors de finques de la ciutat, visitant 72 establiments, aixecant acta a 42 d'ells, i identificant 23 incidències. Una altra campanya, va ser la de control i disciplina al Mercat del Centre, a càrrec de tècnics de la Diputació sota la coordinació de l'OMIC. Aquesta campanya ha permès informar i formar 64 paradistes amb l'objectiu de comprovar el grau de compliment de la normativa en matèria de consum.
El programa de sensibilització i formació en consum adreçat a l'alumnat de la ciutat continua sent una acció prioritària per l'OMIC, amb un increment de tallers i del nombre de joves i infants als que s'arriba. En total s'han fet 24 tallers a 7 centres educatius i a un Centre Obert, per on han passat 613 alumnes.
Podeu consultar aquí la Memòria de 2024
Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de les Persones Consumidores, el pròxim 15 de març, l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) de Vilanova i la Geltrú ha preparat una variada programació d'activitats que comença aquest dilluns 10 de març. Una proposta que per la regidora de Mercats, Alimentació i Consum, Eva Bolaño “representa una oportunitat per reflexionar sobre els nostres drets i responsabilitats com a consumidors i, alhora, per promoure una cultura de consum responsable i sostenible”. “A través d'aquesta iniciativa – ha explicat - volem sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d'estar informat quan fem les compres quotidianes, així com fomentar un consum més ètic i de proximitat”. Les activitats inclouen tallers, xerrades, exposicions i altres propostes dinàmiques que abordaran temàtiques com la seguretat dels productes, la publicitat enganyosa, els drets dels consumidors o la sostenibilitat.
El programa comença avui amb una exposició de dons documental sobre consum conscient i responsable, que es pot visita a la biblioteca Joan Oliva fins el dissabte 15 de març. També avui s'emet per Canal Blau Ràdio un programa especial dedicat als drets de les persones consumidores, disponible per ser escoltat al web de la ràdio municipal. Dimecres dia 12, Albert Vinyals, expert en psicologia del consum i autor del llibre “El consumidor tarado” farà una conferència a la biblioteca Joan Oliva, a les 18.30 h. Dijous dia 13, l'Aula Gastronòmica del Mercat del Centre ha organitzat un taller per interpretar les etiquetes dels aliments. El taller es farà de 10.30 a 12.30 h. Per últim, el divendres 14 de març, d'11 a 13.30 h, l'OMIC sortirà al carrer per fer difusió del servei i promoure el Dia Mundial de les Persones Consumidores. L'estand s'ubicarà a la rambla Principal, amb obsequis per a tothom.