S'acorda mantenir el nom de la plaça de l'1 d'Octubre i anomenar Francesca Cabrisses Vilàs el lateral de l'escola Llebetx
Avui dimarts s'ha reunit la Comissió de Nomenclàtor de Vilanova i la Geltrú, per primera vegada després de set anys. Justament a causa d'aquest endarreriment en la convocatòria de la comissió ha calgut renovar-ne els membres i un dels punts tractats ha estat precisament la necessitat d'actualitzar-ne el reglament. Amb un ordre del dia extens, s'ha debatut, entre d'altres, sobre la idoneïtat de canviar el nom de la plaça de l'1 d'Octubre i d'anomenar com a carrer de Francesca Cabrisses Vilàs el lateral de l'escola Llebetx.
El primer punt a debat ha estat la proposta vinculada a la moció del PP “per la neutralitat i pluralitat dels espais públics a Vilanova i la Geltrú”, la qual instava a canviar el nom de la plaça de l'1 d'Octubre. Els diferents representants de la comissió han expressat el seu posicionament, argumentant els punts de vista. En no haver-hi consens sobre la proposta, ha calgut elevar-la a votació, de manera que el resultat ha estat de 9 vots en contra, 1 a favor i 7 abstencions. La proposta de canvi, doncs, ha decaigut i per tant la plaça conserva el nom que se li va donar el 2018.
D'altra banda, s'ha acordat també posar el nom de Francesca Cabrisses Vilàs al lateral de l'escola Llebetx, fins ara anomenat carrer de Ponent. D'aquesta manera, es vincula l'espai proper al centre educatiu a la seva fundadora, amb la voluntat de reforçar el coneixement i la divulgació de la tasca pedagògica d'aquesta dona vilanovina.
Més noms femenins
Precisament la voluntat d'incrementar la nomenclatura femenina als carrers de la ciutat ha estat manifestada en la Comissió de Nomenclàtor. En aquesta línia, s'ha informat sobre els darrers noms incorporats i aprovats pel Ple, com l'edifici dels antics jutjats i COMPEX amb el nom de Neus Català i Pallejà; la Plataforma multiserveis AISSA amb el nom de Frederica Montseny i Mañé, i les pistes municipals d'atletisme amb el nom de Carme Sugrañes Blai.
Així mateix, s'ha acordat, a proposta de les entitats de dones, que el Casal de Dones porti el nom de Tomasa Cuevas Gutiérrez. En tots els casos, s'ha aplicat el criteri proposat també pel plenari, d'expressar els dos cognoms en les persones que denominen carrers, places, equipaments o qualsevol altre espai públic de la ciutat.
Entre la resta de temes que ha tractat aquesta reunió, hi ha els canvis proposats per ERC en una moció al Ple sobre la nomenclatura de les platges de la ciutat. Així, s'ha acordat substituir el nom de la "platja de l'Ibersol" pel de "platja del Prat de Vilanova", incorporar el nom de "platja de l'Aiguadolç", i eliminar la denominació antiga de "platja dels Capellans", encara present en algun punt, per consolidar "platja de Sant Gervasi".
També s'ha debatut sobre la voluntat de posar nom a diversos espais que ara no en tenen, com els jardins i placetes de davant d'alguns edificis d'habitatges. Un dels més rellevants és l'aprovació, a petició del veïnatge de la Collada, d'anomenar parc de la Collada la zona verda d'aquest barri de la ciutat. Així mateix, s'ha parlat del nomenclàtor provisional de la urbanització Corral d'en Roc, consensuat amb el veïnat, en la línia de mantenir noms històrics i vinculats a la toponímia.
Renovació de la comissió
La Comissió de Nomenclàtor, que no es reunia des de gener de 2018, té la funció d'assessorar, avaluar i fer propostes sobre l'assignació de denominacions de carrers, equipaments i espais públics del municipi. Per tal de reactivar-la, el primer punt de l'ordre del dia avui ha estat sobre el seu funcionament i s'ha decidit revisar-ne el reglament, que és de 2015, per actualitzar-lo, incorporar-hi un llenguatge igualitari i deixar més clars alguns conceptes.
La reunió s'ha iniciat amb la presentació dels membres de la comissió renovada. Presidida per l'alcalde, està formada per 21 membres: un representant de cada grup polític amb representació al Ple municipal, cinc tècnics municipals d'àmbits relacionats amb el nomenclàtor, quatre entitats de la ciutat amb rellevància en àmbits com la llengua catalana, el territori, la ciutadania i la història (Casal de Dones, Consorci Per la Normalització Lingüística, Institut d'Estudis Penedesencs i Federació d'Associacions de Veïns), i tres persones alienes a l'organització municipal, a títol individual o representants d'entitats, consensuades pels seus coneixements en l'àmbit de la toponímia, el patrimoni històric i cultural de la ciutat, escollides en Junta de Portaveus i aprovades pel Ple de l'Ajuntament.