Una majoria de Ple valida la memòria justificativa que declara “més favorable” externalitzar el servei
El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat definitivament la memòria justificativa emesa per una comissió d'estudi, que proposa passar de gestió directa a indirecta el servei de neteja viària. Aquest servei, que es presta amb mitjans municipals a través de la Companyia d'Aigües des de juny de 2022, tornarà doncs a gestionar-se per encàrrec a un proveïdor extern, per la qual cosa es promourà una licitació pública els propers mesos.
Aquesta decisió s'ha tirat endavant amb els vots dels dos grups del govern, PSC i VEC, i del PP, mentre que la resta de l'oposició hi ha votat en contra. En la memòria es declara que “l'escenari econòmicament més favorable és la gestió indirecta” i ho argumenta amb una comparació de dades del cost del servei actual, prestat amb recursos municipals, i del cost que suposaria amb gestió externa. En conjunt, calcula que el servei que ara suposa una despesa de 3.315.896 euros, gestionat de forma indirecta en costaria 2.914.423.
En nom del govern, el regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, ha demanat l'aprovació definitiva de la memòria, que ja es va portar a aprovació inicial el juliol. Llobet ha reiterat que “l'objectiu és millorar efectivament el servei de neteja”, ja que, tal com conclou l'estudi, l'estalvi econòmic que representaria la gestió indirecta, pot resultar una oportunitat de millora per incrementar la dotació de serveis a prestar que no inclou l'actual encàrrec a la Companyia d'Aigües.
El PP ha donat suport a la proposta del govern. El regidor Carlos Remacha ha argumentat que “la conclusió dels informes tècnics és que ha empitjorat la situació del servei de neteja, els treballadors han de fer front a més càrrega de feina amb menys recursos”. Pel que fa als grups que hi han votat en contra, principalment han qüestionat la diferència d'imports en conceptes com la maquinària, el vestuari o el lloguer d'un local del servei.
Des del grup municipal de la CUP, Josep Manel Ametllé ha manifestat que davant “els problemes i mancances que s'han d'afrontar en el servei”, s'hauria d'haver “estudiat com millorar-lo per intentar mantenir-ne la gestió pública”.
Per part de JxCat, Jaume Carnicer ha retret que “s'hauria d'haver ampliat la recollida de dades a més empreses” per fer l'estimació del cost amb gestió externa, ja que de les tres sol·licituds emeses per la comissió només va respondre Valoriza. “Segurament de la internalització hi havia coses a millorar de com es va fer, però ara tampoc s'ha fet a la perfecció”, ha manifestat. Des de Transformem VNG, Marc Segarra ha recordat que “el març de 2024 es va aprovar retirar una sèrie de sancions a aquesta empresa (Valoriza)”.
Finalment, des d'ERC Olga Arnau ha retret falta de debat sobre la qüestió i ha dit que “preocupa encara més” que s'aprovi aquesta memòria per 2'9 milions però en canvi es prevegi una partida pressupostària per 2025 de més de 3 milions. “Ni vostès mateixos s'ho creuen”, ha expressat.
Arnau i Llobet han intercanviat retrets sobre la manera com es va produir la internalització del servei fa dos anys i com s'està procedint ara al canvi de gestió. “La ciutat està més bruta que mai i l'objectiu d'aquest govern és millorar la neteja –ha afirmat Gerard Llobet-. A la licitació es presentarà qui vulgui i guanyarà qui presenti la millor oferta”. Amb l'aprovació definitiva de la memòria s'han desestimat les al·legacions presentades per la secció sindical de CCOO.
D'altra banda, s'ha aprovat delegar a l'alcalde les competències per obtenir la fórmula de revisió de preus per al nou contracte de recollida de residus que s'ha d'obrir a concurs públic. D'acord amb la legislació, per a contractes superiors a 5 milions d'euros cal elaborar una proposta d'estructura de costos de l'activitat, que s'elaborarà, sempre que sigui possible, a partir de la informació sol·licitada a cinc operadors econòmics del sector.
Presa de possessió del regidor Salvador López
En el Ple ordinari d'octubre s'ha incorporat com a regidor de l'Ajuntament Salvador López Morales, membre del grup municipal socialista. López, que entra en substitució de Teresa Llorens, tindrà competències de govern, concretament les regidories de Memòria històrica, Joventut i Convivència. Ha pres possessió del càrrec i demà mateix iniciarà la seva tasca a l'organització municipal.
Pel que fa a altres qüestions, el Consistori ha manifestat el seu compromís amb la promoció d'un envelliment amb bona qualitat de vida, a propòsit del Dia Internacional de les Persones Grans, commemorat l'1 d'octubre. El conjunt dels grups s'ha adherit al manifest de la jornada, que reivindica el dret a viure i envellir amb dignitat. “Abordar l'envelliment amb drets per a la gent gran avui, tindrà un efecte positiu en les generacions futures”, conclou el text.
Mocions molt debatudes
En el torn de les mocions, un dels punts que comportat més confrontació ha estat la proposta del PP “per la neutralitat i la pluralitat dels espais públics a Vilanova i la Geltrú”, que demana la retirada de les plaques commemoratives de l'1 d'Octubre de 2017, així com instar la Comissió de Nomenclàtor a valorar el canvi de nom de la plaça que recorda també aquella data.
Aquesta moció ha comptat amb participació de l'ANC per exposar els seus motius en contra. En representació de l'entitat, Carles Ill, ha manifestat que es tracta d'un “pas més en la croada per silenciar i amagar tot allò que els molesta de la història, de la passada i la recent”. Finalment, la moció s'ha aprovat amb els vots favorables de PSC i PP, l'abstenció de VEC i els vots contraris de la resta de grups.
També ha generat un debat intens la moció de tots els grups de l'oposició excepte el PP “per la readmissió dels dos treballadors municipals acomiadats i la dimissió del regidor de Personal”. En la presentació de la moció, a càrrec de Josep Farré en nom de la secció sindical de CCOO, s'ha reclamat la reincorporació immediata de les dues persones en situació d'incapacitat permanent. Per part del govern s'ha exposat que s'està treballant per resoldre la situació, fet que ha comportat el vot contrari del PP a la moció, i s'ha reiterat el suport en bloc al regidor de Gestió del Talent i les Persones.
El grup municipal d'ERC ha presentat una proposta per estudiar la idoneïtat de disposar d'un organisme autònom a la ciutat per dissenyar, desenvolupar, gestionar i avaluar els serveis i les polítiques culturals de Vilanova i la Geltrú, amb estructura d'institut municipal. Aquest ens hauria de permetre agilitzar els procediments administratius i la relació amb proveïdors. La proposta ha decaigut amb els vots del govern, atès que s'està elaborant un pla estratègic de cultura que ha de contemplar aquest debat.
ERC i JxCat han presentat també moció per combatre la multireincidència delictiva, en la qual es reclama que els governs de l'Estat i de la Generalitat dotin de més recursos les unitats judicials, que s'impulsin les reformes legislatives necessàries i que es doti els ajuntaments de mitjans per acompanyar les víctimes. Aquesta proposta ha obtingut el suport de PSC i Transformem VNG, l'abstenció de VEC i els vots en contra de PP i CUP.
Pel que fa a la moció de VEC per exigir l'alto el foc al Líban, condemnar l'ús de la violència al Pròxim Orient i reclamar que s'obri una investigació internacional perquè Israel reti “comptes de les seves accions, tant al Líban, com a Gaza i Cisjordània”, s'hi ha sumat tots els grups excepte el PP, que s'hi ha abstingut.
Mocions d'acord unànime
Quatre mocions han tingut consens absolut del Ple. D'una banda, la de la CUP per instar la Generalitat de Catalunya i l'Autoritat Territorial de la Mobilitat a millorar el servei de transport públic interurbà e15.1 i e15.2, incrementant la freqüència de pas de les línies en aquells horaris on s'està detectant una demanda superior a l'oferta i reforçant en especial els matins de dies feiners.
Igualment ha prosperat la moció de JxCat perquè l'Ajuntament sol·liciti a ADIF la reobertura dels lavabos existents a l'estació del tren, o disposar-ne un de portàtil mentre això no sigui possible. I s'ha aprovat per unanimitat la moció de Transformem VNG perquè l'Ajuntament arrangi la instal·lació esportiva de skatepark, així com n'avaluï la possibilitat d'ampliació. La moció ha estat presentada per Kevin Patiño en nom dels usuaris, qui ha demanat una aposta del municipi per fomentar aquest esport. Una altra moció del mateix grup, per instar la Generalitat a contemplar el projecte del nou parc de bombers de Vilanova i la Geltrú en els pressupostos de 2025, també ha obtingut unanimitat.
Podeu consultar el sentit de totes les votacions en aquest fil del canal X de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió sencera al web de Canal Blau.