Per primera vegada hi ha una baixada de la ràtio de fins a 29 alumnes per classe a 1r d'ESO, als centres públics
Dilluns vinent, 9 de setembre, 8.711 alumnes iniciaran les classes del curs 2024-2025. Del total d'alumnes, 5.522 faran estudis d'Educació Infantil i Primària. La resta, 3.189 són alumnes que cursaran Ensenyament Secundari Obligatori (ESO). Un any més, la tendència de matriculacions continua a la baixa, tot i que molt lleugerament. Segons les previsions el descens serà més notable de cara al curs 2025/2026.
Quant als grups, es mantenen tots els que hi havia fins ara tant en centres públics com concertats, i en totes les etapes educatives, i se suma una tercera línia en el nivell de 4t de primària a l'escola Pompeu Fabra.
Pel que fa a la baixada de les ràtios a I3, implementat el curs 2020-2021, enguany se situa en 19 alumnes a la pública i 21 a la concertada. Enguany, per primera vegada, també hi haurà una baixada de ràtios a 1r d'ESO en centres públics, fins als 29 alumnes per classe.
Una altra novetat en l'ESO és la designació de l'Institut Lluch i Rafecas com a Centre Integrat FP. Si bé el canvi implica que el centre deixi d'oferir progressivament aquesta etapa educativa, l'alumnat que aquest any comenci el primer curs podrà finalitzar tota l'etapa al mateix centre.
Un cop publicades les assignacions de les places, el 92,29% de les famílies amb infants d'I3 han pogut optar als centres triats en primera o segona opció. En el cas de 1r d'ESO el percentatge s'eleva fins al 91,60%.
Nova oferta formativa
Com cada any, l'oferta educativa a la ciutat continua augmentant amb nous cicles. Enguany la novetat és el nou Cicle Formatiu de Grau Superior de Sistemes Electrotècnics i Automatitzats (Instal·lacions Elèctriques i Comunicacions del Vaixell) que s'impartirà a partir d'aquest curs a l'Institut Lluch i Rafecas.
Millora i manteniment
Durant l'estiu s'han executat tasques de millora a diversos centres educatius, sota la direcció de la Regidoria de Projectes i Obres. En concret s'ha fet la primera fase de la reforma de la cuina de l'escola Llebetx i la construcció d'una nova sala polivalent a l'escola L'Arjau. L'import dels treballs, als quals se li ha de sumar la substitució dels tendals a l'escola Sant Jordi prevista per als pròxims mesos, és de 125.000 euros.
A banda, des del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya també s'han fet diverses actuacions de millora com la instal·lació d'un ascensor a l'escola Cossetània, la renovació de l'ascensor de l'escola Margalló i l'arranjament de la coberta de l'edifici de primària de l'escola Sant Jordi.
Pel que fa a la partida anual que l'IMET destina al manteniment ordinari de les escoles públiques d'educació infantil i primària ascendeix aquest curs a un total de 300.000 euros. Aquests diners inclouen la despesa de reparacions i manteniment ordinari de tot l'any i les aportacions directes als centres per a l'autogestió de petites reparacions. A més, també es destinen al voltant 400.000 euros en concepte de consums de llum, aigua i gas, els contractes anuals de les instal·lacions dels edificis d'educació infantil i primària, i la neteja gestionada des de l'Ajuntament de VNG.
Les tasques de manteniment i reparació dels centres (pintura, fusteria, cartelleres ...) les realitzen els conserges titulars i de suport durant tot el curs lectiu, i de manera més intensa en època estival. A més, també intervenen en la conservació dels equipaments la Regidoria d'Esports, el Servei de jardineria, la Regidoria de Serveis Viaris i Mobilitat i la Brigada Municipal (USM)